Comisia Europeana, o noua lectie pentru Guvern: Strategia Romaniei pentru fondurile UE 2014-2020 ramane tot lipsita de viziune, nu ati invatat lectia esecului absorbtiei trecute

de C.Z.     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:00 Economie | EuROfonduri


Premierul Victor Ponta alaturi de Eugen Teodorovici, cand acesta era ministrul Fondurilor UE
Foto: Guvernul Romaniei
Expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE ese valorificata. Criticile Bruxelles-ului persista, dupa ce anul trecut Executivul european a criticat Guvernul Romaniei pentru documentatia intermediara transmisa la Comisie pentru pregatirea absorbtiei fondurilor UE 2014-2020.

Noile observatii au fost transmise de catre expertii Comisiei Europene (CE) prin intermediul misiunii Romaniei la Bruxelles, la sfarsitul lunii decembrie, pe baza primei versiuni a Acordului de Parteneriat finalizata in luna octombrie, relateaza Mediafax.

Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai avansata decat un simplu draft si indica modul in care autoritatile romane si-au propus sa atraga fonduri europene in perioada 2014-2020, a fost prezentata, in octombrie, membrilor Camerei Deputatilor de premierul Victor Ponta si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Anterior, in 25 iulie, ministrul Toedorovici declara ca Acordul de Parteneriat care urmeaza sa fie trimis la Bruxelles in toamna va fi "un document de buna calitate".

Declaratia era sustinuta dupa ce o prima forma a documentului care stabilea modul in care vor fi cheltuiti banii europeni in perioada 2014-2020, conform informatiilor transmise atunci de MEDIAFAX, generase deja criticile Comisiei Europene, care l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", astfel incat trebuia refacut pana in septembrie.

In decembrie, Ministerul Fondurilor Europene a informat ca, pe marginea acestei prime versiuni a documentului de programare, serviciile Comisiei au transmis, informal, o serie de comentarii, urmand ca autoritatile romane si cele europene sa discute pe marginea acestor observatii inainte ca documentul final sa fie aprobat la sfarsitul lunii ianuarie 2014.

Contactat, vineri, de MEDIAFAX, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a declarat ca aceste observatii au fost preluate in documentul care urmeaza sa fie aprobat la sfarsitul acestei luni.

Un document obtinut, vineri, de MEDIAFAX si care include toate aceste observatii releva ca expertii CE i-au atentionat pe oficialii romani ca textul final al Acordului trebuie ajustat, deoarece dimensiunea documentului a devenit acum "excesiva" cand, de fapt, ar trebuie sa se concentreze asupra datelor si indicatorilor relevanti.

"Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate. Necesitatile identificate descriu o gama foarte larga de probleme fara sa fie mereu demonstrata o viziune strategica globala asupra provocarilor de dezvoltare. Aceasta lipsa a unei abordari strategice este valabila si pentru unele politici sectoriale, pentru care nu exista strategii eficiente si avizate. Provocarilor de dezvoltare economica nu li se poate raspunde fara o strategie coerenta de competitivitate, cuprinzand suportul public pentru operatorii economici, dar si prin politici de cercetare si inovare si investitii in capitalul uman", se arata in document.

Expertii avertizeaza ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, in care Romania de asemenea a avut la dispozitie fonduri comunitare pe care insa nu le-a putut atrage, ar trebuie mai bine valorificate, cu accent pe capacitatea proprie de a indeplini obiectivele, si insista asupra faptului ca definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga sau generica pentru a intelege scopul efectiv al actiunii, iar lista prioritatilor este prea larga intr-o "incercare aparenta" de a se adresa tuturor necesitatilor sectoriale.

Aceasta risca, in opinia CE, sa genereze o pierdere a capacitatii de a indeplini obiectivele, ceea ce ar afecta negativ eficienta si impactul fondurilor europene cand, de fapt, nivelul de absorbtie ar trebui sa creasca in comparatie cu perioada anterioara.
In aceste conditii, serviciile Comisiei transmit ca isi mentin o "rezerva generala" in ceea ce priveste indicatorii propusi pentru alocari financiare deoarece, in prezent, nu este posibila o evaluare corespunzatoare a prioritatilor propuse si a necesitatilor de dezvoltare, avand in vedere modul larg si generic in care sunt prezentate. Expertii europeni arata totodata ca alocarile ar trebui sa fie raportate la capacitatea "realista" de absorbtie, luand in calcul lectiile invatate.

"Global, documentul demonstreaza insuficienta orientare spre rezultat. Rezultatele propuse sunt descrise intr-o maniera prea vaga, nu sunt suficient de concrete si ar trebui reconsiderate, impreuna cu obiectivele propuse. Realizarile asteptate trebuie sa fie mai concrete, stabilind legaturi mai bune intre zonele de finantare identificate si rezultatele asteptate", afirma expertii CE.

