Replica ministrului Teodorovici pentru Basescu: Comisia Europeana ne-a spus sa nu ne grabim cu strategia pentru fondurile UE 2014-2020

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Joi, 20 februarie 2014, 14:10 Economie | EuROfonduri


Comisia Europeana a cerut Romaniei si celorlalte state membre UE sa nu se grabeasca sa trimita la Bruxelles forma finala a Acordului de parteneriat pentru absorbtia fondurilor europene 2014-2020, pentru a redacta documente de calitate, a declarat joi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in replica la reprosurile aduse de presedintele Traian Basescu, potrivit carora Guvernul intarzie transmiterea documentelor programatice la Bruxelles.

"In mai multe randuri, oficialii Comisiei Europene au subliniat ca nici Romania, nici celelalte state membre UE nu trebuie sa se grabeasca sa transmita formal propuneri de Acord de Parteneriat, deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursa contra cronometru, ci este important sa fie transmis un document de calitate", precizeaza Eugen Teodorovici, intr-un comunicat emis, joi, de Ministerul Fondurilor Europene.

El reda si o declaratie atribuita comisarului european pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn, potrivit careia transmiterea Acordului de parteneriat la Bruxelles "nu este o cursa, nu trebuie sa fii primul sau sa-l adopti cat mai repede, calitatea este cea care conteaza".

De asemenea, ministrul Fondurilor Europene ii reaminteste "domnului presedinte ca, desi Romania a fost primul stat caruia Comisia Europeana i-a aprobat documentul de programare pentru atragerea fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2007-2013, tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade".

Oficialul guvernamental mai argumenteaza prin faptul ca pentru fondurile europene din perioada de programare 2007-2013, Romania a fost prima tara care a transmis la Bruxelles documentul programatic de atunci, insa "tara noastra nu a fost mentinuta in varful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade".

In context, Teodorovici subliniaza ca Guvernul respecta calendarul transmiterii Acordului de parteneriat 2014-2020 la Bruxelles, convenit cu Comisia Europeana.

"Romania a stabilit un calendar cu partea comunitara in privinta transmiterii Acordului de Parteneriat iar datele au fost respectate intocmai de catre partea romana. Astfel, la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie, documentul va fi transmis la Bruxelles, in acest moment el aflandu-se in faza de dezbatere publica. Mai mult decat atat, Romania va trimite acest document cu aproape 2 luni inainte ca termenul Comisiei sa expire, acesta fiind 20 aprilie", a precizat ministrul Teodorovici.

In 4 februarie, Guvernul a anuntat o noua amanare a transmiterii la Bruxelles a Acordului de parteneriat pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, fata de calendarele anuntate anterior. Astfel, Romania urmeaza sa transmita strategia la Comisia Europeana pana la sfarsitul lunii februarie, a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

In 11 decembrie 2013, Guvernul decisese, printr-un memorandum, sa-si trimita la Bruxelles strategia pana la finele lunii ianuarie 2014.

Si aceasta tot o amanare a fost, pentru ca potrivit unei foi de parcurs publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, document revizuit in 7 octombrie, MFE ar fi trebuit sa transmita oficial la Bruxelles Acordul de Parteneriat inca din luna noiembrie 2013.

Pana in prezent, MFE a transmis la Bruxele sun proiect privind Acordul de parteneriat (in mai 2013) si un prim draft al Acordului de parteneriat (in octombrie 2013), insa aceste documente au fost primite critic de serviciile Comisiei Europene.
In februarie 2014, MFE a publicat pe site-ul sau cel de-al doilea proiect al Acordului de parteneriat, document care ar urma sa fie trimis la Bruxelles pana la finele acestei luni, dupa consultarea publica.

Miercuri, intr-o declaratie de presa, presedintele Traian Basescu a reprosat  Guvernului anumite intarzieri in transmiterea Acordului de parteneriat 2014-2020 si a Masterplanului pentru transport la Bruxelles, ceea ce ar intarzia absorbtia fondurilor UE din perioada de programare respectiva.

"Exista o mare problema, programele operationale nu pot fi declansate nu numai din lipsa acestui acord, dar Guvernul trebuie sa produca un masterplan pe tranporturi credibil, care sa fie aprobat de Comisia Europeana si care sa reflecte prioritatile de finantare a infrastructurii. (...) In lipsa masterplanului pe transporturi, despre care Guvernul spune ca va fi gata in luna aprilie, nu se pot declansa programele operationale, nici cele de mediu, nici cele pe dezvoltare regionala s.a.m.d", a spus Basescu.

