EXCLUSIV Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite. Ce trebuie sa faca Guvernul imediat. Bubele si progresele din programe

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 21 februarie 2014, 22:05 Economie | EuROfonduri


Scrisoarea CE catre MFE (fragment)
Foto: Hotnews
Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015. Bruxelles-ul a mai atras atentia ca tara va trebui sa se grabeasca si cu depunerea de noi proiecte, pentru a acoperi alocarile oferite de Uniunea Europeana. Pentru a evita aceste riscuri, Comisia a cerut Ministerului Fondurilor Europene sa revizuiasca Planul de Actiuni Proritare pentru absorbtia fondurilor europene. Punctual, pe programe operationale, Comisia face o serie de obsrvatii.

Intr-o scrisoare din data de 8 ianuarie 2014, directoarea pentru afaceri bugetare din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, Vittoria Alliata di Villafranca, ii comunica ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca Romania trebuie sa depuna in anul 2014 noi proiecte, pentru a acoperi alocarile acordate Romaniei si neutilizate inca, pentru a nu pierde banii. Scrisoarea este transmisa in urma Intalnirii anuale cu autoritatile romane din 10 decembrie 2013.

Potrivit scrisorii intrate in posesia HotNews.ro, oficialul european avertizeaza Romania ca trebuie sa-si incheie pana la finele anului 2015 proiectele europene nou lansate sau deja adoptate. In caz contrar, Romania va fi obligata sa plateasca de la bugetul de stat si din banii beneficiarilor pentru terminarea proiectelor, pentru ca, altfel, Uniunea Europeana va retrage tarii si  banii europeni deja rambursati de Comisie in proiectele neterminate.

"Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata in scrisoarea CE catre ministrul Teodorovici.

De mentionat ca fondurile structurale si de coeziune rambursate Romaniei pana in prezent ajung in jurul sumei de 6 miliarde de euro pentru perioada de programare 2007-2013, in proiecte incheiate, dar si in proiecte nefinalizate inca.

Pentru a preveni aceste riscuri la adresa bugetului tarii, DG REGIO indeamna autoritatile de management pentru programele operationale de la ministere ca, in anul 2014, sa decida care sunt proiectele cele mai fezabile pentru a fi continuate sau incepute si care vor fi ajustate sau elimiate progresiv.

In cele din urma, autoritatile guvernamentale trebuie sa decida ce proiecte nu mai sunt fezabile si "trebuie sa fie abandonate in favoarea proiectelor mai bine dezvoltate".

Astfel, pana la sfarsitul lunii februarie 2014, "Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa faca  un sistem de monitorizare pentru proiectele majore, pe criterii clare, pentru a evita acumularea de intarzieri in continuare", arata directoarea din Comisia Europeana.

Prin acest sistem, vor fi monitorizate progresele inregistrate pentru fiecare proiect in parte, de la contractare la executia lucrarilor si absorbtia fondurilor, Comisia urmand sa fie informata regulat.  Autoritatile de Management de la ministerele de linie si Ministerul fondurilor europene vor trebui sa identifice cauzele intarzierilor si sa aplice masuri de corectie, se mai arata in documentul obtinut de HotNews.ro.

Din banii europeni din perioada de programare 2007-2013, Romania mai poate absorbi pana la finele anului 2015, insa Vittoria Alliata di Villafranca il averizeaza pe Teodorovici ca tara trebuie sa se grabeasca in 2014 sa depuna si ultimele proiecte, daca vrea sa aiba sanse de absorbtie pe ele.

"Formal, termenul-limita de depunere este mijlocul anului 2015, dar proiectele nedepuse inca in 2014 nu au nici o posibilitate reala de implementare. Va fi important ca acestea sa fie trecute pe aceeasi lista a proiectelor care vor fi anulate, amanate, esalonate sau completate cu bugetul de stat, in special pentru a sti din ce perioada de programare vor fi finantate proiectele etapizate", arata directoarea din DG Regio.

"2014 trebuie sa fie un an al livrarii si al implementarii, pentru ca Romania are inca disponibile 65% din fondurile structurale", mai insista ea.

Oficialul CE subliniaza ca Romania trebuie sa se dedice finalizarii lucrarilor si sa accelereze implementarea proiectelor in teren, "cu accent pe rezultate in lunile urmatoare".

In context, directoarea din DG REGIO cere autoritatilor romane o comunicare mai clara cu Comisia Europeana, pentru ca aceasta sa poata acorda sprijinul adecvat.