Criticile Comisiei Europene pentru Guvernul Romaniei, pe domenii:
 • Sistemul de sanatate, reforma educatiei si munca nedeclarata. In aceste domenii, oficialii CE atentioneaza ca draftul Acordului de parteneriat  pentru banii europeni 2014-2020, transmis de Guvern este prea detaliat in descrierea realizarilor de pana in prezent in loc sa fie descrise problemele inca existente si sa vizeze cauzele acestora.
 • Educatia. Nevoile de dezvoltare sunt insuficient aliniate prioritatilor si in cazul sistemului educational, rezultatul utilizarii Fondului Social European fiind indicat extrem de vag si fara sa ofere informatii suficiente despre intentiile autoritatilor romane, deoarece nu permite indentificarea a ce anume isi propune Romania sa obtina in privinta sistemului de educatie.
 • Agricultura. In pofida importantei sectorului agricol in Romania, atat din perspectiva economica, cat si sociala, din draftul Acordului de Parteneriat nu rezulta o imagine clara legat de viziunea autoritatilor romane pentru dezvoltarea viitoare a acestuia, necesitatile fiind prezentate superficial si fara sa fie indicate investitii in inovatie, domenii cu valoare adaugata sau sectorul bio. In acvacultura, expertii CE arata ca trebuie promovata o diversificare a speciilor, avand in vedere ca majoritatea pestilor din fermele de profil sunt crapi, iar orientarea actuala din acest sector privind limitarea numarului de specii risca sa creeze serioase probleme de competitivitate pe termen lung.
 • Transporturile. Comisia recomanda Guvernului sa prezinte mai bine potentialul porturilor, aratandu-se ca referirea la Portul Constanta este "destul de slaba", cu presupuneri la modul general ca vor fi imbunatatiri fata de evolutiile efective "dezamagitoare". "Pentru sectorul transporturilor, oportunitatea (pertinenta economica si sustenabilitatea financiara) si fezabilitatea legala (limitarile ajutorului de stat) pentru dezvoltarea aeroporturilor regionale au nevoie sa fie inca demonstrate in cadrul Master Plan-ului aflat in pregatire.
Trebuie avuta in vedere si sprijinirea principalilor beneficiari ai sistemului de transport, precum si reformele de guvernanta (implementarea contractelor de performanta). O atentie particulara ar trebui acordata consolidarii capacitatii autoritatilor competente de a administra proiecte de navigatie interna, tinand cont de serioasele deficiente de care au dat dovada", este un alt avertisment.
 • Turismul. Expertii europeni atentioneaza ca investitiile in unitati de cazare turistica, incluzand facilitati de tratament pentru sanatate si spa in statiuni turistice, indicate in document la sectiunea necesitatilor de finantare, ar trebui sa provina din strategii de dezvoltare locala, cu scopul de a sprijini cresterea economica la nivel local si regional sau sectorul de business. "Acestea nu pot fi considerate ca investitii publice in sanatate", arata oficialii CE.
 • Tehnologia informatiei. Desi slaba asimilare a tehnologiilor de informare si comunicare, precum si nivelul scazut de alfabetizare digitala sunt evidentiate in draftul de Acord de poarteneriat al Guvernului, actiunile propuse de partea romana se refera la administratia publica, cultura, educatie, sanatate, infrastructura, dar ignora conectarea la internet. Acest lucru, avertizeaza expertii CE, scoate in evidenta punctele slabe ale propunerii de agenda digitala, care compileaza diverse masuri fara o strategie orientata clar spre competitivitate, care sa rezulte dintr-o analiza serioasa.
 • Eficienta energetica a cladirilor. Comisia recomanda Guvernului sa tina cont de contorizarea inteligenta si utilizarea energiei regenerabile, fara ca prioritatile de finantare sa se refere doar la izolarea termica a cladirilor, cu atentionarea ca nu au fost alocate resurse din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru infrastructura verde si ecosisteme care sa previna riscuri de inundatii, seceta sau eroziune.
 • Mediu. Comisia Europeana avertizeaza ca angajamentul si capacitatea autoritatilor de mediu de a evalua in mod adecvat rapoartele de mediu solicitate in procedurile de autorizare s-au dovedit foarte slabe si nesustinute, iar propunerea de transferare a agentiilor pentru protectia mediului locale sub autoritatea consiliilor locale si desfiintarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, conform Legii descentralizarii, ridica ingrijorari foarte serioase cu privire la modul in care noul sistem va asigura independenta, expertiza, coerenta si uniformitate in procesul de luare a deciziei privind aspectele de mediu. In aceasta privinta, arata expertii CE, trebuie oferite garantii clare si concrete.
"Investitiile in proiecte energetice, noi sau modernizate, bazate pe deseuri sunt mentionate ca prioritati anticipand concluzii ale unui studiu in desfasurare si pe baza unei analize de oportunitate inca nerealizate. Incineratoarele nu pot fi obiectivele explicite si, oricum, trebuie vazute ca o a doua optiune. Actiunea de implementare a masurilor pentru solutionarea cauzelor abandonului activitatilor agricole este prea vaga si, asa cum este formulata, nu poate duce la concluzia ca va avea ca rezultat protectia mediului", se arata in documentul transmis de la Bruxelles.

