​Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR), controlate de presedintii de consilii judetene si primari, vor capata atributii si in gestionarea fondurilor europene de la Ministerul Agriculturii, potrivit schemei institutionale pentru perioada de programare 2014-2020, prezentate in cel de-al doilea draft al Acordului de parteneriat publicat oficial de Ministerul Fondurilor Europene.

Noua schema institutionala pentru fondurile UE 2014-2020Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Draftul publicat luni seara de MFE readuce astfel asa-numitii "baroni locali" in gestionarea fondurilor europene pentru dezvoltare rurala, dupa ce din precedenta varianta a Acordului de parteneriat, transmisa la Comisia Europeana, cele 8 ADR-uri fusesera scoase din diagrama institutionala pe partea Ministerului Agriculturii.

Miscarea Guvernului Romaniei vine cu trei luni ianinte de alegerile europarlamentare, un scrutin in care liderii politici de la centru se straduiesc sa castige implicarea sefilor de consilii judetene si a primarilor in campania electorala.

  • Puterea "baronilor locali" peste fondurile europene 2014-2020

Schema pentru agricultura

Noua schema si vechea chema pentru agricultura

Foto: Ministerul Fondurilor Europene

Prin noua schema institutionala, "baronii locali" vor primi putere de decizie manageriala pentru fondurile europene de la Programul Operational Regional - care va avea disponibili in total 6,4 miliarde de euro -, si de la Programul National de Dezvoltare Rurala, care va avea la dispozitie in total circa 8 miliarde de euro.

Presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, va sta in ambele cazuri in contact direct cu cele 8 ADR-uri - cate una pentru fiecare regiune de dezvoltare.

Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus de Daniel Constantin (PC), va avea autoritatea de management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

Imediat sub aceasta vor functiona Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit din subordinea Ministerului Agriculturii, dar si un organism intermediar de la ministerul lui Liviu Dragnea.

In relatie directa de subordonare cu institutia lui Dragnea vor intra in schema Agentiile de Dezvoltare Regionala, controlate de presedintii de consilii judetene si de primari.

Organismele intermediare preiau, prin delegare, o serie de atributii de la autoritatile de management, care pot include partea de verificare, de aprobare a proiectelor sau de constatare a indeplinirii unor etape din proiecte, in urma carora beneficiarii isi primesc banii de la stat.

"Structurile regionale existente vor fi utilizate pentru a asigura un contact strâns cu beneficiarii, la toate nivelurile teritoriale, evitându‐se crearea de structuri noi", se arata in draftul de Acord de partneriat.

Cele 8 ADR-uri vor avea, mai departe atributii de organisme intermediare si la Programul Operational Regional, imediat sub autoritatea de management din subordinea ministrului Liviu Dragnea.

In decemebrie 2013, Comisia Europeana a cerut clarificari Ministerului Fondurilor Europene privnd amestecul lui Dragnea in fondurile europene de la Agricultura.

De asemenea, in primavara anului 2013 ministerul conservator Daniel Constantin protesta fata de interferenta social-semocrat-ului Dragnea in fondurile de la dezvoltarea rurala.

Si in octombrie 2013, MFE a publicat un prim draft al Acordului de parteneriat, in care agentiile de dezvoltare regionala erau introduse in schema banilor UE de la Agricultura, insa in varianta in limba engleza pe care Ministerul Fondurilor Europene a trimis-o la Bruxelles "baronii locali" nu mai apareau in schema.

Dupa cum arata cel mai recent draft oficial al strategiei Romaniei pentru fondurile UE 2014-2020, Dragnea si-a impus punctul de vedere in Guvern.

  • Trei ministere vor ramane cu autoritati de management

documente

Acordul de parteneriat-feb 2014

(11 Feb 2014) PDF, 2MB

In viitorul cadru institutional pentru absorbtia ondurilor europene, propus de Romania, doar trei ministere vor ramane cu autoritati de management pentru programele operationale: Ministerul Fondurilor Europene, condus in prezent de Eugen Teodorovici (PSD), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de Liviu Dragnea (PSD) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus de Daniel Constantin (PC).

"Cadrul instituțional din România, aferent perioadei 2014‐2020 a fost inspirat de modelul polonez și va concentra funcțiile de management din trei ministere de resort esențiale, care au demonstrat deja o bună capacitate de management", se arata in proiectul de acord.

Ministerul Fondurilor Europene asistă autoritatile de management pentru 4 programe operationale, "pentru care consolidarea managementului și a coordonării s‐a dovedit a fi necesară (competitivitate, capital uman și infrastructură)", arata MFE.

De asemenea, ministerul lui Eugen Teodorvici va răspunde de procesul de coordonare.

Liviu Dragnea va avea 3 autoritati de management in subordine, iar Daniel Constantin, doua AM-uri. Cum se impart banii gestionati de fiecare minister HotNews.ro a scris AICI.

Citeste si: