"Primul raport anti-coruptie la nivelul statelor membre se definitiveaza in aceasta perioada si va fi publicat in aprilie 2014", a declarat Raluca Stefanuc, reprezentant al Unitatii "Fight against Organised Crime", DG Home Affairs, Comisia Europeana, marti, 3 decembrie, in cadrul unei Conferinte pe teme anti-coruptie organizata la Bruxelles. Domeniul achizitiilor publice va fi in centrul acestui document.

Captura prezentare conferinta - Raluca StefanucFoto: Hotnews

Raluca Stefanuc a prezentat structura viitorului raport si metodologia de realizare. Potrivit acesteia, este utilizata o definitie larga a coruptiei : "abuzul de putere pentru castig personal".

Raportul va contine o parte generala si o parte care va contine capitole pe fiecare din cele 28 de state membre.

Ca surse pentru intocmirea Raportului, Comisia Europeana va utiliza diferite mecanisme de monitorizare (GRECO, OECD, UNCAC), experti independenti si cercetatori, studii realizate de societatea civila si mediul academic, alte studii finantate si cofinantate de Comisia Europeana in domeniul achizitiilor publice si protectiei avertizorilor de integritate (whistleblowers).

Odata cu demararea cercetarii, in decembrie 2011, au fost selectati 17 experti care acopera o varietate larga de arii de expertiza. In acelasi timp, a fost realizata o retea de corespondenti locali, cate unul din fiecare stat membru, provenind din societatea civila/mediul academic. In plus, au mai fost selectati o serie de experti pentru "second opinion". Au fost realizate, in plus, workshopuri regionale si consultari cu partile interesate (stakeholderi) in domeniile vizate.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

EurActiv.ro preia transmisia LIVE a Conferintei de la Bruxelles. Prima parte a conferintei s-a incheiat la ora 12.00 (ora Romaniei) iar partea a doua va incepe la ora 17.00. Puteti gasi aici principalele idei prezentate si linkul la transmisia video.