Premierul Victor Ponta considera ca cele 40 miliarde de euro alocate Romaniei din bugetul fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 reprezinta o suma prea mica. "Pentru 2014-2020 avem foarte putini bani. Romania si Bulgaria au cea mai mica alocatie dintre toate tarile UE, raportata la numarul de locuitori, in jur de 1.000 de euro pentru fiecare locuitor", a declarat marti Victor Ponta. Aceasta in conditiile in care din exercitiul financiar 2007-2013, rata absorbtiei a fost de doar 33,47%, in privinta sumelor solicitate de Romania pentru a-i fi rambursate de Comisia Europeana. Insa, absorbtia efectiva de bani europeni luati de Romania este de 26,49%.

"Toate tarile din jurul nostru, chiar si Croatia care este nou membru, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, pornesc de la 2.000 de euro, deci dublu fata de noi. Dupa cum spune Comisia Europeana, sa nu plangem dupa laptele varsat ca oricum nu mai putem salva negocierea asa cum a fost facuta. Important este ca acesti bani foarte putini pe care ii avem la dispozitie sa incercam sa ii folosim cat mai bine", a mai afirmat Ponta.

Acesta sustine ca Romania ar avea nevoie de mai multi bani. "Bani pentru tot ceea ce ne dorim si ne propunem nu sunt".

Ministrul pentru Fondurile Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat ca Romania va trimite Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii februarie proiectul acordului de parteneriat. De asemenea, la finalul lunii martie vor fi transmise programele operationale ce urmeaza a fi finantate.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat in mai multe randuri pe Traian Basescu ca a negociat prost fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2014 - 2020, argumentand ca tara noastra primeste cei mai putini bani raportat la numarul de locuitori.

In februarie 2013, in cadrul unui Summit UE la care a participat presedintele TraianBasescu, Romania a obtinut un buget de 39,887 miliarde de euro pentru exercitiul financiar 2014-2020, fiind o crestere de 18% fata de exercitiul financiar precedent, fiind una dintre putinele tari cu crestere bugetara. Atunci, seful statului a anuntat ca la summit s-a obtinut si o prelungire a perioadei de gratie pentru cheltuirea banilor din cadrul financiar 2014-2020, de la n+2 la n+3 ani.