Romania a primit, joi, peste 830 de milioane de euro de la Comisia Europeana, cea mai mare suma intrand prin programul de transporturi, a informat, vineri, Ministerul Fondurilor Europene.

Banii au fost primiti in baza cererilor de rambursare transmise de Romania la Bruxelles in anul 2013, pentru cheltuieli efectuate in 4 programe operationale pentru fonduri europene:

  • Programul Operaţional Sectorial Transport, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Transporturilor - 506,2 miliane de euro.
  • Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, gestionat de AM de la Ministerul Economiei - 180,71 milioane de euro.
  • Programul Operaţional Sectorial Mediu, gestionat de AM de la Ministerul Mediului - 123,76 milioane de euro.
  • Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, gestionat de AM de la Ministerul Fondurilor Europene - 19,72 milioane de euro.

POS Transport inregistreaza astfel cea mai spectaculoasa crestere a absorbtiei de bani, depasind 1,3 miliarde de euro pentru perioada de programare perioada, 2007-2013, ajungand pe locul al doilea ca bani atrasi efectiv in tara, din fondurile structurale si de coeziune, dupa Programul Operational Regional (peste 1,6 miliarde de euro).

POS Transport ajunge astfel la o rata de absorbtie de circa 31% din totalul alocarii pentru perioada 2007-2013.

Banii din actuala perioada de programare mai pot fi absorbti pana la finalul anului 2015.

Astfel, Romania inregistreaza in prezent o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de peste 31%, adica circa 6 miliarde de euro, in termeni de rambursari efective de bani europeni efectuate de Comisia Europeana, conform sursei citate.

Tara mai asteapta, insa, sa incaseze de la Comisia Europeana circa 500 de milioane de euro, din declaratiile de cheltuieli transmise si neachitate inca de executivul comunitar, a mentionat MFE. Cu cei 500 de milioane de euro, rata de absorbtie ar urca la circa 34%.

„Încasarea sumei de peste 830 milioane de euro într-o singură zi reprezintă un record absolut în istoria atragerii fondurilor structurale şi de coeziune de către România. Aceasta, în condiţiile în care sumele încasare în fiecare dintre anii 2009, 2010 şi 2011 au fost mai mici decât cea încasată astăzi”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de comunicatul MFE.