documente

Schema de ajutor de minimis

(18 Apr 2014) PDF, 110KB

Intreprinderile mici si mijlocii din Romania vor putea obtine subventii europene de pana la 1.300 de lei lunar pentru fiecare loc de munca oferit tinerilor absolventi in anul 2014, pentru plata salariilor respective pe o perioada de maximum 12 luni, potrivit unei scheme de ajutor de minimis lansate vineri in consultare publica de Ministerul Fondurilor Europene.

documente

Ghidul solicitantului

(18 Apr 2014) PDF, 268KB

Schema urmeaza sa fie derulata prin Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care a tecut recent in subordinea MFE.

"Vom subventiona plata salariilor tinerilor absolventi, elevi si studenti, promotia 2014. Subventiile pentru plata salariilor vor fi acordate pe o perioada de minimum 6 luni si de maximum 12 luni", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de un comunicat al MFE.

Potrivit acestuia, angajatorii care vor beneficia de aceste subventii vor fi obligati sa mentina posturile nou create o perioada de timp cel putin egala cu cea pentru care au incasat subventia.

"Subliniez ca firmele vor fi obligate sa mentina postul nou infiintat si nu persoana angajata initial, in conditiile in care prin aceasta masura vrem sa incurajam competitia pe piata muncii", a precizat Teodorovici.

Valoarea orientativa a subventiei nete este de 900 de lei pentru tinerii angajati cu studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru tinerii angajati care au studii superioare, conform Ghidului Solicitantului Conditii Specifice ¬Locuri de munca subventionate".

Subventiile aferente salariilor tinerilor absolventi se vor acorda cu o frecventa lunara.

In acelasi timp, companiile care vor angaja absolventi vor fi obligate sa realizeze un plan educational pentru fiecare persoana nou angajata pentru a proba demersul procesului educational aferent invatarii la locul de munca.

Numarul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subventii, in functie de categoria in care se incadreaza beneficiarul schemei de minimis, este urmatorul:

  • Pentru microintreprinderi -  3 locuri de munca;
  • Pentru intreprinderile mijlocii - 7 locuri de munca;
  • Pentru intreprinderile medii - 15 locuri de munca.

O firma poate incheia un singur acord pe toata perioada de implementare a proiectului, care poate fi modificat prin acte aditionale cu respectarea prevederilor Ghidului Solicitantului Conditii Specifice "Locuri de munca subventionate" si a regulilor privind ajutorul de minimis.

In aceasta schema, IMM-ul este definit drept intreprindere cu mai putin de 250 de persoane angajate si care are o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro si/ sau detine active totale de pana la 43 de milioane de euro.

De asemenea, firmele eligibile nu trebuie sa fie in insolventa sau sa aiba datorii la bugetele de stat si local.

Schema este finantata in proportie de 85% din fonduri europene, prin POSDRU, restul de 15% urmand sa fie asigurat din fonduri nationale.

Cei interesati pot accesa documentele atasate, lansate in consultare: Ghidul Solicitantului si Schema de ajutor de minimis.