Ministerul Fondurilor Europene se muta in cladirea Tower Center International de la Piata Victoriei, printr-un contract de inchiriere valabil pana la sfarsitul lui 2015. MFE a impus proprietarilor care au depus oferte conditii precum dotarea birourilor demnitarilor cu scaun tapitat cu piele si dulapuri din lemn.

Tower CenterFoto: Wikipedia

Mutarea MFE a fost aprobata de Guvern in ultima sedinta inainte de Craciun, in 18 decembrie, in hotarare precizandu-se noul sediu al ministerului: Bulevardul Ion Mihalache 15-17, in apropiere de sediul Executivului.

Potrivit documentatiei de atribuire, chiria estimata ar fi de 2,3 milioane de euro fara TVA, pe cei 2 ani de contract, la o suprafata de 3.700 mp- 4.000 mp.

Finantarea urmeaza sa se faca din fonduri europene, prin Programul Operational Asistenta Tehnica.

In documentatia de achizitie, MFE a impus conditii stricte proprietarilor ofertanti, mergand pana la a specificatii privind materialul din care este confectionat mobilierul din birourile demnitarilor.

Conform documentatiei de atribuire, mobilierul pentru spatiile utilizate de demnitari si functionarii publici de conducere trebuie sa cuprinda "1 scaun cu tapiterie de piele, 1 birou tip manager, 2 roll-box-uri; o masa de sedinta cu scaune de minim 6 persoane (doar pentru demnitari), 1 cuier, 2 dulapuri din lemn".

Pentru spatiile utilizate de functionarii publici de executie, consultanti si organele de control, birourile vor avea dotari ceva mai austere: "1 scaun cu tapiterie textila, 1 birou, 1 roll-box; 1 cuier, 1 dulap din lemn".

In alegerea cladirii, un criteriu important a fost apropierea de mijloacele de transport in comun: "imobilul sa fie amplasat la o distanta maxima de 700 m fata de o statie de metrou si de 200 m fata de un alt mijloc de transport in comun".

De asemenea, imobilul trebuie sa fie amplasat ultracentral (zona 0) sau central (zona I).

Cladirea Tower Center International, in care va functiona Ministerul Fondurilor Europene, este detinuta de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, care au cumparat-o in anul 2012 de la firmele dezvoltatoare Industrialexport si Avrig 35, potrivit Mediafax.

Turnul din apropiere de Piata Victoriei are 22 de etaje si o inaltime de 106 metri.

Proiectul imobiliar a fost marcat, de-a lungul timpului, de peste 50 de litigii care au culminat cu un dosar de insolventa si mai mult de trei ani in care Tower Center nu a fost folosita, desi constructia era gata, conform Mediafax.

In prezent, MFE functioneaza intr-un sediu din Bulevardul Mircea Voda.

Incepand cu perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene va avea atributii sporite in sistemul de absorbtie a fondurilor UE, urmand sa aiba in subordine 4 autoritati de management pentru programe operationale, care vor gestiona absorbtia banilor europeni pentru infrastructura mare, capital uman, competitivitate si asistenta tehnica.

De asemenea, MFE va avea rol de coordonare pentru toate programele operationale, inclusiv in agricultura.

In prezent MFE gestioneaza direct doar programul de asistemta tehnica si coordoneaza absorbtia doar pentru fondurile structirale si de coeziune, nu si pentru agricultura.