Potrivit situatiei din perioada 1 ianuarie 2007-30 noiembrie 2013, furnizate de Ministerul Finantelor, statul roman a contribuit la bugetul UE cu 9,2 miliarde de euro, insa de la Bruxelles au intrat in tara noastra circa 20,4 miliarde de euro, in principal sub forma de fonduri structurale si de coeziune, plati directe pentru agricultori, la care se adauga alocari mai reduse, cum ar fi banii pentru pregatirea aderarii la Spatiul Schengen (facilitatea Schengen).
Amintim ca Romania mai poate absorbi fondurile europene aferente perioadei de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015.
Banii pentru dezvoltarea satelor urca Ministerul Agriculturii in topul absorbtiei fondurilor UE
Programul National pentru Dezvoltare in Mediul Rural (PNDR), gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, are cea mai buna rata de absorbtie, respectiv 67%, potrivit situatiei prezentate de MADR pe 23 decembrie 2013.
Nominal, Romania a atras prin PNDR, in perioada 2007-2013, fonduri de 4,797 miliarde euro de la Comisia Europeana, din totalul de 8,12 miliarde de euro alocate tarii noastre de catre executivul comunitar.
Acestor bani li se adauga avansurile de 561,5 milioane de euro platite deja de CE catre statul roman, la inceputul implementarii PNDR, insa in cazul unor eventuale dezangajari de fonduri UE, la finalul anului 2015 se retrag proportional sume din acest avans, de catre Bruxelles.
Pana in prezent, insa, PNDR are dezangajari zero, conform datelor prezentate de Ministrul Agriculturii.
In schimb, Comisia Europeana a aplicat Romaniei, in cadrul PNDR, corectii financiare si penalitati ca urmare a unor nereguli constatate in derularea proiectelor. Pana in luna noiembrie 2013, acestea au totalizat aproape 161 milioane euro.
Tot la Ministerul Agriculturii, o rata de absorbtie mult mai mica are Programul Operational pentru Pescuit. In acest program, Romania are la dispozitie 230 de milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit (FEP), din care a obtinut rambursari efective de peste 55 de milioane de euro de la Comisia Europeana, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de circa 24%. In plus fata de rambursarile efective, CE a acordat Romaniei si avansuri de 32,3 milioane de euro.
In cadrul Porgramului pentru pescuit, Romania a suferit si dezangajari (pierderi din suma alocata) de fonduri europene, de circa 22,4 milioane de euro, bani pe care tara nu-i va mai putea absorbi.
O categorie de bani europeni oferiti Romaniei in agricultura sunt cei provenind din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), care insa sunt absorbiti mult mai usor de tara noastra, in conditiile in care cea mai mare parte din fonduri sunt plati directe acordate agricultorilor, ca sprijin, fara sa fie nevoie de proiecte europene articulate si aplicate conform unor proceduri si planuri stricte.
In cadrul acestor scheme, agricultura romaneasca a primit de la Comisia Europeana nu mai putin de 4,6 miliarde de euro conform situatiei disponibile pana la 30 noiembrie 2013.
Aici intra platile directe la hectar, masurile de piata, precum si programe de promovare a produselor agroalimentare romanesti. Toate acestea sunt gestionate de Agentia pentru Plati si Interventia in Agricultura (APIA) din subordinea Ministerului Agriculturii.
Fondurile structurale: Ministrul Teodorovici rateaza si jumatatea tintei de la preluarea MFE
Separat de banii europeni de la Agricultura sunt fondurile structurale si de coeziune. Acestea sunt atrase de Romania prin 7 programe operationale, gestionate de diverse ministere, prin autoritati de management. Peste toate aceste ministere, insa, Ministerul Fondurilor Europene are rol coordonator in absorbtia banilor UE de pe cele 7 programe operationale.
In toate cele 7 programe oprationale, suma rambursată României de catre Comisia Europeana se ridică la 5,08 miliarde de euro, echivalentul a 26,47% din alocarea de 19,2 miliarde de euro pe perioada 2007-2013.
La audierile pentru investire, in decembrie 2012, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, arata, in fata Comisiilor de afaceri europene reunite ale Parlamentului, ca va obtine o rata de absorbtie de 50% la fondurile structurale si de coeziune pana la finalul anului 2013.
Teodorovici a preluat mandatul la MFE cu o rata de absorbtie de 11,47%, ceea ce inseamna ca, cu 10 zile inainte de incheierea anului 2013, a obtinut 15 puncte procentuale.
Insa, pentru a-si atinge tinta de 50% rata de absorbtie, plusul care ar fi trebuit adus in anul 2013 ar fi trebuit sa fie de 38,53 puncte procentuale. Aceasta inseamna, practic, ca ministrul Eugen Teodorovici nu a reusit sa ajunga nici la jumatatea tintei pe care a invocat-o in fata parlamentarilor.
Programul de guvernare al Cabinetului Ponta II este, insa, mai indulgent, promitand o absorbtie de bani europeni "în intervalul 50%-80%, pana la finalul anului 2015".
