Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a discutat online cu cititorii HotNews.ro: Tinerii, rasfatatii PAC, pot accesa 60.000 de euro prin PNDR, pentru instalarea la sate

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 22 aprilie 2014, 11:26 Economie | EuROfonduri


Daniel Constantin
Foto: HotNews.ro
Tinerii vor putea accesa masuri de instalare in mediul rural de pana la 60.000 de euro nerambursabili, prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, la intalnirea online cu cititorii HotNews.ro.

"Eu cred ca tinerii sunt, oarecum, rasfatatii noii Politici Agricole Comune a UE. Si Romania a contribuit pentru ca tinerii sa fie in aceasta situatie",
a afirmat Constantin, raspunzand intrebarii adresate de Anca, o cititoare HotNews.ro.

"
Am propus si imbunatatit masurile europene pentru sustinerea tinerilor. De exemplu, in viitorul PNDR tinerii vor putea accesa pasuri de instalare in mediul rural, cu o alocare care poate fi intre 50 si 60 de mii de euro, 100% nerambursabili", a mai spus Constatin.

Romania va avea la dispozitie fonduri europene de inca 8 miliarde de euro prin noul PNDR 2014-2020, la care se adauga o contributie nationala de 2 miliarde de euro.

Cititi mai jos ce le raspunde cititorlor HotNews.ro viceprmierul Daniel Constantin referitor la facilitatile care pot fi folosite de romani prin PNDR 2014-2020.

 • Intalnirea s-a incheiat


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4241 vizualizari

 • Fara un proiect de tara? (Marţi, 22 aprilie 2014, 11:30)

  dancbadea [anonim]

  Fara un proiect de tara, vom putea face ceva?
 • Fermierii Mici sub 10 Ha (Marţi, 22 aprilie 2014, 12:02)

  un domn [utilizator]

  Buna Ziua
  fermele mici sub 10 Ha fie vegetal (exclusive) fie mixt cu zootehnie cum pot, cine si unde pot accesa fonduri pentru a demara agricultura cel putin la nivelul "parcelelor" care se vad din avion ..langa Amsterdam; acolo e stiut ca terenul este un valores "asset" iar surafatele nu pot fi comasate..ce solutie are Ministerul Agriculturii ? ce viziune avesti asupra acestui scenariu ?
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:44)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui un domn

   Unul din obiectivele PNDR este de a dezvolta fermele de familie. Acele ferme mici la care face referire Un domn opot aplica si pentru ferme de familie prin proiecte-tip. Poate ca ar trebui sa incepem prin a spune ca Ministerul este pregarit sa cheltuiasca primii bani din alocarea 2014-2020. Prima sesiune se lanseaza pe 20 mai. Finantam si fermele mari, si fermele mici, pentru ca dorim ca fermele mici sa iasa din aceasta categorie si sa intre in categoria fermelor de familie. Fermele mici dorim sa le definim legislativ in perioada urmatoare, dar pentru un specialist in agricultura este evident ca o ferma mica produce mai mai mult pentru autoconsum - asa numitele ferme de subzistenta. Noi vrem sa le sprijinim pentru ca ele sa produca pentru piata. O ferma de sub 10 ha este o ferma de subzistenta. Am elaborat proiecte-tip pentru fermele de familie si pot fi descarcate de pe site-ul www.apdrp.ro. De asemenea, in 20 mai, cele 150 de milioane de euro din PNDR puse la bataie pentru 2014-2020 merg pe urmatoarele directii: 35 de milioane de euro, ferme de familie, jumtate vegetal si jumatate zootehnic, alti 15 milioane de euro pentru fermele care vor sa se adapteze la standarde europene si diferenta, pentru fermele mari.
 • transparenta (Marţi, 22 aprilie 2014, 12:11)

  georgeT [anonim]

  Cit de transparenta este pentru cotizantul la bugetul statului cheltuirea acestor banii.

  Unde exact se pot afla date concrete despre cum au fost folosite fondurile de dezvoltare.

  Sunt aceste informatii detaliate la nivel de proiect, aveti un link de internet pentru aceasta sau la ce ghiseu se pot afla aceste lucruri.
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:44)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui georgeT

   Toate proiecte aprobate sunt disponibile pe site-ul www.apdrp.ro
 • Iesirea din Evul Mediu (Marţi, 22 aprilie 2014, 12:24)

  Cetatean [anonim]

  Exista inca in Romania multe sate si comune care nu au apa curenta si canalizare. Va fi o prioritate rezolvarea acestei probleme fundamentale (indicator al nivelului de civilizatie), sau vor exista alte "prioritati"? Ati facut o evaluare, cat ar costa rezolvarea acestei probleme jenante (umilitoare) pentru o tara europeana a secolului XXI?
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:47)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Da. In perioada 2007-2013, s-au angajat si, in mare parte, cheltuit 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. In specialm apa curenta, canalizare, infrastructura rutiera. Si in perspectiva 2014-2020, vom avea 1,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea satului romanesc, insa cu proceduri mult mai simple, pentru ca, intr-adevar, trebuie sa facilitam accesul acestor fornduri catre mediul rural. In 2007-2013, s-au finantat aproximativ 800 de comune si speram ca in perspectiva 2007-2020 vom finanta inca 700 de comune numai din fondurile europene PNDR.
 • programul de dezvoltare pomicola si finantare (Marţi, 22 aprilie 2014, 12:26)

  iulian ifrim [anonim]

  Buna ziua,

  Statul spune ca va desfasura un program de dezvoltare pomicola si va aloca finantari din 2014-2020, insa cu noua lege a pajistilor(care nu permite schimbarea destinatiei) nu va exista prea mult teren pentru infiintarea de noi livezi. Livezile vechi, degradate au fost transformate in pajisiti si acum nu vor putea fi refacute ca livezi pentru ca nu permite legea.

  In aceast context care poate fi succesul acestui program de dezvoltare pomicola pe noua perioada de finantare?
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:50)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulian ifrim

   Este prima data cand Romania desfasoara un sub-program pentru pomicultura, tocmai pentru a da atentia cuvenita unui sector important. In Romania, sunt in acest moment 170.000 ha de livezi. Intr-adevar, peste jumatate sunt in declin. Alocam sume importante din PNDR pentru reabilitarea acestor livezi sau infiintarea de livezi noi. 260 de milioane de euro merg la reabilitare si infiintare, estimam in jur de 35.000 ha care vor fi infiintate sau reabilitate. 40 de milioane de euro merg pentru urmatoarea componenta, de procesare a fructelor. Asadar, un efort important care va revigora un sector atat de important. Este pentru prima data cand Romania porneste un astfel de mega-proiect.
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:53)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulian ifrim

   Legat de pajisti, legea nefunctionala - asa cum am gasit-o in anul 2012 - a fost amendata prin ordonanta 34/2013, cu doua obiective: in primul rand ca beneficiarii subventiei pentru pajisti sa fie fermierii si in al doilea rand, sa cream posibilitatea sa scoatem din circuit anumite suprafete de pajisti cu diverse scopuri de interes local sau national. Ordonanta va fi adoptata prin lege in parlament, saptamanile urmatoare, unde s-au facut amendamente beneficie in acelasi scop si apoi, cu siguranta, putem sa facem si alte investitii pe anumite suprafete care astazi sunt ocupate de pajisti, insa cu respectarea angajamentelor din Tratatul de aderare a Romaniei la UE.
 • investitii in drumurile rurale (Marţi, 22 aprilie 2014, 13:49)

  gadalean vasile [anonim]

  in satul Campenesti com. Apahida CLUJ multi consateni si/ar construi case si/ar incropi ogospodarie,dar din cauza drumului care este la fel ca pe vremea bunicilor,na/i acces decat numai cu tractorul si caruta ,cu masina risti sa nu mai ajungi la soseaua principala care este la 7 km de sat .As dori sa stiu daca statul investeste ceva si in acest sat uitat de......., cand te gandesti ca este la numai la 20 km.de al 2/lea oras ca marime din tara!!!!!!!!!
 • bani europeni (Marţi, 22 aprilie 2014, 15:46)

  dumitru stan [anonim]

  1) D-le Constantin as vrea sa o luati ca o sugestie,pentru a evita executia lucrarilor de mantuiala (vezi lucrari existente ) sa se efectueze comisii de specialitate care sa faca receptia lucrarilor la nivelul comunelor,(canalizare ,apa,asfaltare) nu sa fie lasat la nivelul primarilor sau a altor persoane fara un minim de specializare.
  2)In legatura cu cei care au accesat masura 114 si care au dat dovada ca au fost de buna credinta (au respectat planul de masuri) incepand din anul 4 sa poata accesa fonduri de dezvoltare ca sa poata iesi cu produsele pe piata (cumparare de linii de brichetare, ambalare, prelucrare a produselor din ferma in dezvoltare etc.) ca un ,,bonus" deoarece ei sau tinut de planul de afacere.
 • Cadastrul gratuit pentru terenul agricol si padur (Marţi, 22 aprilie 2014, 22:01)

