Romania in 7 ani de UE: Cat am dat si cat am luat din fondurile europene. Liderii si loserii banilor UE, pe ministere

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Duminică, 29 decembrie 2013, 16:51 Economie | EuROfonduri


Uniunea Europeana
Foto: Comisia Europeana
​Romania este beneficiar net de fonduri europene, cu un sold pozitiv de peste 11 miliarde de euro, in cei 7 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor date provizorii de la Ministerul Finantelor Publice. Agricultura este sectorul care a adus tarii cei mai multi bani europeni din 2007 pana in prezent.

Potrivit situatiei din perioada 1 ianuarie 2007-30 noiembrie 2013, furnizate de Ministerul Finantelor, statul roman a contribuit la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro, insa de la Bruxelles au intrat in tara noastra circa 20,4 miliarde de euro, in principal sub forma de fonduri structurale si de coeziune, plati directe pentru agricultori, la care se adauga alocari mai reduse, cum ar fi banii pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen (facilitatea Schengen).

Amintim ca Romania mai poate absorbi fondurile europene aferente perioadei de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015.

Banii pentru dezvoltarea satelor urca Ministerul Agriculturii in topul absorbtiei fondurilor UE

documente
(29 Dec 2013) PowerPoint, 1MB
Programul National pentru Dezvoltare in Mediul Rural (PNDR), gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, are cea mai buna rata de absorbtie, respectiv 67%, potrivit situatiei prezentate de MADR pe 23 decembrie 2013.

Nominal, Romania a atras prin PNDR, in perioada 2007-2013, fonduri de 4,797 miliarde euro de la Comisia Europeana, din totalul de 8,12 miliarde de euro alocate tarii noastre de catre executivul comunitar.

Acestor bani li se adauga avansurile de 561,5 milioane de euro platite deja de CE catre statul roman, la inceputul implementarii PNDR, insa in cazul unor eventuale dezangajari de fonduri UE, la finalul anului 2015 se retrag proportional sume din acest avans, de catre Bruxelles.

Pana in prezent, insa, PNDR are dezangajari zero, conform datelor prezentate de Ministrul Agriculturii.

In schimb, Comisia Europeana a aplicat Romaniei, in cadrul PNDR, corectii financiare si penalitati ca urmare a unor nereguli constatate in derularea proiectelor. Pana in luna noiembrie 2013, acestea au totalizat aproape 161 milioane euro.

Tot la Ministerul Agriculturii, o rata de absorbtie mult mai mica are Programul Operational pentru Pescuit. In acest program, Romania are la dispozitie 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), din care a obtinut rambursari efective de peste 55 de milioane de euro de la Comisia Europeana, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de circa 24%. In plus fata de rambursarile efective, CE a acordat Romaniei si avansuri de 32,3 milioane de euro.

In cadrul Porgramului pentru pescuit, Romania a suferit si dezangajari (pierderi din suma alocata) de fonduri europene, de circa 22,4 milioane de euro, bani pe care tara nu-i va mai putea absorbi.

O categorie de bani europeni oferiti Romaniei in agricultura sunt cei provenind din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), care insa sunt absorbiti mult mai usor de tara noastra, in conditiile in care cea mai mare parte din fonduri sunt plati directe acordate agricultorilor, ca sprijin, fara sa fie nevoie de proiecte europene articulate si aplicate conform unor proceduri si planuri stricte.

In cadrul acestor scheme, agricultura romaneasca a primit de la Comisia Europeana nu mai putin de 4,6 miliarde de euro conform situatiei disponibile pana la 30 noiembrie 2013.

Aici intra platile directe la hectar, masurile de piata, precum si programe de promovare a produselor agroalimentare romanesti. Toate acestea sunt gestionate de Agentia pentru Plati si Interventia in Agricultura (APIA) din subordinea Ministerului Agriculturii.