Totusi, absorbtia fondurilor structurale si de coeziune numai in anul 2013, in mandatul lui Eugen Teodorovici la MFE, a fost de 2,88 miliarde de euro, mai mare decat rambursarile inregistrate in toata perioada 2007-2012, de 2,2 miliarde de euro.
Amintim, insa, ca pe parcursul anului 2013 au fost deblocate cele mai valoroase programe europene pentru fonduri structurale si de coeziune: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDR) - februarie, PO Regional - aprilie, POS Transport - iunie si POS Cresterea Competitivitatii Economice - octombrie.
Conform celei mai recente situatii privind fondurile structurale si de coeziune, defalcate pe programele operationale, pana la data de 20 decembrie 2013, absorbtia este urmatoarea:
- Programul Operational Regional (POR) a obtinut o rata de absorbtie de 44,19%, ceea ce inseamna un total de 1,64 miliarde de euro. Programul este gestionat direct de Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus in prezent de Liviu Dragnea (PSD).
- Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) a reusit o rata de absorbtie de 23,32%, ceea ce inseamna ca a atras efectiv circa 1 miliard de euro. POS Mediu este gestionat de AM din subordinea Ministerului Mediului, portofoliu condus in prezent de Rovana Plumb (PSD).
- POS Transport a reusit o rata de absorbtie de 19,19%, aaducand astfel in tara 876,2 milioane de euro. POS Transport este gestionat de AM de la Ministerul Transporturilor, condus in prezent de ministrul Ramona Manescu (PNL).
- POS Cresterea Competitivitatii Economice a ajuns la o rata de 17,5%, ceea ce echivaleaza cu 447 milioane euro. POS CCE este gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Economiei, condus in prezent de ministrul Andrei Gerea (PNL).
- POS Dezvoltarea Resurselor Umane atinge o rata de absorbtie de 27,19, ceea ce inseamna 945,1 milioane euro. POSDRU este gestionat de AM de la MInisterul Muncii, portofoliu detinut de Mariana Campeanu (PNL).
- Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative inregistreaza o rata de absorbtie de 40,06%, ceea ce inseamna 83,3 milioane de euro. PODCA este gestionat in prezent de AM de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, insa pana la Guvernul Ponta II aceasta autoritate de management a functionat in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.
- PO Asistenta Tehnica ajunge la un grad de absorbtie de 20,71%, adica 35,2 milioane euro. POAT este gestionat de Autoritatea de Management care functioneaza direct in subordinea Ministerului Fondurilor Europene, condus in prezent de ministrul Eugen Teodorovici (PSD).
In plus, pe intreaga perioada 2007-2013, absorbtia de fonduri structurale si de coeziune pentru Romania este afectata de corectii financiare estimate la 1 miliard de euro de catre ministrul Teodorovici, din cauza unor nereguli in procesul de absorbtie a banilor europeni, in special pe partea de achizitii publice.
Romania nu va achita sau returna Comisiei Europene miliardul de euro din corectiile financiare, ci sumele vor fi retinute etapizat din valoarea declaratiilor de cheltuieli pe care tara le transmite la Bruxelles, a explicat Ministerul Fondurilor Europene.
Corectiile intarzie insa absorbtia si maresc astfel riscul de dezangajare definitiva a banilor europeni la finalul anului 2015.
De asemenea, corectiile pun presiune asupra tintei de deficit bugetar, in conditiile in care banii aferenti acestora se constituie in investitii de la bugetul de stat, nemaifiind decontate de Comisia Europeana.
Citeste si:
Document CE: Romania a suferit corectii financiare de 139 de milioane de euro in anul 2012. Spania - peste 2 miliarde de euro
Nici n-ar trebui sa-mi pierd timpul sa-ti explic dar cand vad atata indobitocire gen antena3 nu pot sa ma abtin.
stiu...ma uit la antena nustiucare si sigur am o problema personala cu basescu :)
Daca ai scris un proiect in 2007 nu-l puteai avea aprobat inaintede 2008.
Iar daca e vorba de sosele, de la momentul proiectului pana la momentul PRIMEI decontari -adica lucrare executata, verificata si RECEPTIONATA de UE- nu poate trece mai putin de DOI ANI.
dar diferenta ramane oricate motive am cauta noi...si inca o data spun, nu ca astia s-ar descurca cu mult mai bine dar nici sa le cauti scuze celorlati nu cred ca e ok
prea mult alb si negru in polemicile astea
Era normal sa creasca absorbtia, ca multe proiecte au ajuns la maturitate.
Sa o luam cu autostrazile ca tot ai vorbit de ele: si Cernavoda-Constanta si ce s-a terminat din A1 anul asta au fost pe fonduri europene. Ambele s-au finalizat in 2012-2013, deci toti banii de la UE s-au contabilizat la USL, din punctul tau de vedere. Problema va fi in viitor, pentru ca in 2012-2013 nu s-a inceput nici un proiect din cauza balbelor lui Sova si vom ajunge in situatia sa nu finalizam nici un KM de autostrada si implicit nici sa ne intre bani de la UE. Si mai sunt si alte exemple similare - vezi transportul feroviar etc
ROMANIA are nevoie de 20 milioane de BASESCU si va deveni ELVETIA.