"Practic, din punct de vedere al absorbtiei Fondurilor de Coeziune, anul 2014 este un an pierdut, din neprofesionalism, din amatorism excesiv la nivelul Guvernului Victor-Viorel Ponta", a mai afirmat presedintele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1991 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Improvizatie ... (Joi, 20 februarie 2014, 14:25)

  Perseu [utilizator]

  cred ca este cea mai potrivita caracterizare a acestui domn teodorovici. parteneriatul 2014-2020 trebuia sa fie gata din noiembrie trecut si pregatit a fi transmis la bruxelles a doua zi dupa ce comisia cerea acest lucru. in rest, inca o aflare in traeba pe tema fondurilor comunitare
 • +3 (3 voturi)    
  i-auzi la asta :)))) (Joi, 20 februarie 2014, 14:35)

  mircearh [utilizator]

  daca eram in 2013 mai intelegeam, dar alo ! Domnu Teo' suntem in 2014 !!! Ati avut deja 2 sau 3 tentative de a supune un plan de atragere al fondurilor si vi le-au trimis inapoi cu critici jenante gen " lipsa de coerenta si perspectiva " . Nu cumva vreti sa ni se aprobe prin 2016-2017 planul ala ? Va asumati in aceste conditii opinia , evident fundamentata din belsug, a lui Ponta, cum ca cele 40 mld. sunt insuficiente si nedrepte pentru un stat atat de pornit ca Romania pe calea evolutiei ?
 • +2 (2 voturi)    
  Graba (Joi, 20 februarie 2014, 14:37)

  sipu [utilizator]

  Pai de ce sa va grabiti?timp aveti berechet pana in 2020 cale lunga ...................................
  Ps”oare de ce a spus ue sa nu va grabiti = la mintea cocosului,sa nu trimiteti iar porcarie acolo
 • +4 (4 voturi)    
  Mda, cuvantul cheie e "calitate" (Joi, 20 februarie 2014, 14:39)

  UnOarecare [utilizator]

  adica exact ce va lipseste voua incompetentilor ciolanisti
 • +4 (4 voturi)    
  TI-A SPUS... (Joi, 20 februarie 2014, 14:40)

  schroedinger [utilizator]

  Sa termini biroul mai intai! Si daca se poate sa-l amenajezi conform cu perceptele Feng-Shui (sa-ti priasca odihna dupa noptile petrecute in cluburi)! Dupa aceea poti incerca samuncesti un pic!
  • -3 (3 voturi)    
   Cluburi si AP (Joi, 20 februarie 2014, 17:02)

   Expertfonduri [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Cluburi, necluburi...e timpul lui liber...Si cu toate astea, a facut treaba intr-un an, cat n-au facut altii in 6 ani....ironia nu isi are rostul....
 • +3 (3 voturi)    
  De ce atata graba? (Joi, 20 februarie 2014, 14:49)

  EllySt [utilizator]

  Nu ar fi mai bine sa nu transmiteti documentele deloc sau sa le faceti in graba si sa le transmiteti pe 20.04.2014 ora 23.59 GMT?
  Vad ca fondurile astea sunt pentru perioada 2014-2020 si, din intamplare, noi suntem in 2014. Sau planurile pentru accesarea fondurilor din 2014 se fac in 2015 si cele din 2020 in ........2040?

  De explicatii si comparatii cu ce a fost cred ca este multa lume satula. Nu ar fi mai bine sa explice d-l ministru de ce programul publicat pe site a fost modificat de atatea ori? De ce prezinta ca o fapta de glorie ca va depune documentele cu doua luni mai devreme decat termenul limita cand acest minister coordoneaza tocmai aceasta activitate si ar fi trebuit sa respecte graficul stabilit initial?
 • +3 (3 voturi)    
  festina lente (Joi, 20 februarie 2014, 14:55)

  deer [utilizator]

  Sigur, avem termen pana in 2020 sa depunem proiectul.
  Nu vad de ce ne-am grabi, oricum avem o gramada de investitii la ora actuala in Romania.
 • +4 (4 voturi)    
  Domnule ministru, (Joi, 20 februarie 2014, 15:02)

  Meier Iuliana Georgiana [utilizator]

  Cei de la Comisie au fost puţin ironici. După ce au primit două documentaţii, din care una era făcută la mişto, cu texte copiate din Ghid, iar a doua a fost considerată ca fiind foarte slabă, normal că oamenii au spus să nu ne grăbim. Fac ei o concesie de dragul nostru: ne aşteaptă oricât, doar să nu le mai trimitem maculatură.
  Deci, eu zic că de doi ani de zile, din 2012, guvernul actual a avut suficient timp să gândească o strategie coerentă şi consistentă pentru redactarea acestor documente esenţiale în condiţiile în care fără finanţare europeană suntem în copac.
 • +4 (4 voturi)    
  uluire (Joi, 20 februarie 2014, 15:04)

  ggna [utilizator]