Fondurile structurale: Ministrul Teodorovici rateaza si jumatatea tintei de la preluarea MFE

documente
(29 Dec 2013) PDF, 112KB
Separat de banii europeni de la Agricultura sunt fondurile structurale si de coeziune. Acestea sunt atrase de Romania prin 7 programe operationale, gestionate de diverse ministere, prin autoritati de management. Peste toate aceste ministere, insa, Ministerul Fondurilor Europene are rol coordonator in absorbtia banilor UE de pe cele 7 programe operationale.

In toate cele 7 programe oprationale, suma rambursată României de catre Comisia Europeana se ridică la 5,08 miliarde de euro, echivalentul a 26,47% din alocarea de 19,2 miliarde de euro pe perioada 2007-2013.

La audierile pentru investire, in decembrie 2012, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, arata, in fata Comisiilor de afaceri europene reunite ale Parlamentului, ca va obtine o rata de absorbtie de 50% la fondurile structurale si de coeziune pana la finalul anului 2013.

Teodorovici a preluat mandatul la MFE cu o rata de absorbtie de 11,47%, ceea ce inseamna ca, cu 10 zile inainte de incheierea anului 2013, a obtinut 15 puncte procentuale.

Insa, pentru a-si atinge tinta de 50% rata de absorbtie, plusul care ar fi trebuit adus in anul 2013 ar fi trebuit sa fie de 38,53 puncte procentuale. Aceasta inseamna, practic, ca ministrul Eugen Teodorovici nu a reusit sa ajunga nici la jumatatea tintei pe care a invocat-o in fata parlamentarilor.

Programul de guvernare al Cabinetului Ponta II este, insa, mai indulgent, promitand o absorbtie de bani europeni "în intervalul 50%-80%, pana la finalul anului 2015".

Totusi, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune numai in anul 2013, in mandatul lui Eugen Teodorovici la MFE, a fost de 2,88 miliarde de euro, mai mare decat rambursarile inregistrate in toata perioada 2007-2012, de 2,2 miliarde de euro.

Amintim, insa, ca pe parcursul anului 2013 au fost deblocate cele mai valoroase programe europene pentru fonduri structurale si de coeziune: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDR) - februarie, PO Regional - aprilie, POS Transport - iunie si POS Cresterea Competitivitatii Economice - octombrie.

Conform celei mai recente situatii privind fondurile structurale si de coeziune, defalcate pe programele operationale, pana la data de 20 decembrie 2013, absorbtia este urmatoarea:
 • Programul Operational Regional (POR) a obtinut o rata de absorbtie de 44,19%, ceea ce inseamna un total de 1,64 miliarde de euro. Programul este gestionat direct de Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus in prezent de Liviu Dragnea (PSD).
 • Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) a reusit o rata de absorbtie de 23,32%, ceea ce inseamna ca a atras efectiv circa 1 miliard de euro. POS Mediu este gestionat de AM din subordinea Ministerului Mediului, portofoliu condus in prezent de Rovana Plumb (PSD).
 • POS Transport a reusit o rata de absorbtie de 19,19%, aaducand astfel in tara 876,2 milioane de euro. POS Transport este gestionat de AM de la Ministerul Transporturilor, condus in prezent de ministrul Ramona Manescu (PNL).
 • POS Cresterea Competitivitatii Economice a ajuns la o rata de 17,5%, ceea ce echivaleaza cu 447 milioane euro. POS CCE este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei, condus in prezent de ministrul Andrei Gerea (PNL).
 • POS Dezvoltarea Resurselor Umane atinge o rata de absorbtie de 27,19, ceea ce inseamna 945,1 milioane euro. POSDRU este gestionat de AM de la MInisterul Muncii, portofoliu detinut de Mariana Campeanu (PNL).
 • Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative inregistreaza o rata de absorbtie de 40,06%, ceea ce inseamna 83,3 milioane de euro. PODCA este gestionat in prezent de AM de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa pana la Guvernul Ponta II aceasta autoritate de management a functionat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.
 • PO Asistenta Tehnica ajunge la un grad de absorbtie de 20,71%, adica 35,2 milioane euro. POAT este gestionat de Autoritatea de Management care functioneaza direct in subordinea Ministerului Fondurilor Europene, condus in prezent de ministrul Eugen Teodorovici (PSD).
Acestor bani li se adauga avansuri in valoare de circa 2 miliarde de euro, acordate de Comisia Europeana, insa din aceasta suma se vor retrage banii in cantitati proportionale cu banii ramasi nefolositi de Romania din fondurile structurale si de coeziune.

