Digitalizarea industriei, cresterea pretului hartiei, scaderea dramatica a comenzilor si competitia sunt cateva dintre motivele care au stat la baza declinului industriilor tipografica si a productiei de hartie. Romania este vazuta insa ca o piata promitatoare, iar retehnologizarea industriilor ar putea furniza impulsul necesar pentru relansare. Finantarea lor se poate face cu ajutorul programelorRoSEFFsiEEFF, oferite de Uniunea Europeana (UE) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Puternic afectate de diminuarea bugetelor de publicitate, scaderea tirajelor si a veniturilor din tipariturile comerciale, atat piata hartiei cat si piata tipografica autohtone se confrunta cu doua provocari majore: presiunea pentru scaderea preturilor venita din partea clientilor si gestionarea profitabila a resurselor tehnologice.

In Romania, mare parte a capacitatilor de productie din sectorul de celuloza si hartie au fost construite in anii ’60-’70. Din cauza lipsei de capital, tipografiile si fabricile de hartie folosesc echipamente si utilaje depasite moral si fizic. In conditiile in care mediul digital incepe sa ocupe o parte din ce in ce mai mare din piata informatiei scrise, jucatorii din industriile tipografica si a productiei de hartie sunt obligati sa se reorienteze catre echipamente si utilaje performante, care sa le permita cresterea calitatii tipariturilor, dar in acelasi timp sa scada consumul de energie.

O gura de aer proaspat

Prin programele de finantare RoSEFFsi EEFF, UE si BERD au dezvoltat o oportunitate usor de accesat pentru companiile din orice industrie, punand la dispozitie imprumuturi de pana la 2,5 milioane de euro pentru investitii in domeniul energiei si granturi de pana la 15% din suma imprumutata (urmariti aici modul de accesare). Astfel, companiile din industriile tipografica si a productiei de hartie au sansa sa-si imbunatateasca radical capacitatile de productie si sa-si reduca consumul de energie prin accesarea unei finantari RoSEFF sau EEFF (in functie de caz).

Obtinerea finantarilor de acest gen este cu atat mai usoara cu cat fiecare pas de la aplicarea in cadrul programului pana la implementarea investitiei este asistat de o echipa de consultanti pusa la dispozitie gratuit de Tractebel Engineering, companie ce gestioneaza cele doua programe UE BERD in Romania.

Studii de caz

Mai multe companii din industriile tipografica si a productiei de hartie din Romania si-au imbunatatit eficienta energetica prin folosirea facilitatilor de finantare UE BERD – RoSEFF si EEFF.

  • O tipografie din Timisoara, a utilizat programul de finantare RoSEFF pentru inlocuirea a 6 masini de printare de generatie veche cu un echipament de ultima generatie. Pentru finantarea investitiei de 592.000 euro s-a utilizat un credit RoSEFF de aproximativ 470.000 euro. In urma inlocuirii echipamentelor s-a obtinut o economie de energie de aproximativ 84%, iar investitia a fost recuperata in mai putin de 2 ani.
  • O tipografie din Bucuresti specializata in servicii de prepress si tipar offset, si-a imbunatatit eficienta energetica prin inlocuirea a trei masini: de tiparit, lacuit si uscare cu o noua masina de tiparit offset, capabila sa realizeze singura toate cele trei operatiuni. In urma unei investitii de aproximativ 830.000 euro, finantata integral prin credit EEFF, compania si-a marit capacitatea de productie si a reusit scaderea consumului de energie per pagina cu 45%.
  • Un important producator de hartie, carton ondulat si ambalaje din hartie din Romania a folosit facilitatea EEFF de doua ori. Primul proiect a constat in inlocuirea cazanului de abur existent si a instalatiilor aferente care au dus la economii de energie de 27% si o perioada mai mica de un an pentru amortizarea investitiei. Al doilea proiect a constat in inlocuirea masinii de fabricare a placilor de carton ondulat, proiect care a condus la economii totale de energie de aproape 22%. Valoarea totala a investitiilor a fost de 1,7 milioane euro.

Citeste si

Simplu precum 1, 2, 3! Cum sa cresti profitul afacerii tale cu sprijin financiar din partea UE si BERD

Beneficiaza de consultanta tehnica gratuita pentru a creste profitabilitatea afacerii tale cu RoSEFF!

Cum poti face economii de energie de pana la 70% prin finantari RoSEFF si EEFF?

Accesibilitate, rapiditate, cresterea competitivitatii. Manageri din domeniul fabricarii maselor plastice vorbesc despre beneficiile accesarii finantarilor RoSEFF si EEFF