Guvernul lucreaza la o re-etapizare a proiectelor europene intarziate, pentru a evita pierderea banilor europeni deja absorbiti, a precizat sambata Ministerul Fondurilor Europene, in urma avertismentelor Comisiei Europene, prezentate de HotNews.ro.

Eugen Teodorovici in studioul HotNews.ro/EurActiv.roFoto: Hotnews

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, MFE arata ca "pentru a reduce cat mai mult riscul de a pierde bani din fondurile alocate pentru actuala perioada de programare din cauza problemelor si intarzierilor aparute in absorbtia fondurilor inainte de anul 2012, autoritatile romane lucreaza la implementarea urmatoarelor solutii":

  • "In primul rand, proiectele implementate din fonduri europene in prezent in cazul carora exista riscul sa nu fie finalizate pana la sfarsitul anului 2015 vor fi impartite in etape de implementare pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile facute pana in 2015 din fondurile alocate de UE pentru actuala perioada de programare, urmand ca sumele cheltuite ulterior sa fie solicitate din banii alocati pentru perioada 2014-2020.
  • Prima solutie trebuie sa fie implementata concomitent cu cea de a doua: identificarea de proiecte finantate tot din bani publici (dar din alte surse decat fondurile UE), care au fost deja implementate sau care pot fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE pentru actuala perioada de programare".

In context, MFE sustine ca cele doua solutii pe care autoritatile promit ca le vor lua "respecta prevederile regulamentelor europene".

"Cele doua solutii, aplicate concomitent, vor asigura atat utilizarea optima a fondurilor UE alocate pentru actuala perioada de programare, realizarea de economii la bugetul de stat, dar si atragerea fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 inca din primul an al exercitiului financiar multianual", mai arata Ministerul Fondurilor Europene.

Comisia Europeana a avertizat Guvernul Romaniei ca tara va fi nevoita sa incheie proiectele europene din bani de la bugetul de stat si de la beneficiari, daca acestea nu vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2015, potrivit unui document prezentat in exclusivitate de HotNews.ro.

Daca nici din fonduri proprii nu va putea termina proiectele europene incepute, Romania risca sa i se retraga si banii europeni care fusesera deja rambursati de Comisie, in baza cheltuielilor efectuate.

"Ambele parti (Comisia Europeana si Ministerul Fondurilor Europene - n.r.) au fost de acord ca in aceasta etapa a punerii in aplicare, riscul de a nu finaliza proiectele nou lansate sau deja adoptate pana la sfarsitul anului 2015 ar trebui sa fie gestionat cu atentie. In cazul proiectelor neterminate, beneficiarii si autoritatile romane ar trebui sa-si asume responsabilitatea (financiara) de a le finaliza, pentru a nu pierde finantarea UE deja rambursata. De aceea, fiecare proiect are nevoie de monitorizare atenta si de masuri corectoare", se arata intr-o scrisoarea a CE catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In schimb, Ministerul Fondurilor Europene arata cu degetul spre "fosta guvernare", pe care o acuza de neimplementarea proiectelor incepute.

"Subliniem faptul ca fosta guvernare nu si-a propus sa atraga fonduri semnificative in primii ani, ci si-a propus sa atraga cele mai mari sume in ultima parte a perioadei de guvernare", acuza MFE.

"In schimb, ne-am propus ca in viitoarea perioada de programare, 2014 ¬ 2020, Romania sa atraga sume semnificative inca din primii ani, pentru ca economia sa beneficieze de un sprijin puternic din partea fondurilor UE atrase", promite ministerul condus de social-democratul Eugen Teodorvici.

Citeste si:

EXCLUSIV Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite. Ce trebuie sa faca Guvernul imediat. Bubele si progresele din programe