Citeste detalii despre proiectele aflate in pregatire la nivelul administratiei publice locale -pe uelive.ro
MULTIMEDIA/ Ministerul Fondurilor Europene se angajeaza sa finanteze proiectele demarate in 2014/ Vezi reactia primarilor/ Sinteza: stadiul pregatirii proiectelor, in tara

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Unde sunt formularele pe care trebuie sa le completeze un beneficiar privat? Ce grila de punctaj trebuie sa urmareasca pentru a castiga competitia?
Cum stie ca este eligibil sau nu?
Se deconteaza tot ce se depune si a facut o achizitie conform procedurilor?
Pai atunci inseamna ca toate IMM/urile din Romania pot sa/si achizitioneze utilaje de productie conform procedurilor ca le deconteaza tuturor toate investitiile, nu?
Baiu' cel mare la noi este ca atragem fonduri UE mai mult in perspectiva unor teste si nu in ideea unor produse 99% competitive. Altfel, am putea sa consideram ca ne vom amortiza investitia proprie in ceva mai mult timp. Oricum, din pdv al amortizarii, pentru UE este o mare problema, intrucat ROI pe fondurile data aiurea este foarte mic si oricum, dificil de calculat.
Dar raportat la primariile carora nu li s-ar mai deconta cheltuielile si ar acoperi aceste costuri din bugetul public, da, privatii sunt dezavantajati.
Si daca nu i se deconteaza ce face?
Ce garantie exista pentru beneficiarul privat ca proiectul va fi finantat?
Oare nu este normal ca prima data sa se publice regulile clare - in Ghidul solicitantului - pe care un proiect trebuie sa le indeplineasca pentru a fi finantat? Punctaj, criterii de eligibilitate a solicitantului si a cheltuielilor, conditii tehnice, juridice, financiare.
Un proiect se finanteaza in urma obtinerii unui punctaj minim si a castigarii unei competitii de proiecte... se depun mai multe proiecte si cele mai bune si mai bine punctate sunt declarate castigatoare si se finanteaza dupa semnarea unui contract de finantare. Daca beneficiarul privat realizeaza investitia si descopera apoi ca nu obtine un punctaj suficient... practic nu mai primeste finantare.
Cum se rezolva aceasta problema?
Dar asta nu este singura veste proasta: banii sunt alocati pentru o serie intreaga de masuri care nu au nici o valoare economica.
In timp ce pentru centre de afaceri sau parcuri logstice si industriale nu sunt alocati bani (asa cum a fost in POR 2007-2013), exista alocari generoase pentru piste de biciclete (!!!), refaceri de fatade, monumente si altele asemenea - adica acolo unde nu se genereaza nici impozite si nici locuri de munca.
Din cate imi aduc aminte turismul a fost sustinut in Grecia, Spania, Italia, Portugalia cu finantari consistente pentru hoteluri cu super-servicii, baze de agrement si sport etc. In noul POR nu exista finantari pentru hoteluri sau baze pentru sport si agrement!!!
Peste 80% din banii din POR sunt directionate spre primariii si consilii judene. Se finanteaza aproape orice investitie a unei autoritati publice dar pentru investitiile realizate de IMM-uri sunt alocati foarte, foarte putini bani iar multe tipuri de investitii profitabile, cum sunt cele in hoteluri sau infrastructura de sportiva si deagrement pur si simplu nu sunt considerate eligibile.
Pentru IMM-uri sunt alocate doar 800 mil euro, adica mai putin de 20% din POR (!!!), in conditiile in care POR-ul inglobeaza acum si fostul POSCCE, adica si cea mai mare parte din masurile pentru competitivitate.
In conditiile in care IMM-urile abia mai sufla si ar face orice pentru a putea finanta o investitie, peste 80% din bani sunt directionati spre primarii si consilii judetene.
Oare de ce?