"V-as incuraja sa cautati mai multa transparenta intre beneficiari si autoritatile de management, precum si o comunicare clara fata de DG REGIO, astfel incat sa putem oferi feedback si asistenta adecvate, la nevoie", ii mai scrie Vittoria Alliata di Villafranca lui Eugen Teodorovici.
 
Ce are Guvernul de facut: actiuni si termene
 • Sfarsitul lunii februarie 2014 - Ministerul Fondurilor Europene trebuie sa stabileasca un sistem de monitorizare a proiectelor europene, cu obiective clare.
 • Sfarsitul lunii februarie 2014 - Planul de masuri prioritare pentru cresterea absorbtiei (din anul 2011) trebuie sa fie revizuit de catre Ministerul Fondurilor Europene. Vor fi eliminate actiunile deja finalizate si vor fi adaugate, daca este cazul, noi masuri relevante. Actiuni care sunt in prezent in procesul de punere in aplicare vor fi analizate in ceea ce priveste eficienta si rezultatele.
 • Sfarsitul lunii martie 2014 - Guvernul ar trebui sa transmita la Comisia Europeana o lista a proiectelor majore avute in vedere pentru restul perioadei de programare (care se incheie la sfarsitul anului 2015), impreuna cu un buget estimativ detaliat. Aceasta masura s-ar constitui intr-un " folositor instrument de planificare si monitorizare", crede CE.

Situatia pe programele operationale: bubele si progresele

Programul Operational Sectorial Transport. Mobilizati-va pentru Masterplan:
 • Punctele slabe. Comisia Europeana atrage atentia ca pentru perioada de programare 2014-2020, Romania are nevoie de Masterplanul pentru transport, pentru a putea demara absorbtia banilor europeni. DG REGIO cere Ministerului Fondurilor Europene si Autoritatii de Management pentru Transport, care acum se afla la Ministerul Transporturilor, sa coopereze pentru a ajuta la finalizarea Masterplanului. "Cel mai important pas pentru viitor este Masterplanulu pentru Transport, intr-adevar o conditionalitate pentru perioada 2014-2020. Este nevoie atat de implicarea Autoritatii de Management cat si a Ministerului Fondurilor Europene pentru crearea acestui plan strategic".
 • Puncte forte. "Comisia Europeana saluta imbunatatirile implementate in programul de transport, la sistemul de management si control si la nivelul de gestionare a contractelor. Autoritatea de Management a facut eforturi vizibile pentru a evita dezangajarea de fonduri europene. Actiuni mai multe si mai relevante trebuie urmarite intr-un plan pentru 2014. Incurajam o cooperare stransa cu Ministerul Fondurilor Europene si beneficiarii finali. (...) De exemplu, recenta si rapida aprobare a proiectului major al centurii ocolitoare a Brasovului arata potentialul unui proiect bine pregatit".

Programul Operational Sectorial Mediu. Semnati contractele de lucrari!:

Dintre toate programele aflate sub supravegherea DG REGIO, cele mai multe critici se indreapta catre Programul pentru Mediu, gestionat in prezent de Ministerul Mediului:
 • "Inca sunt multe proiecte aprobate pentru care nu sunt semnate contractele de lucrari , in special in sectorul deseurilor . Aceasta din urma au de suferit si din cauza implicarii si angajamentului inegale din partea beneficiarilor. Trebuie facute toate eforturile pentru a licitarea si semnarea proiectelor ramase in urma".
 • "Desi rata de absorbtie s-a imbunatatit in 2013 , previziunile de absorbtie initiale nu au fost atinse, cu performante foarte ingrijoratoare pentru Fondul European de Dezvoltare Regionala".
 • "Identificarea de proiecte alternative s-a dovedit foarte dezamagitoare si nu va permite inlocuirea proiectelor care au esuat in actuala perioada de programare. Dificultatile in mobilizarea de proiecte alternative mai ales pentru alimentarea cu apa au fost determinate de calitatea scazuta a propunerilor si incapacitatea acestora de a indeplini cerintele de decizie din POS, care au fost selectate prin cerinte mai blande".
 • "Aceasta situatie rezulta din lipsa de aliniere intre normele Programului Operational Sectorial si sistemele de finantare nationala , creand o concurenta negativa ce compromite obiectivele POS".
 • "Aceasta situatie trebuie sa fie abordata in mod corespunzator in urmatoarea perioada de programare".
 • "Autoritatea de management trebuie trebuie inca sa adopte o atitudine mai proactiva in ceea ce priveste dificultatile intampinate, promovand toate actiunile posibile pentru a le depasi".