In plus, pe intreaga perioada 2007-2013, absorbtia de fonduri structurale si de coeziune pentru Romania este afectata de corectii financiare estimate la 1 miliard de euro de catre ministrul Teodorovici, din cauza unor nereguli in procesul de absorbtie a banilor europeni, in special pe partea de achizitii publice.

Romania nu va achita sau returna Comisiei Europene miliardul de euro din corectiile financiare, ci sumele vor fi retinute etapizat din valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care tara le transmite la Bruxelles, a explicat Ministerul Fondurilor Europene.

Corectiile intarzie insa absorbtia si maresc astfel riscul de dezangajare definitiva a banilor europeni la finalul anului 2015.

De asemenea, corectiile pun presiune asupra tintei de deficit bugetar, in conditiile in care banii aferenti acestora se constituie in investitii de la bugetul de stat, nemaifiind decontate de Comisia Europeana.

Citeste si:

Document CE: Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro in anul 2012. Spania - peste 2 miliarde de euro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


24808 vizualizari

 • -20 (40 voturi)    
  E de rau (Duminică, 29 decembrie 2013, 18:11)

  La Tour Eiffel [utilizator]

  Pt. bas-isti binenteles. Adica in 2013 (an USL) au fost primite mai multe fonduri europene decat in toti ceilalti 6 ani (ani bas-isti)! Si cu toate astea hn pune in subtitlu ca ministrul nu reusit ce a promis. Ceea ce nu e cazul lui bas este adevarat. A promis omul ca nu face autostrazi de exemplu, pai uite ca s-a tinut de cuvant.
  • +22 (28 voturi)    
   Altu' (Duminică, 29 decembrie 2013, 19:19)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   E bun vinul de sarbatori, dar cu masura. Asa ca, de care 6 ani vorbesti?
  • +12 (24 voturi)    
   Esti pe dinafara amice (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:54)

   Luc2012 [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Ai macar idee cat dureaza din momentul in care intocmesti un proiect si momentul in care incepi sa tragi bani de la uniunea europeana? Iti rasping tot eu ca vad ca habar n-ai : cel putin un an de zile. Deci rezulta ca toti banii care s-au tras in 2013 sunt pentru proiecte pregatite inainte de epoca de aur ,,usl".
   Nici n-ar trebui sa-mi pierd timpul sa-ti explic dar cand vad atata indobitocire gen antena3 nu pot sa ma abtin.
   • -1 (5 voturi)    
    ai dreptate dar.. (Luni, 30 decembrie 2013, 10:52)

    titi_rulment [utilizator] i-a raspuns lui Luc2012

    cam bate la ochi diferenta...totusi e vorba de 1 an versus 6. Si bineinteles ca nici acum nu e ok dar sa nu recunosti niciodata ca nici inainte nu era pe niste subiecte punctuale imi pare ca vorbim de ochelari de cal.

