​Schimbul de replici Stokholm - Bucuresti a continuat, marti, cand ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, a cerut formarea unui task force european care sa asiste Romania in absorbtia fondurilor UE pentru rezolvarea situatiei populatiei sale rome, in timp ce ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat ca, daca Ohlsson va continua sa critice Guvernul Romaniei pe aceasta tema, inseamna ca suedeza desfasoara o "campanie furibunda", cu "motive ascunse".

Birgitta Ohlsson si Eugen TeodoroviciFoto: Wikipedia/Guvernul Romaniei

"Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca Guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, citat de Mediafax.

Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui "task force" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor - n.r.), Birgitta Ohlsson spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.

"Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In acelasi timp nu exista capacitatea administrativa pentru utilizarea eficienta a banilor UE. Este una dintre cele mai sarace tari din Uniune. Probabil ca si mandria joaca un rol - Romania nu doreste sa aiba observatori din alte tari", a declarat oficialul suedez.

In replica, ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat-o pe Birgitta Ohlsson ca "isi mentine abordarea total nedreapta fata de Romania".

"Observ cu ingrijorare ca ministrul suedez Birgitta Ohlsson isi mentine abordarea total nedreapta fata de Romania si da semnale serioase ca, de fapt, cea care are nevoie de sfaturi in aceasta problematica este chiar dansa.

Ii spun din nou, cu foarte multa rabdare si cu seriozitatea pe care comunitatea romilor o merita, ca Romania nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene!", afirma Tedorovici, intr-o declaratie remisa presei.

In context, el face un apel catre "doamna ministru sa accepte ca problema comunitatilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene si nu a unui singur stat!".

De asemenea, Eugen Teodorovici se declara convins ca ministrul suedez "intelege foarte bine acest aspect".

In schimb, daca Birgitta Ohlsson "va continua sa foloseasca aceasta tema in felul in care o face", Teodorovici sustine ca va ajunge la urmatoarele concluzii:

  • "Motivele reale din spatele acestei campanii furibunde a doamnei ministru sunt unele bine ascunse opiniei publice";
  • "Suedia are serioase probleme in identificarea de solutii concrete pentru comunitatea romilor de pe teritoriul sau si incearca sa creeze una mai mare decat cea existenta in loc sa ne concentram eforturile pentru identificarea de solutii comune. Ii spun doamnei ministru ca se inseala si daca totusi considera ca sunt probleme pe acest subiect in Suedia, Romania ii poate oferi asistenta".

Totodata, ministrul Tedorovici sustine ca din corespondenta dintre Suedia - Romania si Comisia Europeana "reiese foarte clar ca nu exista nicio motivatie pentru activarea unui task force" pe tema abdorbtiei fondurilor UE alocate Romaniei pentru programele destinate romilor.

"Mai mult decat atat, reprezentantii Comisiei resping cu fermitate crearea unui task force, subliniind ca statele membre trebuie sa coopereze bilateral si sa ia decizii comune pe acest subiect si nu numai", mai sustine Teodorovici, in declaratia remisa presei.

Citeste si:

Ministrul Teodorovici: Ministrul suedez Birgitta Ohlsson a aruncat Romaniei un "pumn in gura", in chestiunea romilor. Romania este interesata in cooperare bilaterala si europeana

Scrisoare catre Suedia: Ministerul Fondurilor Europene, deschis sa colaboreze cu Stokholmul