  Elena Dumitrascu [anonim]

  Domnule Ministru, va rog sa ne informati daca prin viitorul PNDR se va realiza si cadastrul gratuit pentru terenul agricol si paduri pentru toate judetele tarii. Consider ca ar fi o decizie politica si administrativa cu multe consecinte pozitive si un sprijin foarte mare pentru mediul rural.
  Va multumesc
 • evaluatorii proiecte UE (Miercuri, 23 aprilie 2014, 7:49)

  tudor [anonim]

  D-le Ministru, sunt un om care acceseaza fonduri UE din 1998. Va intreb daca cunoasteti dezastrul referitor la modul cum sunt evaluate proiectele (vorbesc de cele ale beneficiarilor privati) si ma refer in special la incompetenta evaluatorilor si la criteriile de selectie total netransparente si aberante. Pot sa va dau multe exemple in acest sens. Dumneavoastra ce vi-ati propus sa schimbati in acest sens?...sau considerati ca lucrurile merg foarte bine. Multumesc
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:56)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui tudor

   Sigur ca sunt si exceptii neplacute in evaluarea anumitor proiecte. Eu vreau sa va spun doar ca am reusit sa atragem 70% din fondurile 2007-2013 in mod corect, cu un personal subdimensionat. 1.600 de oameni de la APDRP au avut de evaluat 170.000 de proiecte. deci este o incarcatura foarte mare si, in aceste conditii, puteau aparea si greseli. Daca sunt cazuri explicite, eu astept sa imi fie raportate direct si le solutionam imediat. In anul 2012, proiectele se evaluau intr-un an de zile. In 2013, am reusit sa scurtam timpul la 6 luni, iar pe final de 2013, chiar la 3 luni de zile.
 • proiecte complexe (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:04)

  Ion [anonim]

  Proiecte ample in mediul rural care sa redefineasca global un sat cum se pot depune.
 • strategia in dezacord cu nevoile (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:18)

  MirceaM [anonim]

  In Romania avem multa saracie,29,4% persoane sever defavorizate (in UE avem 8,8%), din care 71% sunt in rural. Rata de ocupare in activitati agro este de 28,6% (fata de UE 4,7%)
  Contributia in PIB a agriculturii este de cca 6-7%, in UE de 1,7%
  Productivitata in agricultaura sub50% fata de media UE
  Dotare unui agricultor de 25 (!!!!) de ori mai slaba ca ,edia in UE(350 euro imobizari corporale vs 9000 euro in UE),91% exploatatii nu detin untractor(!!!)
  Cat priveste infrastructura, ruralul este varza:13,6% din localitati conectate la reteaua de apa, doar 1% din crese se afla in rural, desi 45,5% din copiii cu varsat intre 0-4 ani stau la tara etc
  Stiti foarte bine aceste lucruri, sunt extrase chiar din documentele care au stat la baza elaborarii PNDR
  Stiti foarte bine si ca exista o subfinantare cronica , de 3 ori mai multe proiecte depuse, in timp ce la fondurile de coeziune si structurale este o absorbtie extrem de slaba.ati solicitat crestera acelui 6% de bani transferati de la alte programe?
  Intrebari:
  1. Stiind ca exista discrepantea ata de mari fata de UE(ca nr de persoane ocupate in agro, ca nivel al saraciei, ca pondere in PIB) de ce alocati doar 3% pentru start up-uri si dezvoltarea intreprinderi nonagro,in mediul rural? Mai putin chiar ca perioada anterioara
  2. Stiind sitiuatia infrastructurii in rural de ce alocati doar13% din fonduri, nu este nevoie de drumuri, apa, canalizare, crese..etc?
  3. Stiind ca productivitatea este foarte mica, ca inzestratea tehnica, pe medie , este varza, de ce alocati doar 13% pentru modernizara fermelor?
  4. Nevoile Romaniei sunt altele fata de nevoile EU, care sta mult mai bine atat la populatia ocupata (doar4,7% fata de 28,6% in Ro) cat si la (lipsa) saraciei,nu credeti ca ar trebui ca strategia sa fie bazata in principal pe crearea de locuri de munca in rural, nonagro, si pe dezvoltarea infrastructurii?
  Stiu, veti apela la impunerile UE, dar Ciolos a spus ca fiecare tara poate adapta le nevoile ei,noi facem pe dos.
 • intrebare (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:41)