    stiu...ma uit la antena nustiucare si sigur am o problema personala cu basescu :)
    • +2 (4 voturi)    
     nu e simplu! (Luni, 30 decembrie 2013, 11:16)

     cinic [utilizator] i-a raspuns lui titi_rulment

     inainte de 2007 (aderarea) nu puteai nici macar scrie proiecte.
     Daca ai scris un proiect in 2007 nu-l puteai avea aprobat inaintede 2008.
     Iar daca e vorba de sosele, de la momentul proiectului pana la momentul PRIMEI decontari -adica lucrare executata, verificata si RECEPTIONATA de UE- nu poate trece mai putin de DOI ANI.
     • -1 (5 voturi)    
      asa e (Luni, 30 decembrie 2013, 11:55)

      titi_rulment [utilizator] i-a raspuns lui cinic

      bineinteles ca e ilogic sa compari un an de genul 2007 cu 2013 pt ca nici macar nu erau puse la punct mecanismele, potentialii beneficiari nu cunoasteau procedurile etc

      dar diferenta ramane oricate motive am cauta noi...si inca o data spun, nu ca astia s-ar descurca cu mult mai bine dar nici sa le cauti scuze celorlati nu cred ca e ok

      prea mult alb si negru in polemicile astea
   • +2 (2 voturi)    
    Citez si pentru tine ! (Marţi, 31 decembrie 2013, 0:02)

    rotitza [utilizator] i-a raspuns lui Luc2012

    Totusi, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune numai in anul 2013, in mandatul lui Eugen Teodorovici la MFE, a fost de 2,88 miliarde de euro, mai mare decat rambursarile inregistrate in toata perioada 2007-2012, de 2,2 miliarde de euro.
  • +14 (20 voturi)    
   Daca cineva e multumit cu conducerea USL (Duminică, 29 decembrie 2013, 21:01)

   potaissa [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   ala e un om bolnav.Basta.
   • 0 (2 voturi)    
    Daca cineva este multumit (Vineri, 3 ianuarie 2014, 13:32)

    dbdb [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

    cu conducerea basista, ala este securist! fost sau actual!
  • +1 (3 voturi)    
   6 ani? (Luni, 30 decembrie 2013, 15:45)

   cititor9 [utilizator] i-a raspuns lui La Tour Eiffel

   Cred ca ar trebui sa compari doar 2 ani. Sau ai uitat ca in 2007-2008 puterea deplina a avut-o PNL sustinut din umbra de PSD? Iar 2009 a fost anul in care Ponta a fost unul dintre ministrii guvernului pentru 10 luni?
   Era normal sa creasca absorbtia, ca multe proiecte au ajuns la maturitate.
   Sa o luam cu autostrazile ca tot ai vorbit de ele: si Cernavoda-Constanta si ce s-a terminat din A1 anul asta au fost pe fonduri europene. Ambele s-au finalizat in 2012-2013, deci toti banii de la UE s-au contabilizat la USL, din punctul tau de vedere. Problema va fi in viitor, pentru ca in 2012-2013 nu s-a inceput nici un proiect din cauza balbelor lui Sova si vom ajunge in situatia sa nu finalizam nici un KM de autostrada si implicit nici sa ne intre bani de la UE. Si mai sunt si alte exemple similare - vezi transportul feroviar etc
   • -1 (1 vot)    
    Repede! (Marţi, 31 decembrie 2013, 0:46)

    sebagain [utilizator] i-a raspuns lui cititor9

    Sa de-a mai repede un copy-paste pe proiectele facute pe vremea PDL. Sa nu uite sa schimbe data. Si sa se semneze cu numele lor. Cu pix de alta culoare.
 • +12 (20 voturi)    
  DEBUSOLATA ! (Duminică, 29 decembrie 2013, 19:58)

  SRA [utilizator]

  Traian BASESCU a preluat o ROMANIE DEBUSOLATA obsedata de traditia comunista ! Minunile Romaniei s-au petrecut de la preluarea de neo comunistul ILIESCU si tradatorul CONSTANTINESCU.

  ROMANIA are nevoie de 20 milioane de BASESCU si va deveni ELVETIA.

  Cand el vorbeste de MUNCA, MERIT, LIPSESC TINICHIGII nimeni nu-l intelege !