  Sa nu ne grabim? Daaaaa...asa-i, de ce sa ne grabim??? Pana in 2020, cand s-o gati finantarea, mai este. Idiotule!
 • +5 (5 voturi)    
  nu va grabiti, trimiteti-o in 2021 ! (Joi, 20 februarie 2014, 15:16)

  mihai.toma [utilizator]

  nu va grabiti, trimiteti-o in 2021, cu siguranta aia va fi cea mai buna calitativ !
 • +4 (4 voturi)    
  vorba (Joi, 20 februarie 2014, 15:29)

  Elsil [utilizator]

  pai vorba ardeleanului..."da' ce atata graba..."
 • -1 (1 vot)    
  Acord de Parteneriat (Joi, 20 februarie 2014, 16:55)

  Expertfonduri [utilizator]

  Fata de cele mentionate in articol, este de precizat un aspect important. Comparatia cu prevederea din calendarul initial de a transmite "oficial" Acordul de Parteneriat in luna noiembrie 2013 este irelevanta avand in vedere ca aceasta actiune putea fi indeplinita doar dupa aprobarea regulamentelor europene in domeniu.
  Calendarul initial a fost elaborat pe baza calendarului autoritatilor europene (Consiliu, Comisie, Parlament) care sperau ca regulamentele sa fie aprobate in octombrie 2013. Dar, dupa cum e bine cunoscut, bugetul european a fost aprobat in decembrie 2013, iar regulamentele care guverneaza politica de coeziune au fost publicate in JOUE in data de 20 decembrie 2013. Prin urmare, nu se punea problema transmiterii "oficiale" decat dupa aceasta data. Fara regulamente aprobate, orice discutie pe marginea perioadei de programare 2014-202 au fost considerate "informale".

  Cat despre amanarea pentru sfarsitul lunii februarie, consider ca este mult mai prudenta si inteleapta aceasta abordare. De ce sa ne grabim sa transmitem AP-ul intr-o luna de la primirea observatiilor de la Comisie Europeana, daca serviciile acesteia au avut nevoie de trei luni pentru a le formula??!!

  As sugera, pe cat posibil, ca atunci cand se fac analize pe marginea acestui subiect, sa se aiba in vedere imaginea de ansmablu a intregului proces, si nu doar elemente punctuale utilizate pentru atacuri politice.
 • +3 (3 voturi)    
  Dl Ministru ati inteles IRONIA lor? (Joi, 20 februarie 2014, 17:36)

  Euunul [utilizator]

  Pai ce ati vrea sa va spuna dupa ce de 3 ori ati trimis un document lipsit de coerenta?
  Din punctul lor de vedere puteti sa-l trimiteti si in 2015 nicio problema!
  Limbajul elegant al UE chiar le creeaza mari probleme guvernantilor nostri.
 • +3 (3 voturi)    
  Alt BOU (Joi, 20 februarie 2014, 19:49)

  rutger [utilizator]

  cu coarne ramuroase ! Un incapabil si un obraznic ! Nici nu stie pe ce lume se afla ! El este ministru si nu mai trebuie sa gandeasca ! Iar astia din RO sa se descurce, mai ales aia care au supravietuit comunistilor lui ceausescu si ilescu ! Se poate trai si fara fonduri UE, mai ales dupa ce au distrus tot !
 • 0 (0 voturi)    
  realism (Luni, 24 februarie 2014, 10:30)

  Dedalus [utilizator]

  Astfel de documente pleaca intotdeuana de la o viziune strategica bine definite. Daca ai o asemena viziune, documentul ca atare poate fi mai bine sau mai putin bine elaborat.

  Nenorocirea este insa lipsa de viziune, practice nimeni nu pare sa stie ce vrem noi de la propria economia si cu atat mai putin ce vrem de la fondurile europene.

  Documentele strategice romanesti de pana in present sunt colectii de proiecte disparate, carora lis e pune un capac total illogic, pus ca nuca in perete , constand in diverse "analize SWOT" sau alte asemenea exercitii de un nivel atat de ridicat de genralitate incat s-ar potrivi si Australiei si Tanzaniei si imperiului Zulus.

  Daca habar nu ai ce vrei de la economie, poti sa te gandesti pana in anul stellar 2100 ca tot la nimic nu ajungi.

  Ca si pana acum, probabil Comisia Europeana va obosi la un anumit moment sa ne tot ceara sa ne folosim creierul si va accepta ultima bazaconie trimisa de noi, ca nu pot sta dupa noi.

  Pe ministerul fondurilor ar trebui pusa probabil inscriptia "Lasati orice speranta!"


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by