  Cristi [anonim]

  Buna ziua,

  De ce nu se aloca si proprietarilor de padure subventii ?In alte tari din UE ( Germania ,Austria etc ) se aloca cateva sute de euro/ha , iar proprietarii
  nu mai taie padurile.Sunt sigur ca si in Romania ar fi la fel.
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:59)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Chiar daca PNDR a fost deja transmis la Bruxelles in faza de draft, evaluam acum posibilitatea de a acorda anumite compensatii proprietarilor de paduri prin masurile de agro-mediu. Evaluam aceasta posibilitate, insa nu avem inca o decizie luata. dar proprietarii de paduri trebuie sa stie ca prin PNDR exista posibilitatea ca o suma 105 milioane de euro sa se faca impaduriri sau sa se creeze perdele forestiere. de asemenea, se pot reabilita drumurile forestiere. Cu alte cuvinte, padurile nu au fost uitate de program, chiar daca ele nu sunt in sarcina Ministerului Agriculturii, ci in sarcina altui minister.
 • terenuri agricole extravilan (Miercuri, 23 aprilie 2014, 10:45)

  Cristian Popescu [anonim]

  1) Domnule Ministru,
  Prin introducerea unui organ al statului (creat pe structurile ADS) ca o autoritate administrativa sa emita avizele finale prealabile incheierii contractelor de vanzare cumparare a terenurilor nu se birocratizeaza inutil procedura, facilitandu-se coruptia? De ce nu puteau notarii sa verifice modul de respectare al preemptiunii asa cum sa intampla si in prezent pentru arendasi?

  2) Nici legea privind vanzarea terenurilor si nici proiectul normelor metodologice nu prevad ce se intampla in cazul in care structura statului da un aviz negativ vanzarii terenului. Trebuia creata o procedura speciala de urgenta pentru solutionarea cailor de atac. Altfel, avizul negativ va trebui atacat in contencios administrativ unde va dura circa 2 ani, cand evident acea tranzactie nu se va mai putea realizat.
  Cum explicati aceste scapari de minima tehnica legislativa? Premeditare sau ignoranta?
 • accesare fonduri dezvoltare apicultura (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:31)

  Tudor (anonim) [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa stiu ce posibilitati de accesare fonduri europene pentru dezvoltare rurala pot accesa , avand in vedere ca am accesat in perioada anterioara masura 141 pentru apicultura si sunt in anul al 4-lea ?
 • ADS-UL muma pt. " preteni ", pana cand ? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:31)

  Plagarus [utilizator]

  1) De ce sunt, 4,24 milioane de euro imputate in agricultura din fondurile europene ?;
  2) Nu vi se pare o prostie ingradirea cumpararii de terenuri, agricultura misca tocmai pentru ca au cumparat strainii si fac altfel de agricultura ?;
  3) Sunteti constient ca nu se mai repeta, cel putin in 2014 rezultatul avut in 2013 cel mai bun an din istorie, cu o productie de 18,5 miliarde de euro, in crestere cu 28% fata de sezonul precedent, si o contributie in PIB de 7,9 miliarde de euro. Recolta de cereale a fost de aproximativ 203 milioane de tone si a adus in economie 4,6 miliarde de euro ?
  ///
 • Fermele de strut (Miercuri, 23 aprilie 2014, 11:55)

  calin22 [utilizator]

  Buna ziua,
  De ce fermele de struti nu pot fi incluse la niciun program pentru obtinerea de fonduri ? Se poate reglementa aceasta problema?
 • instalarea tinerilor fermieri (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:26)

  anca [anonim]