Reevaluati repartizarile orientative ale fondurilor pe obiectivele tematice!

Expertii CE precizeaza ca repartizarile orientative ale fondurilor pe fiecare obiectiv tematic trebuie reevaluate si semnaleaza ca in planul redactat de Guvernul roman sunt date contradictorii privind repartizarea contributiei in cadrul Fondului Social European.

"In privinta principiului partenerial, autoritatile romane sunt invitate sa indice cum vor fi selectati partenerii, modalitatile de consultare si care sunt principalele rezultate. In ce priveste mecanismele de parteneriat pe parcursul implementarii, textul este mai degraba vag si generic. El trebuie completat pentru a se intelege, printre altele, cum lectiile invatate din perioada actuala au fost luate in considerare, avand in vedere in mod special functionarea foarte ineficienta a comitetelor de monitorizare", este o alta problema semnalata.

Potrivit aceleiasi surse, capitolul privind egalitatea dintre barbati si femei este mai degraba subdezvoltat si necesita o elaborare suplimentara, iar criteriul egalitatii de sanse in selcetarea proiectelor trebuie mai bine explicat, deoarece o definitie larga a acestei poltici drept criteriu de selectie s-ar putea dovedi irelevanta in anumite cazuri si ar genera greutati administrative artificiale.

Comisia catre Guvern: NU ati indeplinit conditionalitatile privind achizitiile publice

In ceea ce priveste achizitiile publice, serviciile Comisiei nu sunt de acord cu afirmatia ca a fost indeplinita aceasta conditionalitate si atentioneaza ca, in pofida progreselor "recente, dar timide", sistemul de achizitii publice are inca nevoie de o imbunatatire semnificativa pentru a fi considerat eficient. In aceasta privinta, recomandarile convenite cu Comisia trebuie implementate rapid si in mod extensiv.

"Autoritatile romane trebuie sa justifice noua structura propusa pentru sistemul de management si control in raport cu anticipata sa capacitate de a depasi dificultatile intampinate in implementare din perioada 2007-2013. Competenta ministerelor de linie ca factori de decizie sectoriali trebuie mentinuta, evitand astfel aparitia de noi niveluri administrative si costuri birocratice si asigurand sustenabilitatea experientei si capacitatii dobandite inca din etapa de pre-aderare. In acest context, sunt necesare clarificari suplimentare cu privire la noul rol al Ministerului Dezvoltarii Regionale de Organism Intermediar pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regionala. Romania trebuie sa explice cum aceasta structura revizuita va opera in practica, deficientele pe care intentioneaza sa le solutioneze si posibilele imbunatatiri la care poate conduce" solicita Bruxelles-ul.

Intarirea rolului de coordonare propusa pentru Ministerul Fondurilor Europene trebuie de asemenea sa se bazeze pe o evaluare obiectiva a capacitatii si expertizei sale actuale, care nu exista in document, iar dificultatile intampinate cu sistemul de management in privinta reglementarilor etice, in special privind conflictul de interese, cu scopul de a reglementa mai eficient transferul angajatilor catre sectorul privat sau posibilitatea de desfasurare simultana a mai multor activitati profesionale, trebuie solutionate, potrivit sursei citate, in mod adecvat si prin masuri eficiente.

"Evaluarea deficientelor de managament si control trebuie continuata, cu sublinierea cauzelor principale (...) avand in vedere ca autoritatile de management si organismele intermediare sufera de deficiente similare si necesita la randul lor masuri corective consistente. O coordonare mai stransa nu poate nici pe departe fi vazuta drept singura solutie la deficientele grave inregistrate in perioada de programare financiara 2007-2013", atentioneaza expertii europeni.