  NATIUNEA a fost mintita de epoca iliescieana cu studii superioare fara valoare, cumparate, plagiate si cat mai mult incurajata SARLATENIA.

  Iata cei 24 de ani de la evenimentele din dec 89 !

  Sigur si un gand de optimism, ROMANII le vor duce pe toate si impreuna cu ADEVARATUL Presedinte Traian BASESCU ROMANIA va invinge MAFIA actuala instalata la putere prin LOVITURA de STAT si apoi cu 70% din 48 participare la vot !!!
 • -8 (16 voturi)    
  erata (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:07)

  Mazeta [utilizator]

  Ați uitat coloana cu banii care s-au întors la UE și coloana cu datorii. În rest este bine.
 • +5 (11 voturi)    
  Cat (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:08)

  SRA [utilizator]

  Sa vedem cat va obtine ROMANIA prin programul GARANTIES JEUNNESES de 400 mil Euro déjà destinati pentru diminuarea somajului in randul tinerilor 15 - 25 ani.

  Guvernarea USL de la PUCH si instalarea dupa alegerile fraudate a intors ROMANIA cu 10 ani in urma.

  2014 se anunta dificil pentru zona EURO, deci implicit zona non Euro.

  ROMANIA are sansa a scapa de recesiune si de criza daca continua REFORMA inceputa de BOC si achizitioneaza fondurile europene in acelasi timp cu diminuarea CORUPTIEI !

  EVAZIUNEA ne-rezolvata poate fi o solutie pentru anii care vin prin diminuarea ei cu 50 % adica o CRESTERE a PIB cu 5 %

  Ce parere aveti ?
  • 0 (0 voturi)    
   Profesionisti! (Marţi, 31 decembrie 2013, 0:48)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   E timpul sa lucram independent de politicienii de la putere. Vor vedea ei la vot.
  • -1 (1 vot)    
   Parere ... (Vineri, 3 ianuarie 2014, 10:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Pai ce sa zic, cu puscariabili pe post de finantatori de baza ai partidului de la guvernare, cu un plagiator (adica hot de proprietate intelectuala) ca premier, cu apropiati ai lumii interlope in posturi de ministri, cu un atac dur, constant si bine organizat impotriva independentei justitiei, vezi matale vreo sansa de reducere a evaziunii fiscale?
 • +3 (9 voturi)    
  unde se duc banii (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:09)

  Baltaretu [utilizator]

  Romania cotizeaza la fondurile Europene pentru ca nu au proiecte, banii se duc pe smecherii.Asa ca tot banii Romaniei se intorc in Romania dar SUPRAVEGHEATI pe destinatii ( proiecte)
  Cine cistiga licitatiile acstor proiecte? In niciun caz vreun SRL romanesc ci mari frme din strainatate care infuleca banii si le mai scapa la subcontractori romani ceva banuti care fac traba de mintuiala ca la Romania
  Deci banii se duc inapoi in strainatate, la firme care executa(prin altii) deci au de lucru s banii se contorizeaza la straini S I M P L U
  Invers, banii se dadeau ca bonus javrelor de partid
 • +5 (7 voturi)    
  Dl ziarist (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:15)

  Cheie primara [utilizator]

  Un articol mai complet se poate? Ce inseamna corectii? E vb de o "amenzi" primite de ministerele care gestioneaza fondurile europene? De ce au fost acestea primite, ce greseli s-au facut? Niste exemple se poate? Ce inseamna dezangajari? cand se pot dezangaja de comisie banii europeni?