  1. cum se incurajeaza cresterea numarului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o
  activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, din moment ce exista niste condictii restrictive /discriminatorii pentru cei care doresc sa aplice (sa locuiesti efectiv in zona rurala, sa nu mai detii un alt loc de munca). Practic, pentru mine de exemplu, care locuiesc si am un loc de munca "la oras" si detin un teren intr-o zona rurala (care nu se afla in zona administrativ -teritoriala cu localitatea de domiciliu), este imposibil sa aplic pentru aceasta masura.
  2. cum este posibil sa se ajunga la "performanta" de a ingreuna vizibil conditiile de aplicare /criteriile de selectie pentru noul PNDR, cu toate ca anterior aparitiei fiselor masurilor pentru 2014-2020, s-a batut moneda pe simplificarea procedurilor? Si cum de nu exista o cooperare /colaborare reala, institutionala intre MADR si APDRP ? (conform afirmatiilor unor functionari APDRP cu care am discutat).
  Va multumesc.
  • R (Miercuri, 23 aprilie 2014, 16:03)

   Daniel Constantin [hotnews.ro] i-a raspuns lui anca

   Eu cred ca tinerii sunt, oarecum, rasfatatii noii Politici Agricole Comune a UE. Si Romania a contribuit pentru ca tinerii sa fie in aceasta situatie. Am propus si imbunatatit masurile europene pentru sustinerea tinerilor. De exempplu, in viitorul PNDR tinerii vor putea accesa pasuri de instalare in mediul rural, cu o alocare care poate fi intre 50 si 60 de mii de euro, 100% nerambursabili. De asemenea, au punctaj suplimentar pentru toate proiectele depuse, acolo unde administrator/proprietar este un tanar. Pe zona de plati directe, din 2015 tinerii primesc cu 25% mai mult subventie pe suprafata decat ceilalti. Pentru 5 ani, pentru o suprafata cuprinsa intre 25-90 ha, urmeaza sa stabilim noi. Criteriile de selectie pentru noul PNDR vor fi mult simplificate. Procedura de achizitii publice este schimbata total: se va introduce o lista cu preturi de referinta si, daca orice achizitie se incadreaza in acel pret de referinta de pe lista, nu mai trebuie urmata procedura clasica de achizitie, ci se face achizitie directa.
 • Intrebare (Miercuri, 23 aprilie 2014, 13:52)

  Stanca Stefan [anonim]

  Oare aceste fonduri vor ajunge la adevaratii beneficiari? Avand in vedere ca nu exista niste programe bine gandite cu efect garantat, cum s-ar putea ocoli devierea acestor fonduri catre alte destinatii decat cele propuse? Se cunosc, la nivel national, care sunt problemele cele mai urgente si ce planuri s-au facut pentru rezolvarea acestora. Programele care exista sunt bine documentate si vor fi riguros urmarite in desfasurare de catre oficialitati?
 • Pomicultura, gene si cursuri (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:38)

  un dac [utilizator]

  1. Aveti de gand sa faceti ceva cu starea jalnica in care a ajuns pomicultura in Romania? Daca cereti o actualizarea a informatiilor de la centrele pomicole din tara (cate au mai ramas intregi dupa jaful imobiliar) o sa observati diferente ENORME intre anii '90 si 2014 in ceea ce priveste cererea de pomi si arbusti fructiferi.
  2. Aveti de gand sa faceti un proiect national de salvare a soiurilor (legume, fructe) si a raselor autohtone? Exista Banca de gene din Suceava, dar lipsa de fonduri isi spune si acolo cuvantul...

  3. (Bonus, daca se poate): Aveti in vedere ca o parte din acesti bani sa mearga in cursuri de informare/calificare in mediul rural? Oamenii au uitat si sa altoiasca pomii, din pacate, iar utilizarea pesticidelor se face dupa ureche.

  Multumesc.
 • caruntualina@yahoo.com (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:39)

  alina [anonim]

  Buna ziua, am depus proiect pe masura 112 in Iunie 2012 si sunt eligibila si fara finantare cu 50 puncte, mai am sanse sa primeasc din bugetul PNDR 2014-2020. Multumesc si as dori un raspuns.
 • Masura 112 (Miercuri, 23 aprilie 2014, 14:42)

  Smaranda Mihai [anonim]

  Strict si la obiect:
  1. Cand se va lansa primul apel pentru Masura 112 (sau instalare tineri fermieri) - la sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor?
  2. Se va lucra cu APIA de anul acesta sau cu APIA de anul viitor?
  Intrebam aceste lucruri pentru ca pe 15 mai - adica peste 3 saptamani se incheie inscrierile la APIA si trebuie sa stim si noi ce si cum declaram, ce si cum cultivam anul acesta!!!
 • MADR si ADS (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:05)

  Antoniu Poienaru [anonim]