In acelasi timp, informatiile cu privire la deficientele de resurse umane sunt foarte vagi si nu propun niciun fel de masuri concrete, precum managament bazat pe perfomanta, recrutare eficienta si transparenta, iar o explicatie trebuie furnizata si cu privire la rolurile si responsabilitatile diverselor organisme intermediare care functioneaza in acelasi sector, pentru ca, aparent, exista suprapuneri.

Organismele intermediare de la Sova si Grapini "ridica probleme"

Propunerea de numire a Agentiei pentru Turism (din subordinea ministrului delegat Maria Grapini) si a Departamentului pentru proiecte de infrastructura si investitii straine (condus de ministrul delegat Dan Sova) ca organisme intermediare ridica, de asemenea, ingrijorari serioase si semne de intrebare cu privire la mecanismele de management propuse si la relevanta desemnarii politicilor specifice. Mai precis, turismul ar trebui promovat, in opinia expertilor de la Bruxelles, doar in cadrul sprijinului pentru dezvoltarea economica regionala si locala, in concordanta cu planurile de dezvoltare regionala, in cadrul unei abordari integrate si nu atat ca prioritate de sine-statatoare.

Reducerea sarcinilor administrative si simplificarea masurilor trebuie sa se bazeze pe lectiile invatate din perioada curenta, prin stabilirea, acolo unde este posibil, a unor tinte cuantificabile, precum timpul necesar pentru procesarea aplicatiilor sau cererilor de plata, iar mecansimele de stimulare a ghiseului unic pentru IMM-uri trebuie detaliate, deoarece, in mod special, intentia de a diviza ajutorul pentru IMM-uri in doua programe (Competitivitate si Dezvoltare Regionala) ridica anumite preocupari legate de coerenta alocarii sprijinului financiar catre operatorii economici.

Dezvoltarea locala asigurata de comunitate pare a fi drept singurul instrument de combatere a saraciei din orase, masura insuficienta tinand cont de dimensiunea problemei in Romania, iar aceasta solutie a dezvoltarii locale asigurata de comunitate ar putea fi prea restrictiva, avand in vedere lipsa de experienta a autoritatilor in aceasta abordare, precum si dimensiunea provocarii saraciei in Romania, care afecteaza multe tipuri de zone, precum cele rurale, orase mici sau zone mono-industriale.

UPDATE Explicatiile MFE: Comisia Europeana si-a mai retras din critici

Ministerul Fondurilor Europene recunoaste ca a primit critici de la Comisia Europeana, in lunas decembrie, pentru proiectul de Acord de parteneriat pe care institutia guvernamentala il trimisese la Bruxelles in octombrie.

MFE explica, insa, ca, in urma dialogului informal cu autoritatile romane, Executivul european si-a retras o parte din observatiile facute.

"În luna decembrie 2013, Comisia a transmis o serie de comentarii pe marginea documentului, iar ulterior reprezentanţii autorităţilor române au discutat cu partenerii comunitari despre acestea. În urma discuţiilor, unele comentarii a fost integrate în actuala versiune de lucru a Acordului de Parteneriat 2014 - 2020, în cazul altor comentarii s-a ajuns la o poziţie comună a celor două părţi, dar au fost şi comentarii pe care serviciile Comisiei le-au retras ca urmare a argumentelor aduse de partea română", arata MFE, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

De asemenea, ministerul condus de social-democratul Eugen Teodorovici reclama intarzierea cu care institutiile UE au reusit sa elaboreze si sa adopte regulamentele europene care stau la baza absorbtiei fondurilor comuntare 2014-2020.

"Conform prevederilor regulamentelor europene, statele membre au la dispoziţie patru luni de la aprobarea regulamentelor pentru a transmite formal Acordul de Parteneriat. Regulamentele au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE la sfârşitul lunii decembrie 2013, ceea ce înseamnă că nu există nicio întârziere în procesul de pregătire şi transmitere a documentului către CE. Pentru comparaţie, alte state membre UE nu au trimis până în prezent niciun document de programare serviciilor Comisiei Europene", se justifica Ministerul Fondurilor Europene.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


9808 vizualizari

 • +30 (32 voturi)    
  Demisia pontacilor incompetenti ! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:08)

  Plagarus [utilizator]

  Nu sunt în stare nici măcar în ceasul al 12-lea să prezinte Comisiei Europene o strategie care să stea la baza acordului pentru absorbţia fondurilor pentru perioada 2014-2020. De trei ori au trimis-o, de trei ori au fost trimişi la plimbare !!
  • +2 (2 voturi)    
   nu te pacali singur! (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 10:12)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   au lasat voit diverse kestii ca sa mascheze pe aia cu achizitiile publice. Doar ca UE nu sunt fraieri....
 • +26 (28 voturi)    
  Viziune strategica (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:11)

  Orpheus [utilizator]

  Cine sa aiba viziune strategica? Plagiatorul? Sau Adormitul?
  • +6 (6 voturi)    
   Turnătorul.... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:56)

   visio [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

   el este creierul acestei ”combinații”...
 • +23 (25 voturi)    
  ... apropo (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:11)

  valy_74 [utilizator]

  .. era la un moment dat o polemica: Ce e mai rau , sa fii prost sau sa fii corupt? Raspunsul tragic, dar unanim a fost: Sa fii si prost si corupt.
 • +20 (22 voturi)    
  CE nu intelege..... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:12)

  translativus [utilizator]

  ....ca mascaricii de la Bucuresti nu sunt interesati de fondurile care nu pot fi "dijmuite".
  Absorbtia de fonduri europene este pentru patrioti, nu pentru patrihoti !
 • +18 (20 voturi)    
  Revenim noi, Ponta e plecat! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:14)

  un dac [utilizator]

  1.Este de neacceptat limbajul de lemn folosit de autoritatile romane in comunicarea cu CE (referirea la Portul Constanţa este "destul de slabă", cu presupuneri la modul general că vor fi îmbunătăţiri faţă de evoluţiile efective "dezamăgitoare").
  2. Ministerele cu probleme sunt exact ministerele care ar trebui sa se ocupe de bunastarea platitorilor de taxe (agricultura, mediu, transporturi, sanatate, educatie). Nu ca am avea vreun ministru capabil, dar la agricultura (nimeni pe planeta, sluga lui Voiculescu si atat), la sanatate (a treia oara isi incearca norocul acest stimabil pe vietile noastre), la educatie (un agramat dovedit), la turism (no comment) parca sunt prea de tot.
  3. Scopul Romaniei nu este doar de a atrage mai multe fonduri procentual (ca sa dea bine in comparatia cu guvernul Boc), ci sa sesizeze oportunitati de dezvoltare pe termen lung. Noi ce facem cu banii europeni? In afara de fabrica de paine a lui Voiculescu, Savoria, facem 3 stadioane de fotbal intr-un sat de cateva sute de locuitori.
 • +16 (18 voturi)    
  Din esec in esec.... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:19)

  Johanis [utilizator]

  Dar intr-o zi umplem harta Romaniei de autostrazi! La circ suntem cei mai buni! Cred ca vrajeala politicienilor care ne conduc nu mai tine mult timp! Numai daca vor invata romanii sa conduca masinile pe harti, nu pe sosele. Si cat de buni erau banii europeni!
 • +13 (15 voturi)    
  lol (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:21)

  rrat [utilizator]

  astia viziune? lol cred ca ii doare capul cand citesc recomandarile comisiei...
 • +11 (13 voturi)    
  viziune usl (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:37)

  goto [utilizator]

  viziunea usl e clara: dezbina si cucereste. tradus in politica romaneasca: fura cat poti si esti la putere sub umbrela legii.

  viziunea e asta: fraudam cat putem. doar ca la comisie nu poate sa scrie ca fondurile vor fi folosite pt spagi.
 • +14 (14 voturi)    
  UE (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:38)

  Trojan.H [utilizator]

  Unii ar putea spune ca specialistii romani formati la Spiru Haret nu pot mai mult. In acelasi timp, altii pot spune ca nu este decit o noua forma de sabotaj a tot ce inseamna UE. Astfel, nu dupa multa vreme, oamenii dezamagiti de absenta beneficiilor aderarii la UE, sa nu mai reactioneze in momentul in care li se va propune sa iasa din aceasta organizatie. Tot la fel cum in ultimii 24 de ani a fost sabotata notiunea de capitalism si democratie.
 • +9 (11 voturi)    
  Banii europeni nu pot fi furati (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:45)

  Fu Leng [utilizator]

  sau daca se poate...e extrem de greu. Ia sa poata fi mangliti, sa vezi atunci viziune, statui ar ramane europenii cu intrebarea pe buze: what the heck just happen????
  • +6 (6 voturi)    
   cum sa nu? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:51)

   simplu_cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   uita-te la Dragnea, fura de rupe!
 • +7 (9 voturi)    
  nu trageti... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:03)

  KiMBO [utilizator]

  Nu-i nimeni vinovat! Nu a avut de unde sa copieze!
 • +7 (9 voturi)    
  Ponta Deveselu, ce ne ingroapa ! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:05)

  Plagarus [utilizator]

  Guantánamo este un oraș-port în sud-estul Cubei, capitala provinciei cu același nume. Este singurul oraș universitar, unde a fost invitat sa tina prelegeri "doctorul " Ponta
 • +5 (5 voturi)    
  obiectivele USL 2014 (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:08)

  dum_i [utilizator]

  Preiau in original traducerea in engleza (asa cum a fost scrisa acolo) a obiectivelor USL 2014 oferita de Victor Ponta, Premierul Romaniei:

  "The three fundamental objectives #PSD in 2014:

  -Completion of the structure of the regime with all its elements, Gangbang, which we propose to replace it with a society more open and more fit.
  (...)

