Comisia Europeana despre trecerea POSDRU si a POSCCE la Ministerul Fondurilor Europene: Sa nu creati dereglari in implementarea proiectelor

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Miercuri, 26 februarie 2014, 20:07 Economie | EuROfonduri

Noua schema institutionala pentru fondurile UE 2014-2020
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
​Comisia Europeana a cerut Guvernului Romaniei ca transferul celor doua autoritati de management pentru fondurile europene de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Economiei catre Ministerul Fondurilor Europene sa se faca lin, pentru a nu crea dereglari in fluxul de cereri de plata si implementare a proiectelor europene.


Ministerul Fondurilor Europene preia, de la 1 martie 2014, activitatea si structurile autoritatilor de management ale Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) si Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri de Guvern.

"Este posibil ca doua autoritati de management sa se mute la Ministerul Fondurilor Europene. Comisia recomanda ca schimbarea sa se aplice lin, incepand cu ianuarie 2014, pentru a nu crea dereglari in fluxul cererilor de plata si implementrea proiectelor", se arata intr-o scrisoare transmisa de serviciile Comisiei Europene catre Ministerul Fondurilor Europene, in 8 ianuarie 2014.

Scrisoarea era adresata de Vittoria Alliata di Villafranca, directoare in cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala (DG REGIO) al Comisiei Europene, ministrului roman al Fondurilor UE, Eugen Teodorovici.

Documentul contine si o serie de avertismente legate de implementarea proiectelor europene din perioada de programare 2007-2013, prezentate de HotNews, in exclusivitate, saptamana trecuta.

De asemenea, in noiembrie 2013, seful Unitatii pentru Romania din DG Ocuparea Fortei de Munca (EMPL), al Comisiei Europene, Philippe Hatt, atragea atentia Guvernului Romaniei sa nu perturbeze activitatea AM POSDRU prin transferul acesteia la Ministerul Fondurilor Europene.

"DG EMPL este favorabil intentiei partii romane de a transfera AM POSDRU din subordinea MMFPSPV in subordinea MFE. Considera insa necesar ca proiectul sa nu perturbeze activitatea de verificare si transmitere a cererilor de plata catre COM in acest interval, mai ales ca pana la finalul anului trebuie transmis un volum important de astfel de cereri, pentru evitarea oricarei dezangajari automate de fonduri", se arata intr-o scrisoare transmisa de Hatt diplomatiei romane.

Potrivit celui mai recent draft al Acordului de parteneriat propus de Romania Comisiei Europene, pentru fondurile UE din perioada de programare 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa aiba in subordine 4 autoritati de management: pentru Pogramul Operational Capital Uman (actualul POSDRU), Programul Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Infrastructura Mare (care reuneste proiectele de transport si de mediu), precum si Programul Asistenta Tehnica.

Toate cele 4 programe care urma sa fie direct gestionate de MFE ajung la un total de peste 14 miliarde de euro, cea mai mare alocare pentru un singur minister.

In paralel, Romania mai poate absorbi fonduri structurale din perioada de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015.


Citeste mai multe despre   


Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

4952 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Centralizam (Joi, 27 februarie 2014, 14:39)

    Cutezatorii2013 [utilizator]

    totul intr-o singura caciula sa putem fura mai simplu si mai mult. Pai da, cum altfel.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică