Comisia Europeana: Nu vom aproba programele operationale 2014-2020 legate de transport fara sa vedem un progres clar si relevant al Romaniei in realizarea Masterplanului
"Nu vom aproba programele operationale legate de transport, daca nu vedem niciun progres clar si relevant in elaborarea Masterplanului pentru transport. Noi nu am bloca plata fondurilor europene din motive disproportionate, dar in acest caz Masterplanul este o conditie esentiala pentru investitii europene de durata, cu impactul maxim posibil, concentrat in mod strategic", a afirmat ea.
Executivul European nu a primit, insa, pana acum un proiect de Masterplan din partea Guvernului Romaniei, a mai afirmat Shirin Wheeler.
"Noi nu am primit un Masterplan pentru transport din partea Guvernului roman, dar pana la urma autoritatile romane sunt cele indrituite sa aiba documentul, la drept vorbind este documetul lor, care acopera toata strategia de transport a Romaniei, care nu priveste numai fondurile europene. De fapt, autoritatile romane sunt cele care au nevoie de acest document", a afirmat oficialul european.
"Dar vrem sa fim siguri ca documentul va exista", a completat ea.
Wheeler a mentionat ca executivul european va opri fondurile UE privind transportul pentru Romania, daca Guvernul nu va avea un Masterplan in acest domeniu pana cel tarziu in anul 2016.
"Regulile noastre spun ca Masterplanul ar trebui sa fie adoptat in totalitate de catre Romania pana in 2016, cel tarziu. In caz contrar, Comisia Europeana va opri platile. Dar obiectivul nostru este ca Masterplanul sa fie adoptat in anul 2014", a mai spus purtatorul de cuvant al comisarului european Johannes Hahn.
Ministerul Transporturilor, printr-un consultant de specialitate privat, AECOM, are in derulare realizarea Masterplanului pentru transport, insa Comisia Europeana cere ca documentul sa fie asumat de Romania la nivelul intregului Guvern.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, viitorul Program Operational Infrastructura Mare, care va cuprinde si banii europeni pentru transport, va avea la dispozitie circa 9 miliarde de euro de la Comisia Europeana in perioada de programare 2014-2020.
De asemenea, Programul Operational Regional, care cuprinde si componente de infrastructura de transport, va avea la dispozitie peste 6 miliarde de euro.
Ministerul Fondurilor Europene a publicat, saptamana aceasta, o noua versiune a celui de-al doilea draft al Acordului de parteneriat pentru fondurile europene 2014-2020.
Odata cu iesirea PNL de la guvernare, strategia Guvernlui pentru atragerea de fonduri europene in perioada de programare 2014-2020 s-a modificat in ceea ce priveste propunerea de schema institutionala. A fost eliminat astfel Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura din schema privind Programul Operational Infrastructura Mare, care ar urma sa fie gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Fondurilor Europene.
Modificarea a survernit dupa ce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura a fost practic eliminat si din structura Cabinetului Ponta, fostul ministru delegat Dan Sova devenind ministru al Transporturilor.
De asemenea, din noua schema propusa pentru fondurile UE 2014-2020 a fost eliminat organismul intermediar pentru turism, de la Autoritatea Nationala pentru Turism. ANT-ul se afla in subordinea ministrului delegat pentru IMM-uri si turism din cadrul Ministerului Economiei, post preluat de tehnocratul Florin Jianu, sustinut de PC, dupa demisia Mariei Grapini. Organismul intermediar pentru turism ar fi urmat sa gestioneze activitati in Programul Operational Regional, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale.
In 18 martie 2014, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut o întrevedere cu Vittoria Aliatta di Villafranca, director în cadrul DG Regio, oficialul roman afirmand ca autoritatile nationale vor sa transmita formal Acordul de parteneriat pentru fondurile UE 2014-2020 "cat mai curand posibil".
"În această perioadă, a avut loc un schimb continuu de informații între autoritățile române și reprezentanții Comisiei Europene, axat pe îmbunătățirea documentului. Propunerile primite in timpul consultarii publice și comentariile Comisiei Europene au fost analizate și integrate în mare măsură în ultima versiune. Autoritățile române doresc să transmită formal acest document Comisiei Europene cât mai curând posibil şi sperăm că vom avea același dialog constructiv cu Comisia și în timpul procesului de evaluare a Acordului de Parteneriat", a spus Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat al MFE.
Comisia Europeana asteapta sa primeasca formal propunerile statelor membre de acorduri de parteneriat pana in 22 aprilie 2014, pentru ca apoi sa fie supuse procesului de aprobare si programele operationale prin care se va face absorbtia fondurilor UE.