  Acum va intreb, fara sa fiu mai obscen decat Premierul Romaniei, ce intelegeti prin ceea ce e scris acolo?
 • -6 (12 voturi)    
  da si boc cio facut???? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:08)

  NumaiLaNoi [utilizator]

  boc si pdl cio facut ?
  taceti din gura ca nu santeti mai buni, pdlistilor
  • +4 (6 voturi)    
   Da baaaaaaaaa!! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 21:15)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

   Dar voi i-ati dat jos ca nu au fost buni si ca au mintit si furat etc.. si ati pus in loc altii si mai prosti si mai hoti si mai mincinosi!

   De-aia nu tacem, nici din gura nici din altceva. Acu' de ce nu iesiti in strada sa le cereti demisiile asa cum faceati cu alde Boc si ai lui?
  • +2 (2 voturi)    
   ba, doar atat (Vineri, 10 ianuarie 2014, 22:21)

   mircearh [utilizator] i-a raspuns lui NumaiLaNoi

   USL inca traieste si termina proiecte si acorduri pornite de fostele conduceri.
   O sa fie o tragedie cand o sa ajungem sa asteptam sa se finalizeze doar initiativele USL.
 • +11 (13 voturi)    
  dotorre ce spui ? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:09)

  geocrin [utilizator]

  Base-i de vina !
  Esti tare la teorii, ai probleme cu practica.
  Ai promis romanilor trai mai bun si ai umflat ipozitele si ai facut sa creasca preturile absolut la toate.
  Tinete de mina cu iopcritul Frunda, va potriviti, de minuneamindoi .
  Doi la leu....mai lipseste vadim tudor si trio ar fi perfect.
 • -5 (9 voturi)    
  Teodorovici 36% - Udrea 6% (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:20)

  VelmaKelly [utilizator]

  la absortie !!! Asta-i diferenta !
  • +10 (14 voturi)    
   Teodorovici (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:54)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui VelmaKelly

   a facut 36% pe proiectele ale vechi,alea lui Udrea,alea blocate pana mai ieri.
   Diferenta e intre cei care judeca un pic si cei care nu judeca de loc.
  • +3 (3 voturi)    
   Victor Ponta: (Vineri, 10 ianuarie 2014, 22:41)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui VelmaKelly

   "Sunt foarte dezamagit de rezultatul final, pe care oricum il prezentam sa para mai bun, cand de fapt este foarte rau fata de propunerea de 48 miliarde euro facuta initial de Comisia Europeana si presedintele Barroso"
   Ţării noastre îi vor fi alocate aproximativ 40 de miliarde de euro (39,884 miliarde de euro) în Bugetul Uniunii Europene pentru 2014- 2020.
   Comisia Europeana catre Guvern: Strategia Romaniei pentru fondurile UE 2014-2020 ramane tot lipsita de viziune, nu ati invatat lectia esecului absorbtiei trecute. Ponta e pe la schii. Nu-l intereseaza nici treaba asta.
  • +1 (1 vot)    
   dar le bubui! (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 10:16)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui VelmaKelly

   A. Udrea a fost echivalentul lui Dragnea [deci cat a absorbit Dragnea?]
   B. ca sa absorbi la 1 iunie 2012 (dupa inscaunarea lui Ponta) cand a fost facut proiectul, TERMINAT, VERIFICAT si abia apoi prezentate facturile la BXL?
   C. CARE proiect de infrastructura a fost macar INCEPUT sub TEodorovici?

   Iar restul de 30% ..[nu te-am intrebat despre volumul encefalului tau]
 • +6 (8 voturi)    
  Autostrada Sibiu-Pitesti si Portul C-ta (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:29)

  Euunul [utilizator]

  rezolva marte parte din incoerenta Strategiei 2014-2020 celor 2 mega-ministri ET si Sova. Ei se chinuie cu niste desene de autostrazi si nu vad cele 2 proiecte importante la nivel european.