Programul Operational Regional. Risc grav de dezangajare la turism:
 • Puncte slabe. "Nevoia unui flux financiar stabil si previzibil este acuta, iar provocarile privind obiectivele de cheltuieli anuale si nivelul de absorbtie finala al programului raman ridicate. Investitiile in domeniul polilor de crestere arata un progres lent, cu diferente semnificative la  stadiul de implementare".
"Dificultatile sunt cunoscute si Autoritatea de management ar trebui sa ia deciziile adecvate pentru a evita riscurile asociate nefinalizarii proiectelor sever intarziate si sa se bazeze pe experienta acumulata in vederea unei conceptii mai bune a spriinului pentru dezvoltarea urbana integrata".

"Activitatile de promovare a turismului sunt mult intarziate si riscul de dezangajare este grav. Cu toate acestea, o decizie clara de a remedia situatia a fost evitata pana acum".
 • Puncte forte. "Programul Operational Regional este cel mai performant , in ceea ce priveste nivelul de contractare si rata de absorbtie".

Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice:
 • Puncte slabe. "Indicatorii fizici si financiari arata discrepante semnificative intre cele patru prioritati principale. In special, situatia actuala a prioritatii 3 cunoaste o situatie dramatica si solicita o abordare pro-activa din partea Autoritatii de management si a Ministerului Fondurilor Europene, cu masuri prompte pentru a elimina blocajele persistente si pentru a accelera punerea in aplicare".
"O monitorizare speciala ar trebui sa fie aplicata  asupra proiectelor mari implementate in cadrul programului, pentru a permite o abordare proactiva si pentru a reduce riscul de nefinalizare a proiectelor inainte de 31 decembrie 2015. De asemenea, cheltuieli in valoare 530 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regionala trebuie sa fie certificate in 2014, autoritatea de management ar trebui sa monitorizeze cu atentie evolutia de-a lungul anului, in pentru a indeplini obiectivul de absorbtie mentionat".
 • Puncte forte. "Dupa imbunatatirea functionarii sistemului de management si control, un progres fizic si financiar a fost observat. Sunt binevenite masurile luate pentru a netezi accesul beneficiarilor la fonduri (transferul gestionarii operatiunilor pentru IMM-uri la agentiile de dezvoltare regionala - ADR, simplificarea regulilor privind achizitiile publice si a fluxului financiar de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari)".

Programul de Asistenta Tehnica de la Ministerul Fondurilor Europene:

Puncte slabe. "Se poate observa ca implementarea este sub asteptari cu un risc foarte puternic de dezangajare pentru anul 2013, in principal din cauza esecului de a certifica toate cheltuielile legate de compensarea salariului pentru personalul implicat in gestionarea fonduri europene. In anii ramasi, pe langa accelerarea punerii in aplicare, trebuie sa se puna mai mult accentul pe sustinerea reformei administratiei publice, care este esentiala acum si este o conditie pentru viitor", precizeaza documentul.

De precizat ca riscul de dezangajare la care face referire DG REGIO a fost cel mai probabil luat in considerare pana in data de 10 decembrie 2013, cand a avut loc Intalnirea anuala a institutiilor romanesti pentru absorbtia fondurilor europene cu structurile Comisiei Europene. Intre timp, insa, in 31 decembrie 2013, Ministerul Fondurilor Europene anunta ca in anul 2013, Romania "nu a pierdut niciun euro din fondurile structurale si de coeziune alocate de Uniunea Europeana".

"Prin urmare, este avut in vedere ca activitatile de asistenta tehnica finantate prin Programul Operational de Asistenta Tehnica, precum si prin cele care sunt implementate de catre alte programe operationale sunt intotdeauna concentrate spre modernizarea si consolidarea administratiei nationale (si a sistemului judiciar)", se mai arata in scrisoarea de la DG REGIO.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


16656 vizualizari

 • +34 (42 voturi)    
  Niste pungasi analfabeti sa faca proiecte? (Vineri, 21 februarie 2014, 22:11)

  Fu Leng [utilizator]

  Xeroratorii de dottorate is capabili de asa ceva? Vez' de treaba dom'le, niste basisti astia de la brusel, ne ii lasa sa pape bani cu sacul.
  • +6 (8 voturi)    
   greseala..... (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 9:07)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   .....vine de la Bruxelles. Oamenii aia nu inteleg ca daca din taxele platite de cetatenii europeni, escrocii nostri nu pot fura, nu au niciun interes sa ii acceseze.
   Cum adica, sa se apuce ei de proiecte si de constructii, adica sa munceasca ? Pentru ce ?