Pana in prezent, 12 state-membre, printre care Polonia, Slovacia, Estonia, Letonia, au depus proiectele de acord de parteneriat la Comisia Europeana.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Asa vrea tupeul lui de pesedist HOT !
Voinicul de la Mari Proiecte e pus din nou la colt - pare ca nu intelege ce inseamna strategie pe termen mediu/lung la nivel de UE
Mesajul e clar vrem sa vedem ca va asumati si intern proiectele prioritate de la Arad pana la C-ta si nu faceti autostrazi paralele (care ar pune in dificultate si justificarea economica a celor finantaete din surse UE) gen Alexandria - acel mega desen colorat prezentat d eguvern si insusit prin toamna.
Desigur, suntem lasati sa intelegem faptul ca schimbarile politice locale au ca efect modificari strategice neplacute, insa, daca birocratia politica romaneasca trebuie sa colaboreze cu cea europeana, io cred ca se duce pe apa sambetei orice Masterplan.
Bah europenilor...cine vreti sa elaboreze Masterplan-uri? Berceanu, Manescu, Sova?
Odata intocmite, indiferent de calitatea acestora, sariti cu euroiu'? De exemplu, Berceanu a reusit sa elaboreze un Masterplan pentru drumul de acces prin padurea Snagov.
Strategia pentru infrastructura de transport este o responsabilitate a Directorului Economiei. Avem noi asa ceva? Tot ce avem este un ansamblu de calusari politici.
Bruxelles-ul sa se spele pe cap cu ei! Fac parte din EPP sau SI.
Guvernul si min transporturilor viseaza la cai verzi pe pereti.
In acest moment nu se lucreaza nimic, cu tot timpul frumos de afara, cu toata iarna usoara, care ar fi permis orice lucrari, chiar si asfaltari.
E clar trebuie urgent sa termine tot ce e inceput si sa faca urgent Pitesti-Sibiu.
Pe Ploiesti-Comarnic-Brasov-Sibiu, nu cred ca ne finanteaza cineva - multi bani si trafic redus fata de coridorul 4.
Pai daca primesti bani moaca poti sa-i belesti pe romanii astia ca tot sunt //// de-au votat 70% cu penalii!
Le dai colea ceva ulei de alegeri - pana mai sunt alegeri - si totul este OK.
Ma rog, mai pupi pulpana tarului si a imparatului rosu chinez din cand in cand..
Mai complicat va fi atunci cand astia 2 se vor certa...ma rog nu te intereseaza chestia asta acum.
victor viorel si guvernul lui de cinstiti urmeaza sa invete pe propria piele asta.
Ca PSD-ul a uitat ce a patit amu cativa ani buni cand au fost trimisi la gunoi de alegatori!
In loc sa fi discutat cu specialisti, stau si pregatesc in pripa cine stie ce document fara cap si fara coada, sa le arunce in bataie de joc in nasul celor de la Burxelles. Asta, in primul rand, este lipsa de respect fata de noi, cetatenii acestei tari. Exact aici se vede ce inseamna ROMANIA pentru actualii guvernanti, patriotismul lor e proportional cu buzunarele burdusite!
Sa va urez si eu, ca tot e la moda: "Ridica-v-ar DNA-ul pe toti!"
Guvernele astea Ponta de trei parale duc Romania de ripa !!!.
Nici un guvern Ponta n-a fost in stare sa miste ceva pentru absorbtia de fonduri europene .
Toata politica lor este o continua aranjare de scaune,
o continua jonglerie din care sa poata fura !!!.
Taxe ,taxe,taxe si impozite pe romani ca aia sunt bani la mina voastra si puteti fura,dar fonduri UE ba ,ca va ia urma si pute a inchisoare !!!.
Bociti ca n-a scos base mai multi bani !!!,dar voi nu sunteti in stare nici sa-i obtineti ,nici sa-i numarati !!!
Aia fiind in expansiune stiu sa indese bine banii in buzunarele baronilor - locali & centrali - nu se impiedica rusii si chinezii de Masterplan, etc..pe care politrucii pusi de Ponta & Voiculescu nu stiu nici sa-l pronunte ca lumea.
Inchei cu traditionalul:
Voi, aia 70% va place ce-ati votat?
Hehehe, acum sunteti si voi probabil iubitori de rusi si chinezi....fara sa aveti habar de ei!
"Inteligenta" romaneasca in actiune carevasazica!