  Asa inteleg ei sa vina cu bani de la bugetul local sa faca autostrada Comarnic/Bv si sa "caroteze"UE pe proiectul SB-PT mai departe pana la C-ta. Poate acum se vor trezi.

  altfel marii mega strategi/ministri ET si DS ar trebui sa demisioneze!!!. Ponta nu mai intelege nici el cat poate rezista cu atatea ratar(t)i.....
 • +4 (6 voturi)    
  Implicati in definitivarea startegiei (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:36)

  Euunul [utilizator]

  firmele mari (B4) si cateva mari banci straine prezente in RO si veti avea un mega plan. Terminati cu oameni care nu vad chiar nimic din ce inseamna o strategie pe cativa ani.... Inca nu e tarziu....
 • +9 (9 voturi)    
  " Buna calitate " la USL ? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:56)

  Plagarus [utilizator]

  Cel ce a fost acuzat ca nu a obtinut suficiente fonduri europene ( nn nefrecventabilul ) ) a declarat, că Guvernul Cinstitilor Incompetenti, a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.
  El a atenţionat că România riscă să intre în exerciţiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregătită cum a fost la 1 ianuarie 2007 şi riscă acelaşi proces de întârziere şi de pierdere de fonduri europene.
 • +5 (5 voturi)    
  singura viziune a usl este să fure maxim (Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:56)

  visio [utilizator]

  din ce se poate fura...
 • +4 (4 voturi)    
  URMATORII LA RAND ! , (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:33)

  fosta zoezoe [utilizator]

  ca astia au depasit conventia democrata in prostie evidenta , psd-ul in hotie, pe nastase in aroganta si pdl-ul in balbaiala !
 • +4 (4 voturi)    
  AM CREZUT CA RICHARD GERE de Sculeni (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:47)

  fosta zoezoe [utilizator]

  asta are si ceva in cap dar da semne ca prinde muste mai ceva ca predecesorii ! USL bine mai alergi inapoi si temeinic ne tragi dupa tine ! Stiam ca mint in privinta fondurilor dar nu ma gandeam ca se va dovedi atat de repede .
 • +4 (4 voturi)    
  Viziune.... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:49)

  blackbik [utilizator]

  Halucinatie, nu viziune.
  Balcanismul asta ordinar dauneaza grav sanatatii.
  E adevarat ca a fost adus de stapanirea turca acum multe sute de ani, dar ar cam fi timpul sa evolueze si cei care au ramas la nivelul acesta.
  Ca si maimutele evolueaza.
 • +4 (4 voturi)    
  viziune (Vineri, 10 ianuarie 2014, 22:52)

  misa2002_2006 [utilizator]

  pai ce rezultate poti sa obtii de la un plagiator?
  cum sa dea roade o minte care nu stie decat sa copieze? ma scuzati nici macar nu stim daca a copiat lucrarea de doctorat cu mana lui, sau i-a fost scrisa de altii..sa reformulez?
  cum sa dea roade o minte care nici macar sa copieze nu stie?
  ca daca ar copia democratia de la nemti sau de la orice alta tara europeana care s-a dezvoltat dupa revolutie, fie ca a fost sau nu de catifea.. cu siguranta acum eram departe si noi si cu absobtia fondurilor si cu toata economia tarii..
 • +2 (2 voturi)    
  copy-paste (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 4:11)

  Vlad C [anonim]

  "Sunt detalii/repetitii extensive pentru anumite necesitati in timp ce altele raman slab dezvoltate."

  Daca Ponta e specialist in copy paste, e normal sa apara repetitii extensive. Probabil a plagiat de la un paragraf la altul.
 • +1 (1 vot)    
  Guvernul rusinii nationale ! (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 7:12)

  Plagarus [utilizator]

  Ce intu-ne-ci-me!... Vine-n-tu-ne-ri-cul...
 • +1 (1 vot)    
  asta are treaba cu discotecile ! (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 7:20)

  ionelcoroiu2010 [utilizator]

  asta are treaba cu discotecile nu cu fondurile europene ! Vai de capul celor care l-au numit in aceasta functie !!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Alesii, numai la soparle se pricep ! (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 7:58)

  Plagarus [utilizator]

  Un grup de parlamentari de la toate partidele si-a pus semnatura pe un nou proiect de lege prin care procesele penale pot fi suspendate daca exista o sesizare de neconstitutionalitate la care Curtea Constitutionala (CCR) trebuie sa se pronunte. Astfel, procesele penale raman in aer pana in momentul in care CCR ia o decizie cu privire la contestatie.
  `Pe perioada judecarii exceptiei de neconstitutionalitate judecarea cauzei se suspenda`, este modificarea adusa legeii care modifica organizarea si functionarea Curtii Constituționale (CCR) şi care poate tergiversa un dosar si luni de zile.
  Mai precis, daca un inculpat ridica o exceptie de neconstitutionalitate atunci judecarea dosarului sau se suspenda. Aceasta suspendare dureaza pana ce Curtea Constitutionala decide daca admite sau nu exceptia de neconstitutionalitate.
  Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 12 decembrie, adică la două zile după marţea neagră a Parlamentului, zi în care Codul Penal a fost ciuntit şi s-a dorit eliberarea prin lege a unor infractori
 • +1 (1 vot)    
  Strategia pe viitor rămâne..... (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 9:57)