  Este de notorietate cazul Grivco SA care a lucrat in arenda terenurile unor agentii de stat din subordinea MADR. In data de 19.aprilie 2014, printro solicitare de subventii la Apia, aceste terenuri au fost transferate de la Grivco SA catre SC Grivco Agro Srl, desi contractele de arenda dintre Grivco si ADS au fost anulate in instanta.
  Intrebari:
  1.contractele de arenda dintre Grivco SA si ADS sunt valabile si in cazul Grivco Agro?
  2. intentionati ca reprezentat MADR si in cauza pe rol in justitie in dosarul Grivco-ADS, sa sesizati Apia pentru a verifica valabilitatea noilor contracte de arenda, si implicit a dreptului de folosinta, pe aceleasi suprafete transferate de la Grivco SA la Grivco Agro? http://antoniupoienaru.finantare.ro/2014/04/23/basescu-a-batut-palma-cu-voiculescu/
 • program national (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:28)

  traian gaisteanu [anonim]

  domnule ministru de ce nu se respecta p'anul de sistematizare al comunelor sau mai bine propunetii un plan de sistemtizare oblgatoriul in mediul rural cu limite precise.2 propuneti o initiative parlamentara ca in sistematizarea comunelor obligatoriu strazile sa fie prevazute cu trotuar o zona zerde si santuri de scurgere iar satele sa fie rastranse la strictul necesar de convetuire este minimul de cevilizatie.
 • prea multe sate ? prea multi sateni ? (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:46)

  mictatorul [utilizator]

  daca ne uitam la datele demografice, in Romania exista in mod clar prea multe sate si prea multi oameni in mediul rural, comparativ cu restul UE.

  aceste sate sunt sarace, cu conditii de Evul Mediu, nu produc prea multe locuri de munca data fiind dimensiunea lor redusa si lipsa de infrastructura, insa consuma bani de la bugetele centrale de care sunt puternic dependente.

  credeti ca trebuie mers mai departe cu comasarea satelor in mici "orasele" prin o distribuire selectiva a fondurilor bugetare, sau veti adopta, cel putin declarativ un mesaj de "revigorare a satului romanesc", nerealist dpdv economic dupa parerea mea ?
 • pornire mica afacere in agricultura (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:48)

  Maria Farmache [anonim]

  Sunt o tânără din Galați. Studiez în București și mă interesează ca, la finalul studiilor, să îmi deschid o mică întreprindere în domeniul agricol. Vă rog să îmi spuneți ce posiblități există pentru mine, an acest sector?
 • Probleme (Miercuri, 23 aprilie 2014, 15:50)

  Andrei [anonim]

  Domnule Ministru as avea pentru dumneavoastra mai multe intrebari dar o sa ma limitez la doua. Detin o ferma viticola de 10ha si as vrea sa ma mut definitiv la tara doar ca nu mai pot odata cu noiele criterii restrictive (loc de munca si domiciliu la tara) si dupa parerea mea discriminatorii. De ce se ingreuneaza tot mai mult accesarea de fonduri europene (am avut doua proiecte in derulare si am depus zeci de hartii la fiecare dosar) iar acum nu mai pot accesa nimic.
  Si o a doua intrebare: Trebuie sa cresc nr de UDE pentru ambele proiecte. Sunt pe cale sa cumpar 4ha de teren in zone diferite doar ca actuala lege ii confera primul drept arendasului chiar daca eu ofer cu 15% mai mult decat el.. Este corecta legea fata de noi cei care am accesat masuri pe vechiul PNDR? Ar fi trebuit sa va ganditi cat de mult ne ingreunati noua cei cu proiecte achizitia de teren neavand niciun drept de preemtiune.
 • vrabia malai viseaza (Miercuri, 23 aprilie 2014, 23:37)

  pehash [utilizator]

  intotdeauna interviurile astea sunt un fel de reclama ieftina si proasta. vine micul vicepremier si va promite ca "in viitor"... dar l-a intrebat cineva ce face in prezent? ce a facut in ultimii 2 ani din ce promitea in urma cu 2 ani? o sa va dea UE cate 50-60.000 de suturi in fund si palme dupa ceafa ca sa va treziti la realitate. cine de la UE ii lasa astuia pe mana atatia bani sa ii distribuie aiurea cand platitle sunt sistate pe nspe programe si avem de rambursat sute de milioane luate pe proiecte fantoma?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by