   Ii ameninta ca vor da banii inapoi ? Pai nu ei ii vor da ci fraierii de noi pentru ca din banii nostri se plateste tot !

   Asa este sistemul iar amenintarile politicienilor de la Bruxelles nu sunt decat de ochii lumii.
   Putin le pasa lor de banii contribuabililor.

   Magaria pe care au facut-o in Grecia de i-a bagat pe aia in faliment este cat se poate de elocventa.

   Ei sunt cei care ne-au aruncat in aceasta criza din care habar nu au cum sa mai iasa si acum, ca vin alegerile, arunca fumigene pentru prosti.
  • +7 (9 voturi)    
   proiecte? ha-ha! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 11:28)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   au reusit sa RAMBURSEZE banii pe lucrari finalizate si RECEPTIONATE in 2012. Oare in ce an au fost incepute?
   Cate proiecte au fost incepute in 2012? cumva ZERO? Cati bani sunt in bugetul de investitii 2014 ? pe sponci cumva?
   Lucrarile trebuie FACUTE si apoi RECEPTIONATE inainte de a cere rambursare.
   Asa ca lucrari mari neincepute azi cam ies din termene.
   • +1 (1 vot)    
    Pregatirea unor proiecte a inceput inainte de ader (Luni, 24 februarie 2014, 13:37)

    Expertfonduri [utilizator] i-a raspuns lui cinic

    Cu cata condescedenta se judeca stadiul demararii si implementarii proiectelor!!!

    Pregatirea multor proiecte a inceput inca din preaderare, iar implementarea nu a demarat, in cea mai mare parte, din cauza achizitiilor publice, si a intereselor locale....degeaba se incearca atribuirea succesului sau eşecului unei dintre guvernari....eşecul este al intregii administratii romanesti (indiferent de culoare) si al caracterului mizerabil al majoritatii romanilor avizi dupa imbogatiri rapide, fara munca (vezi proiecte POSDRU sau licitatii castigate de pungasi carora putin le pasa de implementare conform calendarului)
  • -4 (6 voturi)    
   hai lasa... (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 11:33)

   nu-conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   ca s-au rupt si aia dinainte cu proiectele europene.
   Asta nu inseamna, bineinteles, ca lucrurile trebuie sa ramana asa.
   • +4 (4 voturi)    
    si.......daca s-au rupt unii.... (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 13:30)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

    treb. lasati in pace astea ?.......de ce ca sa-si organizeze in limiste petrecerile?
   • +2 (2 voturi)    
    Nu s-au rupt, dar Puonta incaseaza acum (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 17:04)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

    si se bate cu pumnul in chept ca-i realizarea lui.
   • +1 (1 vot)    
    ca s-au rupt sau nu (Luni, 24 februarie 2014, 9:08)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui nu-conteaza

    aia de dinainte, ponta a avut ocazia sa demonstreze ca e mai bun decat respectivii si ca, intradevar, il preocupa Romania.
    el insa, o tine danga-langa cu "jos basescu" si, mai recent, cu cearta cu pretinul kkrau.
  • +6 (6 voturi)    
   Nu e prostie, e rea vointa. (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 12:38)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   E sabotaj a tot ce inseamna UE. Fie ca vorbim de fonduri, autostrazi, integrarea monetara sau Schengen, fie ca vorbim de mass-media uslamista care picura 24/24 otrava anti-UE. Pina cind, nu peste mult timp (spera ei), oamenii vor spune: da' ce ne-a adus noua Uniunea asta Europeana? Hai sa incercam si cu Putin.
  • -1 (1 vot)    
   Care analfabeti? (Luni, 24 februarie 2014, 13:28)

   Expertfonduri [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Pai parca erau proiectele guvernarii trecute, asa v-ati laudat pana acum...asta inseamna ca recunoasteti ca si ei sunt asisderea "Xeroratori de dottorate"...
 • +31 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 21 februarie 2014, 22:31)

  [anonim]

 • +18 (26 voturi)    
  Ce tare a fost asta! (Vineri, 21 februarie 2014, 22:49)

  sebagain [utilizator]