  Alistar44 [utilizator]

  ......tot lipsa de strategie !
 • +1 (1 vot)    
  numai neologisme (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 10:03)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  CE foloseste numai neologisme pentru "expertii" lui Ponta.
  L-am auzit pe ministrul fondurilor europene spunand impiedicat la Realitatea, ca este doar o etapa de negociere, in timp ce Ion M. Ionita ii sorbea vorbele.
 • +1 (1 vot)    
  nu pot să cred (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 22:40)

  Maica Reteza [utilizator]

  Când mă uit la fața lui Ponta în poza aia de sus, văd numai viziune, 100%, văd exact ce-a gândit: "Puii mei, cum naiba jmenozim măcar jumate din fondurile alea până la alegeri? Sper să nu-l bage ăștia pe Dragnea că am pus-o, ne ducem toți la vale. Hmm, poate mai inventez un minister de Jmenozeli ale Marilor Proiecte, să văd ce părere are Șova..."

  Viziune 100%. Nu știu cum de EC-ul n-a văzut același lucru. Ce naiba, doar vorbim de cel mai cinstit guvern.
 • +1 (1 vot)    
  jalnic (Duminică, 12 ianuarie 2014, 17:00)

  hmara [utilizator]

  in mintea neajutorata a celor max (-frauda) 7,4 mil de pacalici, tot Base e de vina.
  Doamne, daca ar durea prostia.
  Ar umbla astia cu capetele infasurate.
 • +1 (1 vot)    
  www.turnulsfatului/generatia hibrid ! (Luni, 13 ianuarie 2014, 12:04)

  Plagarus [utilizator]

  Generația aceasta conduce România: Victor Ponta, Dan Șova, Titus Corlățean, Daniel Constantin, Nicolae Bănicioiu. Dar și Iacob Ridzi, Cristian Boureanu și alții ca ei. Generația celor care erau cel mult liceeni la revoluție. Cei care au crescut în cel mai prost mediu social posibil. Lupta pentru supraviețuire, prostia, minciuna, frica, indolența, incompetența de la sfârșitul anilor 80 și nebunia de după.
  Sunt cei care au învățat la școală că se copiază. Sunt cei care au învățat că dacă ai pilele necesare poți ajunge unde vrei. Sunt cei care au fost învățați să supraviețuiască în orice sistem.
  Poate din aceste motive avem nesiguranță în guvernare, legi contestate la Curtea Constituțională, tineri parlamentari cu dosare penale, lipsă de transparență în actul de guvernare. Suntem ceea ce am fost învățați să fim.
  În orice alt stat european, un politician mincinos și-ar da demisia.
  Tupeu la volan, tupeu la birou, tupeu la guvernare !!
 • 0 (0 voturi)    
  Prosti si la pomana !!! (Luni, 13 ianuarie 2014, 21:22)

  andreesanu [utilizator]

  Cind prostia guverneaza Romania se vede de la o posta ,numai cei legati de gard si la ieslea PSD or cu ochelari de cal ca cei de la PNL nu vad ca nimeresc cu oistea in gard la fiecare miscare ,orcum ar da-o le iese prost.
  Cu incompetenti care nu vad mai departe de portofel,de lingura si de pahar n-ai cum sa scapi din rahatul in care-au bagat Romania :derbedeii;lichelele,repetentii,hotii,spagarii,curvele si toate scursurile ingramadite prin structurile aduse de vint ca si ciulinii .
  Tontii astia cred ca orce scot din gura-i proiect !!!,asa-i cind chiulaii si repetentii cinta dupa ureche si nu dupa note.
  Asa-i cind in viata lor n-au construit nimic,cind n-au tinut in mina macar un proiect,nu stiu ce contine,nu stiu nici sa-l citeasca,si mai vreti absorbtie de fonduri ?,vreti cresterea eficientei energetice ?,vreti dezvoltare durabila ?,vreti strategii armonizate cu programele europene ?,cu cine ?,cu baronii care daca nu le arati tita de la care sa puna botul sa suga tot neamul lor ,nu-i buna nici ideea nici orcare proiect .
  Vreti pomeni europene romani???,treziti-va ,faceti curat in ograda,ginditi normal ca altadata,ginditi pentru voi si nu pentru buzunarul lor si poate aveti o sansa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by