In majoritatea domeniilor vizate de aceasta noua varianta a Acordului de Parteneriat lipseste o prioritizare a obiectivelor stabilite ceea ce indica faptul ca poate (re)aparea la un moment dat riscul ca nici exercitiul financiar urmator sa nu produca, la final, rezultate notabile, semnificative, vizibile dupa investitiile ce se vor face in Romania - arata Institutul pentru Politici Publice intr-un comunicat publicat vineri, 7 martie.

UPDATE Ministerul Fondurilor Europene a transmis o serie de precizari la observatiile IPP:

Strategia autoritatilor romane in viitoarea perioada de programare este total diferita de abordarea din trecut. In primul rand, Romania si-a planificat sa atraga sume mari din fondurile alocate de UE chiar din primii ani ai perioadei de programare, pentru ca efectul acestor bani asupra economiei romanesti sa fie maximizat. In al doilea rand, viitorul sistem de implementare va fi mult mai eficient decat in trecut, atat datorita masurilor adoptate de actualul Guvern al Romaniei, cat si simplificarii structurii institutionale.

Raspunsul integral al Ministerului Fondurolor Europene - aici

Fragment din comunicatul IPP:

"Pe fond, a doua varianta a AP suporta in continuare consecintele lipsei unei viziuni de dezvoltare a Romaniei care ar fi trebuit elaborata cu mult inaintea inceperii negocierilor cu UE pentru 2014 -2020 si sustinuta de toate partidele importante pentru a avea durabilitate. Din documentul dat recent publicitatii de catre Ministerul Fondurilor Europene (Nota Redactiei - documentul este publicat aici - ) se vede in mod clar aportul diferit al Ministerelor de linie. Unele, cum este cazul Ministerului Justitiei, au fost dispuse sa avanseze propuneri de interventii care au potential sa genereze reforma in domenii pana acum neacoperite din fondurile europene. Altele, ca de exemplu Ministerul Muncii, nu acorda in continuare importanta faptului ca acesta este momentul in care trebuie sa isi defineasca viziunea de reforma a serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile din Romania, continuand - sub o forma ambigua - sa intretina un sistem public rezidential (si asistential) cu servicii improprii nevoilor beneficiarilor."

Citeste articolul integral si propunerile concrete ale IPP pe uelive.ro