  Daca nu scrieti proiecte trebuie sa dati banii inapoi!
  Pai sa nu emigrezi in China cu Huoamei si cu guvern cu tot?
  Hahahahahaahahaha...
  • -2 (14 voturi)    
   asta ai inteles bre? (Vineri, 21 februarie 2014, 23:24)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui sebagain

   pacat...
   • +8 (12 voturi)    
    Dar tu ai inteles? (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:37)

    sebagain [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Mai citeste odata! Printre randuri. Poti?
 • +24 (24 voturi)    
  Cum asa? (Vineri, 21 februarie 2014, 22:50)

  UnOarecare [utilizator]

  Nu au zis sa nu ne grabim cum afirma incompetentul asta de ministru acum cateva zile?
  :) :) :)

  Offff, unde a ajuns tara asta cu UISL-ul la putere...mare ghinion am avut cu criza, bizonul carpatin nu a inteles nimic...
 • +15 (15 voturi)    
  E ca la radio erevan (Vineri, 21 februarie 2014, 22:53)

  KostasP [utilizator]

  Nu i s-a dat ci i s-a luat. Si nu, nu era mercedes, era bicicleta.
  Stati linistiti ca "ai termina". Si pe noi odata cu ei.
 • +21 (21 voturi)    
  Am un puseu de tensiune (Vineri, 21 februarie 2014, 22:56)

  Clop [utilizator]

  Sincer, nu stiu ce sa mai comentez, mi se face sila instant.

  http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Documente_Suport/Rapoarte/1_Rapoarte_POR/13.09.2013/RAI_POR_2012_var_3_13_05_2013.pdf

  Sunt interesat sa aflu cine sunt cei care au facut site-ul ministerului condus astazi de Teodorovici, adica, mai exact, cine sunt MD & J.

  http://www.smart-tech.ro/ site underconstruction -
  ----------------------------------------------------------------------
  Adica pentru cineva care are in portofoliu constructia unui site de asemenea anvergura, mi se pare o tzeapa de la licuricii zilei, din fonduri europene, o pagina aruncata in internet.
  ----------------------------------------------------------------------
  Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POAT 2007-2013 Copyright © 2012 Ministerul Fondurilor Europene - Webdesign & implementation MD & J

  *Poate ca Centrul de Investigatii Media se poate ocupa.
  • +8 (8 voturi)    
   o mare tzeapa :)) (Vineri, 21 februarie 2014, 23:33)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui Clop

   sau si http://www.salespromotion.ro/

   SmarT-Tech Integrator - aparatura medicala si de laborator
   This site is temporarily unavailable.
   Please notify the System Administrator
   • +11 (11 voturi)    
    Sa nu ne confuzionam (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:12)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Cei care au facut site-ul sunt

    http://www.smart-tech.ro

    Acolo, pe site, auzim din eter doar un cantecel alert, dar nu intelegem si activitatea "de top" a acestei firme beneficiara de fonduri europene.

    De aceea, treaba mi se pare grosiera de la a la z, avem doar o pagina de web dinamica - si, de aceea cred ca este necesara o aprofundare prin investigatie.

    Cum este posibil sa faci un site guvernamental si cu fonduri europene si sa semnezi MD & J, fara licitatie?
 • +16 (20 voturi)    
  DA (Vineri, 21 februarie 2014, 23:04)

  abrahamlincoln [utilizator]

  CORECT UNIUNEA EUROPEANA! bafta romani, la furat si alte smecherii la care va procepeti, dar sa "fructificati" oportunitati si sa faceti ceva bun nu va pricepeti! bafta
  • +10 (14 voturi)    
   Doar cativa la furat :D (Vineri, 21 februarie 2014, 23:35)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui abrahamlincoln

   UE = bani politici. MULTI, FARA NUMAR!

   Norodul este prea ignorant ca sa inteleaga ce i se intampla si cine suntem in comunitate. ESTE DOAR O MASA DE MANEVRA a celor interesati pentru mai binele lor, nu al Romaniei.
   • +5 (5 voturi)    
    Ba este chiar mai rau! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 9:44)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Clop

    Stau cu ochii in latrine si se bucura pentru ca LI S-A SPUS ca o duc mai bine, cand de fapt este invers.
    Prostii stau cu ochii la televizor, apoi platesc ceea ce au furat cei pe care ii urmeaza si ii aplauda, iar la urma de vina este... Basescu!
    Norod de toata jena!
    Cat de mult I/a "idiotit" comunismul asta!
 • +17 (17 voturi)    
  Calea ferata (Vineri, 21 februarie 2014, 23:17)

  nick24 [utilizator]

  De ce nu se repara caile ferate, sa se obtina o viteza medie mai buna si implicit calatori mai multi?
  Sunt poduri si zeci de puncte slabe, care pot fi reparate in cateva luni cu rezultate spectaculoase, adica se va obtine viteza din 1988.
  Din nefericire banii vor ramane necheltuiti, ca de aici nu le PICA NIMIC.
  • +12 (14 voturi)    
   ...nu e interesant (Vineri, 21 februarie 2014, 23:41)

   PaulAtreides [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Nu e interesant fiindca nu se pot sifona sume importante deodata, de aceea nu se folosesc banii europeni prea mult. Controlul e "prea strans".
   • +11 (13 voturi)    
    Ghitza este interfata sifonatorilor adevarati (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:50)

    Clop [utilizator] i-a raspuns lui PaulAtreides

    Treaba sta altfel: ii dau acces lu' Ghita la bani, pun stampila si sifonez pe spinarea lui. Astfel Ghita se face ca lucreza si-i tremura bracinarii din toate cele 4 zari.

    :-)
 • +19 (19 voturi)    
  Referitor la absorbtie (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:41)

  trilulilu [utilizator]

  de fonduri UE, fratilor sa va zic o chestie...

  De ex sa luam Ungaria, unde pana sa ajungi la prima autostrada, dupa ce treci frontiera, in toate satele si catunele dai de SPA-uri, pensiuni chestii balneare etc toate din fonduri UE. Ne mai vorbind de amenajari spatii, parcuri etc. Sa nu imi zica mie nimenea ca bacea Janos de 60 de ani din Ungaria a stiut sa le acceseze si sa faca treaba. Dupa aceea mergeti in orice oras din HU (exemplul doar ca ne sunt vecini) si veti vedea cu ochiul liber, ca investitiile sunt non stop in curs de derulare. OK. se pune intrebarea ca cum dracu fac astia de acceseaza, atrag fandorui si se mai si vede ceva dupa ei? Ei bine, secretul consta in faptul ca la nivel de fiecare primarie exista un departa,ent de proiecte pe finantari UE, unde lucreaza 2-3 insi, super competenti. SALARIUL LOR : de bugetar + procent din proiectul castigat. Aici este secretul. Castiga nenorocitul de la primarie sa zicem un 450-600 €, cat e in Ungaria, dar e motivat sa faca treaba buna pt ca are procent. Nici pe mine nu m-ar deranja sa aiba un sulas din primarie venituri in anumite luni de 15.000 €, din moment ce a adus investitii in localitate de 3-4 sau 10 milioane de EURO. Ce se face in oras din banii respectivi, e meritul sau. Asa ca nu m-ar deranja daca un individ s-ar plimba cu un Audi de 40.000 €, din moment ce omul respectiv a adus in oraselul meu fonduri si implicit bunastare de mai multe milioane de euro. Doar ca, din pacate, la noi nu asa se pune problema. Nu trebuie sa fii destept, ci doar aproape de foc, vei avea Audi, in rest fondurile UE le accesam, le primim, incepem lucrarea, dar nu o terminam pt ca s-au shmenat banii. Iar norodul tot cu buza ummflata ramane, cu niste fundatii sau semi-constructii care se duc in paragina. Nu pricep de ce nu sunt acceptati tinerii motivati in a se angaja la stat pt a face proiectele respective? Daca in ultimii 5 ani s-ar fi procedat in sensul asta era mult mai ok. Parerea mea e ca pe viitor
  • +7 (9 voturi)    
   aaaa...ce idee buna! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:55)

   sebagain [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   Tot ducea lipsa USPSDLPC de idei . I-auziti dom Dragnea ce facuta-ra vecinii nostri hungarieni...si-a pus nepotii in primarie cu gura la fundurile iuropene. I-a baga matale niscai sms-uri la bastanii din consilii daca vrei sa se aleaga dom ponta la presedintie. Ca p-astiea de la Bruxeles ii cam mananca la pozanar de niscai ieuroi. Nu prea stie ei cum sa-i cheltuiasca. Lasa ca-i invatam noi cu partidu.
  • +1 (1 vot)    
   aveti dreptate (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 20:13)

   mucenic [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   Perfecta dreptate!. Numai ca unguri sant catolici/ protestanti si vecini cu austriecii/ cehii pe cand noi avem cadre crescute de partidul communist, care au "legaturi stranse cu poporul" si santem vecini cu bulgarii. Ponta si Antonescu sant reprezentativi!
 • +9 (9 voturi)    
  Parerea mea ca pe viitor (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:43)

  trilulilu [utilizator]