  Tot se vorbeste de absorbtie in perioada PDL vs USL. Presupun ca proiectele trebe mai intai intocmite (studiile de fezabilitate), apoi verificate, date inapoi la corectat, apoi trimise la comisie si asteptata decizia acesteia. Toate activitatile astea consuma timp si absorbtia e nula. Apoi urmeaza licitatiile si contestatii din belsug si iar timp pierdut si absorbtie zero. Intrebarea este: acum constructorii isi respecta graficele de lucrari? Daca la finalul lui 2015 proiectele sunt realizate pe jumatate de exemplu ce se intampla cu restul de executat ? Eu vad ca POR a absorbit 44,19%, dar nu stiu cate proiecte a finalizat si s-ar putea tca o mare parte din cei 1,64 mld euro sa fie doar avansuri date constructorilor. Cum stau lucrurile?
 • +5 (5 voturi)    
  Loseri??? (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:16)

  cristian_n [utilizator]

  Ce e aia?
 • +11 (15 voturi)    
  mor USL-istii de ciuda (Duminică, 29 decembrie 2013, 20:46)

  /./ [utilizator]

  Acum vro 2 saptamani ii explicam unui USL-ist slinos de pe forum ca mai tot ce se face in Romania este pe fonduri europene si ca daca Romania este scoasa din UE ( datorita superimunitatii parlamentarilor ) intr-un an de zile USL o sa fie istorie.Astazi apare si articolul care demonstreaza inca o data ca am muri de foame fara banii de la UE.Daca nu am depinde asa mult de bani de la UE cu siguranta astazi nu mai aveam stat de drept ci ne alaturam Ucrainei respectiv Rusiei.Problema USL e ca desi sunt la ciolan si au mai toate institutiile inca nu pot fura in liniste ca pe vremea sinucigasului nastase 4 case.
  • +3 (7 voturi)    
   7, sapte case si-un fular (Duminică, 29 decembrie 2013, 23:28)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Sa nu-l subestimam pe El Insusi.
 • +4 (4 voturi)    
  Agricultura (Luni, 30 decembrie 2013, 10:30)

  nick24 [utilizator]

  Degeaba a luat agricultura banii, daca la tara nu exista silozuri, sisteme de irigatie, drumuri asfaltate, apa, canalizare, gaze, gropi de gunoi ecologice.
  Toate astea cine si cu ce bani le face?
  Sa dai 100 de euro la hectar arendasilor e cea mai mare greseala - agricultura si satul raman in epoca de piatra.
 • +1 (1 vot)    
  citat din Lazea de la BNR (Luni, 30 decembrie 2013, 11:51)

  mihaicezar [utilizator]

  România a atras în primii cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană circa 25% din fondurile comunitare care i-au fost alocate, respectiv 9,3 miliarde de euro dintr-un total de 35 de miliarde. Cu toate acestea, atât statul, cât şi mediul privat trebuie să-şi concentreze eforturile pe majorarea acestui procent, în condiţiile în care este necesar să atragem surse de finanţare care nu măresc datoria externă, este de părere Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României.

  „Ca să vă dau un ordin de mărime, la sfârşitul anului 2011, totalul datoriei externe a României, deci privată plus guvernamentală era de circa 98,4 miliarde de euro. Sau, ca să ţinem mai uşor minte cifra, circa 5.000 de euro de român”, a subliniat economistul.
 • +1 (1 vot)    
  HOTII (Luni, 30 decembrie 2013, 12:23)

  Vali_311 [utilizator]

  ...corectii financiare si penalitati ca urmare a unor nereguli constatate in derularea proiectelor...nereguli, vorbe goale..... in Romania nereguli inseamna hotii
 • +1 (1 vot)    
  adevaratul avantaj (Luni, 30 decembrie 2013, 15:06)

  ion_pozitiv [utilizator]

