Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale solicita Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) publicarea numelor partenerilor din cadrul proiectelor declarate castigatoare in cadrul apelurilor lansate in anul 2013.

Organizatiile non-guvernamentale reproseaza astfel autoritatii din subordinea Ministerului Muncii ca in prezent AMPOSDRU publica numele solicitantilor de fonduri europene, nu si numele partenerilor impreuna cu care ar urma sa deruleze proiectele.

"In prezent, listele cu toate aceste proiecte, publicat pe site-ul www.fseromania.ro, contin urmatoarele categorii de informatii: ID-ul din ActionWeb al proiectului, titlul, numele solicitantului, punctajul obtinut in urma evaluarii si bugetul aprobat", a mentionat Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale.

Organizatiile subliniaza ca implementarea activitatilor finantate in cadrul POS DRU intra in raspunderea parteneriatului castigator.

Astfel, publicarea numelor tuturor partenerilor implicati in cheltuirea bugetului, mai cu seama ca vorbim de bani publici, trebuie sa fie o informatie accesibila oricui pe site-ul AM POS DRU, arata ONG-urile.

"De asemenea, tinand cont de dezbaterile lansate anul trecut in jurul felului in care autoritatile publice isi selecteaza partenerii pentru proiecte cu finantare nerambursabila, respectarea principiului transparentei este esentiala in eliminarea oricaror suspiciuni care ar plana asupra programului operational", mai arata organizatiile non-guvernamentale.

Pe www.fseromania.ro, ultimul centralizator care sa contina toate proiectele contractate in cadrul POS DRU, cu numele aplicantilor si partenerilor, dateaza din 07.10.2011, arata sursa citata.

"Atragem atentia si pe aceasta cale ca efortul depus de Ministerul Fondurilor Europene pentru cresterea gradului de absorbtie este incetinit de incapacitatea AM POS DRU de a eficientiza timpii de evaluare a proiectelor si amanarea repetata a lansarii apelurilor aferente DMI 6.1 si 6.4.", mai acuza Coalitia.

ONG-urile reclama ca au fost deja anuntate oficial 3 termene care nu au fost respectate: iulie, septembrie si decembrie 2013.

"Mentionam ca, intr-o adresa primita de la MMFPS in data de 11.12.2013, se face urmatoarea precizare: <>", mai arata sursa citata.