  IN FIECARE PRIMARIE TREBUIE SA EXISTE UN DEPARTAMENT PE FONDURI EU
  ROPENE, cu angajati platiti la salar de bugetar, sau minim, dar cu procent din proiectele castigate. Sa vedeti cum ar incepe sa se miste treaba si la noi.
  • +7 (9 voturi)    
   pai EXISTA!! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 1:31)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   Mai exista (inca de la aderare, adica din 2007) "reprezentante" ale primariilor la Bruxelles - mai fiecare oras si-a tras "reprezentanta la Bruxelles" :P

   Cu salariile celor care intr-adevar lucreaza e mai greu... :-|
  • +1 (1 vot)    
   totuși (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 8:48)

   bogK011 [utilizator] i-a raspuns lui trilulilu

   TOATE Consiliile județene și primăriile marilor orașe au departament de accesare fonduri europene.
   Problema este că ele subcontractează realizarea uneori și managementul proiectelor către firme de consultanță private (românești sau străine), așa că interesul edililor pentru proiecte realmente benefice se rezumă de fapt la comisioanele împărțite cu firmel de consultanță.
 • +7 (7 voturi)    
  Cum gandesc guvernantii despre fondurile europene (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 0:54)

  marvio [utilizator]

  Stati bre astia de la CE, nu ne luati asa de tare! Ca anu' asta, noi, guvernantii, ne concentram la maxim pe alegerile care vin si mai vedem noi la anu' cum stam cu fondurile! Si drept sa va spunem, pe noi nu ne prea intereseaza banii astia, fiindca se obtin prea greu si noua nu ne "iese" mai nimic!
 • +5 (9 voturi)    
  in incheierea ideii (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 1:00)

  trilulilu [utilizator]

  diferenta intre Romania si vest este ca in RO dintr-un proiect se fura la paritate de 80-20%, in timp ce in toate tarile din vest este invers, adica 20-80%. Adinca, NU TE SUPARA, cand reusesc sa faca treaba din cei 80% who the f...k cares ca au reusit sa ciupeasca si ei ceva. E normal :-). In schimb cand paritatea e invers, ca si in RO, e tragic. Si mai vrem schengen, mai vrem moneda € si alte minuni. Hai sa fim seriosi :-)))) Din pacatenu putem in asemenea conditii
 • +7 (9 voturi)    
  Guvernantii tac ca porcii in papusoi !!! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 3:32)

  andreesanu [utilizator]

  Chesta asta care se chiama proiect n-a ajuns sa se studieze pe maidane.Or mita se uita in calendar or Ponta si gasca lui in proiecte.
  Din 8 ianuarie pina azi nu s-au terminat betiile aranjamentele,sforile, certurile pe ciolane,ce daca aia au cerut ,ei au cerut ei au auzit.
  Pe Ponta il mina de la cur cu jardoaca Sirbu ,il vrea pe ginerica in capul dealului la Cotroceni.
  In plus ca sa absorbi fonduri europene pe proiecte astea trebuie facute ,dar cine sa le faca ?.
  UE nu da toti banii trebuie sa pui si tu ,cea prevazut in buget guvernul tirie briu ???-o ghioaga,pai cu asa alesi !!!de unde neamule proiecte ???,de unde pasul inainte ???.
  Pe dezvoltare durabila n-avem nici o sansa ca acolo trebuie sa vina privatii cu proiecte si cu bani !!!,ati vazut voi vrun privat capatuit de AVAS sa respecte vrun contract de privatizare ,a facut careva vro investitie ,a adus vrun privat un leu pentru investitii ?
  Cu tontul de Sova nu va asteptati la vrun proiect,cu ministreasa de la transpoarte nici o nadejde,acolo-i jaf si pulbere totul.
  Rovana sau joiana tot acolo,aia doarme ca vaca pe coada.Vai de ia tara !!!
 • +11 (13 voturi)    
  Ponta, referitor la recomandarea UE : (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 7:05)

  hotnewsfil [utilizator]