  Discutii despre cat am dat si cat am luat pot fi multe. De regula nefondate daqca nu se respecta exact desfasurarea tempotala a fapteleo. In aceasta lumina este clar ca actualul ministru se lauda prosteste, ca mai tot USL-ul deoarece proiectele au fost demarate si desfasurate fara nici un aport din partea lor. Sa vedem peste inca un an sau doi, atunci cand proiectele concepute, aprobate si derulate pe vremea USL-ului vor ajunge la absorbtie.
  Dar cum spuneam, adevaratul avantaj este ca gasca de derbedei ce conduc adunaturile PSD si PNL (ca PC n-are decat cativa spurcati de securisti) nu pot aduce Romania, conform imbecilitatii lor la nivelul unor "democratii originale" care si Africii i-ar produce rusine. Golaniileparlamentare ca cele din vara lui 2012 si din martea neagra au avut efect limitat datorita interventiei dure a tarilor UE si SUA, care nu impun ci direct avertizeaza ca astfel de marlanisme politice nu au ce cauta in prejama lor.Nu ese o inpunere, un corectiv! Atunci s-ar face pe cai diplomatice si am afla de ele peste 50 de ani (vorba lu' Iliescu). Se fac fatis, sa stie tot romanul pe cine a ales. Faptul ca un plagiator (si asta o pot dovedi cu baza legala, daramand argumentari imbecile ale unui oarecare procuror slugarnic sau vre-o hotarare judecatoreasca) incearca sa procedeze intr-o tara UE ca-n fostele colonii sovietice.Fara rusine si minima responsabilitate ajutat de cativa impostori de "drept" gen Sova, Nastase si toata gasca de nulitati ai Fac de Drept bucurestean au incercat si vor incerca sa faca orice, "contra naturii" pentru a putea fura cat mai mult si pe cat mai indelungata perioada, ajutati de repetentul arivist Antonescu sau "modelul" (nulitate stiintifica si morala absoluta" Tariceanu sialti cativa jnapani de-si zic liberali. Si toate astea pe fondul unei incompetente si hotii generalizate PDL-iste sau alte mici excrescente penale gen DDDDDDD.
  Asta e avantajul ca suntem europeni. Nu santem la mana ticalosilor(de la Dej incoace)
 • -1 (1 vot)    
  Statul s-a împrumutat la bănci cu dobândă mare (Luni, 30 decembrie 2013, 15:22)

  Alistar44 [utilizator]

  ....decât să apeleze la fondurile UE. Dece ? - pentru că la fondurile UE nu merge furăciunea, pe când din banii de la bănci, ..., nici dacă nu vrei nu poţi să nu furi , căci nu te lasă ceilalți. Așa autostrada începută de Bechtel la 2,3 mdl. Euro a costat 9 mdl. neterminată.
 • +1 (1 vot)    
  Hmmm (Luni, 30 decembrie 2013, 20:07)

  Cryptos [utilizator]

  Calculul ar trebui facut altfel...Au intrat X miliarde si au fost cheltuite X miliarde pe...masini, utilaje agricole, seminta...etc...toate produse in UE...asadar au intrat X miliarde si au iesit din tara X miliarde + banii care i-am contribuit deja la UE....? Romanul a ramas cu utilajele si semintele iar UE-ul a primit inapoi X+Y miliarde...iar noi tot ne intrebam de unde sa mai luam bani sa cheltuim la noi in sistem...sa speram ca nu ne mai baga bete in roate englezii si alte natiuni contra migratiei noastre.... cand vrem sa-i vizitam ca sa facem un ban pe care sa-l aducem la noi in sistem iarasi...
 • +1 (1 vot)    
  Hmmm (Luni, 30 decembrie 2013, 20:10)

  Cryptos [utilizator]

  Deci...suntem pe pierdere cu 9.2 miliarde? La noi in sistem nu au ramas deoarece utilajele agricole sunt produse in UE...semintele in UE...etc
 • 0 (2 voturi)    
  Jocul gramaticii : ' articulat, nearticulat' (Marţi, 31 decembrie 2013, 7:58)

  hotnewsfil [utilizator]

  Inainte de '89, se spunea ca muncitorii marsaluiau cantand, siliti de partid, marsul muncitorilor : "Unu, doi....muncitori(i) sunt cu noi!'
  Acum, fotbalistii canta : "Unu, doi... uselisti(i) sunt cu noi!'


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by