Cand el vorbeste de MUNCA, MERIT, LIPSESC TINICHIGII nimeni nu-l intelege !
NATIUNEA a fost mintita de epoca iliescieana cu studii superioare fara valoare, cumparate, plagiate si cat mai mult incurajata SARLATENIA.
Iata cei 24 de ani de la evenimentele din dec 89 !
Sigur si un gand de optimism, ROMANII le vor duce pe toate si impreuna cu ADEVARATUL Presedinte Traian BASESCU ROMANIA va invinge MAFIA actuala instalata la putere prin LOVITURA de STAT si apoi cu 70% din 48 participare la vot !!!
Guvernarea USL de la PUCH si instalarea dupa alegerile fraudate a intors ROMANIA cu 10 ani in urma.
2014 se anunta dificil pentru zona EURO, deci implicit zona non Euro.
ROMANIA are sansa a scapa de recesiune si de criza daca continua REFORMA inceputa de BOC si achizitioneaza fondurile europene in acelasi timp cu diminuarea CORUPTIEI !
EVAZIUNEA ne-rezolvata poate fi o solutie pentru anii care vin prin diminuarea ei cu 50 % adica o CRESTERE a PIB cu 5 %
Ce parere aveti ?
Cine cistiga licitatiile acstor proiecte? In niciun caz vreun SRL romanesc ci mari frme din strainatate care infuleca banii si le mai scapa la subcontractori romani ceva banuti care fac traba de mintuiala ca la Romania
Deci banii se duc inapoi in strainatate, la firme care executa(prin altii) deci au de lucru s banii se contorizeaza la straini S I M P L U
Invers, banii se dadeau ca bonus javrelor de partid
Tot se vorbeste de absorbtie in perioada PDL vs USL. Presupun ca proiectele trebe mai intai intocmite (studiile de fezabilitate), apoi verificate, date inapoi la corectat, apoi trimise la comisie si asteptata decizia acesteia. Toate activitatile astea consuma timp si absorbtia e nula. Apoi urmeaza licitatiile si contestatii din belsug si iar timp pierdut si absorbtie zero. Intrebarea este: acum constructorii isi respecta graficele de lucrari? Daca la finalul lui 2015 proiectele sunt realizate pe jumatate de exemplu ce se intampla cu restul de executat ? Eu vad ca POR a absorbit 44,19%, dar nu stiu cate proiecte a finalizat si s-ar putea tca o mare parte din cei 1,64 mld euro sa fie doar avansuri date constructorilor. Cum stau lucrurile?
Toate astea cine si cu ce bani le face?
Sa dai 100 de euro la hectar arendasilor e cea mai mare greseala - agricultura si satul raman in epoca de piatra.
„Ca să vă dau un ordin de mărime, la sfârşitul anului 2011, totalul datoriei externe a României, deci privată plus guvernamentală era de circa 98,4 miliarde de euro. Sau, ca să ţinem mai uşor minte cifra, circa 5.000 de euro de român”, a subliniat economistul.
Dar cum spuneam, adevaratul avantaj este ca gasca de derbedei ce conduc adunaturile PSD si PNL (ca PC n-are decat cativa spurcati de securisti) nu pot aduce Romania, conform imbecilitatii lor la nivelul unor "democratii originale" care si Africii i-ar produce rusine. Golaniileparlamentare ca cele din vara lui 2012 si din martea neagra au avut efect limitat datorita interventiei dure a tarilor UE si SUA, care nu impun ci direct avertizeaza ca astfel de marlanisme politice nu au ce cauta in prejama lor.Nu ese o inpunere, un corectiv! Atunci s-ar face pe cai diplomatice si am afla de ele peste 50 de ani (vorba lu' Iliescu). Se fac fatis, sa stie tot romanul pe cine a ales. Faptul ca un plagiator (si asta o pot dovedi cu baza legala, daramand argumentari imbecile ale unui oarecare procuror slugarnic sau vre-o hotarare judecatoreasca) incearca sa procedeze intr-o tara UE ca-n fostele colonii sovietice.Fara rusine si minima responsabilitate ajutat de cativa impostori de "drept" gen Sova, Nastase si toata gasca de nulitati ai Fac de Drept bucurestean au incercat si vor incerca sa faca orice, "contra naturii" pentru a putea fura cat mai mult si pe cat mai indelungata perioada, ajutati de repetentul arivist Antonescu sau "modelul" (nulitate stiintifica si morala absoluta" Tariceanu sialti cativa jnapani de-si zic liberali. Si toate astea pe fondul unei incompetente si hotii generalizate PDL-iste sau alte mici excrescente penale gen DDDDDDD.
Asta e avantajul ca suntem europeni. Nu santem la mana ticalosilor(de la Dej incoace)
Acum, fotbalistii canta : "Unu, doi... uselisti(i) sunt cu noi!'