  Sa nu ne dea ei lectii, sa nu imi spuna ei cum sa-mi guvernez tara, pe care o indrept, din gresala in gresala, spre victoria finala.
 • +3 (5 voturi)    
  Sau mai bine zis (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 9:06)

  sipu [utilizator]

  Terminati ce a inceput Boc si trimiteti facturi (pana acum ati trimis facturile lui BOC) ATENTIE facturi ne ”manarite” Pana acum v-ati laudat cu munca altuia , sa vedem ce bani absorbiti de la UE in 2014 .
  Ps”2014-2015 icep sa vina bani pe ce ati muncit voi (usl) ADICA NIMIC , cine vrea sa ma contrazica sa spuna ce mare proiect a inceput guvernul ”pinochio”
 • +5 (5 voturi)    
  mazeta & evoque.... (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 10:13)

  un oarecare [utilizator]

  unde va sunt argumentele?
  ah,,,,dar de fapt PSD-ul vostru asta si urmareste... iesirea din UE si NATO si aderarea la uniunea vamala.
  Adunatura de nostalgici tradatori de tara...
 • +2 (2 voturi)    
  Bani (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 10:13)

  avalansa [utilizator]

  Daca guvernul ar constitui un fond de ajutorare al beneficarilor cu fonduri obtinute contracte semnate proiecte in desfasurare am atinge targetul ue.
  Dar nu fac asta si eu ca beneficiar de fonduri proiect de 370.000 euro 50% partea mea de cofinatare 50% partea ue plus tva care tre sa-l recuperez de la stat ulterior.
  Am bagat din bani propii peste 140.000 euro ue mi-a decontat pana acum 60.000 euro dar mai am pana la 185.000 sa absorb.Eu mai am bani sa acopar partea mea d efinatare dar nu si partea ue.
  Bancile nimic ca sunt start up si ei vor firme cu rulaj nu gluma.
  Si atunci daca nu am sa reusesc tre sa dau toti banii inapoi + dobanda.
  eu sper sa reusesc dar daca totusi guvernul asta idiot ar constitui un fond pentru astia ca noi sa ne imprumute fara dobanda cateva luni pana ne vin banii de la fonduri parttea ue de bani atunci eu as termina mai repede proiectul.
  Asa au facut polonezii .
 • +2 (2 voturi)    
  Treaba mare ! (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 10:47)

  Aquariuss [utilizator]

  Astia-s chiar culmea ! Da de proiectele lor si de banii lor ne arde noua acuma...?! Pai tarisoara asta are nevoie de chestii importante; ...de facut si desfacut tot felul de ...SL uri ..UD euri si cite or mai fi ca le-am uitat numarul plus grija fata de cetatenii ei cei mai de vaza, care ba unii au fost deja umflati si trebuie sa facem macar asa de sanchi o lege sa le dam drumu plus si cei care stau cu spaima-n suflet (daca-l au !) ca le vine rindul la tambal. Pai e corect din agoniseala strinsa cu atita truda acu sa le lasi pe toate naibii si tu sa te duci sa huzuresti tot pe banii statului cu gardian la usa ?!
  Asa ca tanti UE ia vezi-ti matale de traba ta si lasane pe noi ca avam treburi importante la "Ordinea Zilei"
 • +2 (2 voturi)    
  cine?baronii? (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 11:09)

  nede [anonim]

  cine sa le termine? baronii locali? mafia ce colcaie prin teritoriu? nevesetele de baroni? nepotii?toata scursura asta analfabeta?
 • +3 (3 voturi)    
  Comisia Europeana (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 11:25)

  sake31 [utilizator]

  Comisia Europeana ne-a dat de inteles foarte elegant pana acum ca ne vor taia fondurile europene. Acum, prin acest articol, vad ca iau deja atitudine. Ei nu se hazardeaza in a face declaratii , promisiuni si chiar amenintari (voalate) fara a-si urma cu actiune declaratiile. As vrea ca in "preacinstitul" guvern ponta, sa se gaseasca cineva care sa fie in stare sa citeasca "printre randuri" declaratiile CE, sa le inteleaga la adevarata lor valoare.
 • +2 (2 voturi)    
  ce vrem? (Sâmbătă, 22 februarie 2014, 17:11)

  hop [utilizator]

  nu-i departe ziua cind posibil ,vom fi dati afara din UE,niespravitii astia nu vor sa ia bani de la UE ptr. ca nu-i pot fura,toti la puscarie cu averile confiscate,


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by