"Eu cred ca tinerii sunt, oarecum, rasfatatii noii Politici Agricole Comune a UE. Si Romania a contribuit pentru ca tinerii sa fie in aceasta situatie", a afirmat Constantin, raspunzand intrebarii adresate de Anca, o cititoare HotNews.ro.
"Am propus si imbunatatit masurile europene pentru sustinerea tinerilor. De exemplu, in viitorul PNDR tinerii vor putea accesa pasuri de instalare in mediul rural, cu o alocare care poate fi intre 50 si 60 de mii de euro, 100% nerambursabili", a mai spus Constatin.
Romania va avea la dispozitie fonduri europene de inca 8 miliarde de euro prin noul PNDR 2014-2020, la care se adauga o contributie nationala de 2 miliarde de euro.
Cititi mai jos ce le raspunde cititorlor HotNews.ro viceprmierul Daniel Constantin referitor la facilitatile care pot fi folosite de romani prin PNDR 2014-2020.
- Intalnirea s-a incheiat
fermele mici sub 10 Ha fie vegetal (exclusive) fie mixt cu zootehnie cum pot, cine si unde pot accesa fonduri pentru a demara agricultura cel putin la nivelul "parcelelor" care se vad din avion ..langa Amsterdam; acolo e stiut ca terenul este un valores "asset" iar surafatele nu pot fi comasate..ce solutie are Ministerul Agriculturii ? ce viziune avesti asupra acestui scenariu ?
Unde exact se pot afla date concrete despre cum au fost folosite fondurile de dezvoltare.
Sunt aceste informatii detaliate la nivel de proiect, aveti un link de internet pentru aceasta sau la ce ghiseu se pot afla aceste lucruri.
Statul spune ca va desfasura un program de dezvoltare pomicola si va aloca finantari din 2014-2020, insa cu noua lege a pajistilor(care nu permite schimbarea destinatiei) nu va exista prea mult teren pentru infiintarea de noi livezi. Livezile vechi, degradate au fost transformate in pajisiti si acum nu vor putea fi refacute ca livezi pentru ca nu permite legea.
In aceast context care poate fi succesul acestui program de dezvoltare pomicola pe noua perioada de finantare?
2)In legatura cu cei care au accesat masura 114 si care au dat dovada ca au fost de buna credinta (au respectat planul de masuri) incepand din anul 4 sa poata accesa fonduri de dezvoltare ca sa poata iesi cu produsele pe piata (cumparare de linii de brichetare, ambalare, prelucrare a produselor din ferma in dezvoltare etc.) ca un ,,bonus" deoarece ei sau tinut de planul de afacere.
Va multumesc
Contributia in PIB a agriculturii este de cca 6-7%, in UE de 1,7%
Productivitata in agricultaura sub50% fata de media UE
Dotare unui agricultor de 25 (!!!!) de ori mai slaba ca ,edia in UE(350 euro imobizari corporale vs 9000 euro in UE),91% exploatatii nu detin untractor(!!!)
Cat priveste infrastructura, ruralul este varza:13,6% din localitati conectate la reteaua de apa, doar 1% din crese se afla in rural, desi 45,5% din copiii cu varsat intre 0-4 ani stau la tara etc
Stiti foarte bine aceste lucruri, sunt extrase chiar din documentele care au stat la baza elaborarii PNDR
Stiti foarte bine si ca exista o subfinantare cronica , de 3 ori mai multe proiecte depuse, in timp ce la fondurile de coeziune si structurale este o absorbtie extrem de slaba.ati solicitat crestera acelui 6% de bani transferati de la alte programe?
Intrebari:
1. Stiind ca exista discrepantea ata de mari fata de UE(ca nr de persoane ocupate in agro, ca nivel al saraciei, ca pondere in PIB) de ce alocati doar 3% pentru start up-uri si dezvoltarea intreprinderi nonagro,in mediul rural? Mai putin chiar ca perioada anterioara
2. Stiind sitiuatia infrastructurii in rural de ce alocati doar13% din fonduri, nu este nevoie de drumuri, apa, canalizare, crese..etc?
3. Stiind ca productivitatea este foarte mica, ca inzestratea tehnica, pe medie , este varza, de ce alocati doar 13% pentru modernizara fermelor?
4. Nevoile Romaniei sunt altele fata de nevoile EU, care sta mult mai bine atat la populatia ocupata (doar4,7% fata de 28,6% in Ro) cat si la (lipsa) saraciei,nu credeti ca ar trebui ca strategia sa fie bazata in principal pe crearea de locuri de munca in rural, nonagro, si pe dezvoltarea infrastructurii?
Stiu, veti apela la impunerile UE, dar Ciolos a spus ca fiecare tara poate adapta le nevoile ei,noi facem pe dos.
De ce nu se aloca si proprietarilor de padure subventii ?In alte tari din UE ( Germania ,Austria etc ) se aloca cateva sute de euro/ha , iar proprietarii
nu mai taie padurile.Sunt sigur ca si in Romania ar fi la fel.
Prin introducerea unui organ al statului (creat pe structurile ADS) ca o autoritate administrativa sa emita avizele finale prealabile incheierii contractelor de vanzare cumparare a terenurilor nu se birocratizeaza inutil procedura, facilitandu-se coruptia? De ce nu puteau notarii sa verifice modul de respectare al preemptiunii asa cum sa intampla si in prezent pentru arendasi?
2) Nici legea privind vanzarea terenurilor si nici proiectul normelor metodologice nu prevad ce se intampla in cazul in care structura statului da un aviz negativ vanzarii terenului. Trebuia creata o procedura speciala de urgenta pentru solutionarea cailor de atac. Altfel, avizul negativ va trebui atacat in contencios administrativ unde va dura circa 2 ani, cand evident acea tranzactie nu se va mai putea realizat.
Cum explicati aceste scapari de minima tehnica legislativa? Premeditare sau ignoranta?
As dori sa stiu ce posibilitati de accesare fonduri europene pentru dezvoltare rurala pot accesa , avand in vedere ca am accesat in perioada anterioara masura 141 pentru apicultura si sunt in anul al 4-lea ?
2) Nu vi se pare o prostie ingradirea cumpararii de terenuri, agricultura misca tocmai pentru ca au cumparat strainii si fac altfel de agricultura ?;
3) Sunteti constient ca nu se mai repeta, cel putin in 2014 rezultatul avut in 2013 cel mai bun an din istorie, cu o productie de 18,5 miliarde de euro, in crestere cu 28% fata de sezonul precedent, si o contributie in PIB de 7,9 miliarde de euro. Recolta de cereale a fost de aproximativ 203 milioane de tone si a adus in economie 4,6 miliarde de euro ?
///
De ce fermele de struti nu pot fi incluse la niciun program pentru obtinerea de fonduri ? Se poate reglementa aceasta problema?
activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, din moment ce exista niste condictii restrictive /discriminatorii pentru cei care doresc sa aplice (sa locuiesti efectiv in zona rurala, sa nu mai detii un alt loc de munca). Practic, pentru mine de exemplu, care locuiesc si am un loc de munca "la oras" si detin un teren intr-o zona rurala (care nu se afla in zona administrativ -teritoriala cu localitatea de domiciliu), este imposibil sa aplic pentru aceasta masura.
2. cum este posibil sa se ajunga la "performanta" de a ingreuna vizibil conditiile de aplicare /criteriile de selectie pentru noul PNDR, cu toate ca anterior aparitiei fiselor masurilor pentru 2014-2020, s-a batut moneda pe simplificarea procedurilor? Si cum de nu exista o cooperare /colaborare reala, institutionala intre MADR si APDRP ? (conform afirmatiilor unor functionari APDRP cu care am discutat).
Va multumesc.
2. Aveti de gand sa faceti un proiect national de salvare a soiurilor (legume, fructe) si a raselor autohtone? Exista Banca de gene din Suceava, dar lipsa de fonduri isi spune si acolo cuvantul...
3. (Bonus, daca se poate): Aveti in vedere ca o parte din acesti bani sa mearga in cursuri de informare/calificare in mediul rural? Oamenii au uitat si sa altoiasca pomii, din pacate, iar utilizarea pesticidelor se face dupa ureche.
Multumesc.
1. Cand se va lansa primul apel pentru Masura 112 (sau instalare tineri fermieri) - la sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor?
2. Se va lucra cu APIA de anul acesta sau cu APIA de anul viitor?
Intrebam aceste lucruri pentru ca pe 15 mai - adica peste 3 saptamani se incheie inscrierile la APIA si trebuie sa stim si noi ce si cum declaram, ce si cum cultivam anul acesta!!!
Intrebari:
1.contractele de arenda dintre Grivco SA si ADS sunt valabile si in cazul Grivco Agro?
2. intentionati ca reprezentat MADR si in cauza pe rol in justitie in dosarul Grivco-ADS, sa sesizati Apia pentru a verifica valabilitatea noilor contracte de arenda, si implicit a dreptului de folosinta, pe aceleasi suprafete transferate de la Grivco SA la Grivco Agro? http://antoniupoienaru.finantare.ro/2014/04/23/basescu-a-batut-palma-cu-voiculescu/
aceste sate sunt sarace, cu conditii de Evul Mediu, nu produc prea multe locuri de munca data fiind dimensiunea lor redusa si lipsa de infrastructura, insa consuma bani de la bugetele centrale de care sunt puternic dependente.
credeti ca trebuie mers mai departe cu comasarea satelor in mici "orasele" prin o distribuire selectiva a fondurilor bugetare, sau veti adopta, cel putin declarativ un mesaj de "revigorare a satului romanesc", nerealist dpdv economic dupa parerea mea ?
Si o a doua intrebare: Trebuie sa cresc nr de UDE pentru ambele proiecte. Sunt pe cale sa cumpar 4ha de teren in zone diferite doar ca actuala lege ii confera primul drept arendasului chiar daca eu ofer cu 15% mai mult decat el.. Este corecta legea fata de noi cei care am accesat masuri pe vechiul PNDR? Ar fi trebuit sa va ganditi cat de mult ne ingreunati noua cei cu proiecte achizitia de teren neavand niciun drept de preemtiune.