Galceava ministrilor pentru romi: Suedia cere taskforce extern pentru banii europeni acordati Romaniei. Teodorovici catre Ohlsson: "Campanie furibunda" cu "motive ascunse"

de C.Z.     HotNews.ro
Marţi, 22 aprilie 2014, 17:26 Economie | EuROfonduri


Birgitta Ohlsson si Eugen Teodorovici
Foto: Wikipedia/Guvernul Romaniei
​Schimbul de replici Stokholm - Bucuresti a continuat, marti, cand ministrul suedez al Afacerilor Europene, Birgitta Ohlsson, a cerut formarea unui task force european care sa asiste Romania in absorbtia fondurilor UE pentru rezolvarea situatiei populatiei sale rome, in timp ce ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat ca, daca Ohlsson va continua sa critice Guvernul Romaniei pe aceasta tema, inseamna ca suedeza desfasoara o "campanie furibunda", cu "motive ascunse".

"Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru romi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca Guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri", a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, citat de Mediafax.

Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui "task force" (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii romilor - n.r.), Birgitta Ohlsson spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.

"Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In acelasi timp nu exista capacitatea administrativa pentru utilizarea eficienta a banilor UE. Este una dintre cele mai sarace tari din Uniune. Probabil ca si mandria joaca un rol - Romania nu doreste sa aiba observatori din alte tari", a declarat oficialul suedez.

In replica, ministrul roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a acuzat-o pe Birgitta Ohlsson ca "isi mentine abordarea total nedreapta fata de Romania".

"Observ cu ingrijorare ca ministrul suedez Birgitta Ohlsson isi mentine abordarea total nedreapta fata de Romania si da semnale serioase ca, de fapt, cea care are nevoie de sfaturi in aceasta problematica este chiar dansa.

Ii spun din nou, cu foarte multa rabdare si cu seriozitatea pe care comunitatea romilor o merita, ca Romania nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene!", afirma Tedorovici, intr-o declaratie remisa presei.

In context, el face un apel catre "doamna ministru sa accepte ca problema comunitatilor de romi este problema tuturor statelor Uniunii Europene si nu a unui singur stat!".

De asemenea, Eugen Teodorovici se declara convins ca ministrul suedez "intelege foarte bine acest aspect".

In schimb, daca Birgitta Ohlsson "va continua sa foloseasca aceasta tema in felul in care o face", Teodorovici sustine ca va ajunge la urmatoarele concluzii:
 • "Motivele reale din spatele acestei campanii furibunde a doamnei ministru sunt unele bine ascunse opiniei publice";
 • "Suedia are serioase probleme in identificarea de solutii concrete pentru comunitatea romilor de pe teritoriul sau si incearca sa creeze una mai mare decat cea existenta in loc sa ne concentram eforturile pentru identificarea de solutii comune. Ii spun doamnei ministru ca se inseala si daca totusi considera ca sunt probleme pe acest subiect in Suedia, Romania ii poate oferi asistenta".
Totodata, ministrul Tedorovici sustine ca din corespondenta dintre Suedia - Romania si Comisia Europeana "reiese foarte clar ca nu exista nicio motivatie pentru activarea unui task force" pe tema abdorbtiei fondurilor UE alocate Romaniei pentru programele destinate romilor.

"Mai mult decat atat, reprezentantii Comisiei resping cu fermitate crearea unui task force, subliniind ca statele membre trebuie sa coopereze bilateral si sa ia decizii comune pe acest subiect si nu numai", mai sustine Teodorovici, in declaratia remisa presei.

Citeste si:

Ministrul Teodorovici: Ministrul suedez Birgitta Ohlsson a aruncat Romaniei un "pumn in gura", in chestiunea romilor. Romania este interesata in cooperare bilaterala si europeana

Scrisoare catre Suedia: Ministerul Fondurilor Europene, deschis sa colaboreze cu Stokholmul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3824 vizualizari

 • 0 (14 voturi)    
  Sa ia si ei tzigani (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:30)

  aniod [utilizator]

  Dupa razboi, Suedia a expulzat tzigani si nu a permis intrarea tziganilor. Sa ia acum, proportional cu teritoriul
 • 0 (12 voturi)    
  Pentru (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:33)

  MoemBius [utilizator]

  200 de euro salaeiu minim ce vrei sa faca lumea in rahatu asta de tara!
  Imi place la nebunie ca va intereseaza numai despre rromi !
  Romanii NON ROMALES nu au decat sa moara in suc propriu!

  Visul maret al romanilor a fost si este sa faca parte dintr-o comunitate distinsa EU cu un salariu de 200 de euro pe luna cu care isi achita facturile curente si taxele si impozitele si de mancat datorita faptului ca preturile la produsele alimentare sint mai mari ca in EU maninca doar 4 zile pe luna!

  Halal conceptie a comunitatii distinse!
  ///
 • +7 (11 voturi)    
  De ce fonduri pentru tzigani? (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:47)

  BEDE [utilizator]

  De ce sa nu fie si fonduri pentru rusi, polonezi, romani, etc.? Nu este asta o discriminare pe criterii etnice?
  Sau recunoastem ca, de fapt, aceasta minunata etnie are niste probleme speciale, si atunci, iata ca discriminarea ajunge sa fie ceva normal!
  OK, de acord sa nu fie discriminatzi pt ca sunt tzigani. Dar daca nu vor sa fie discriminatzi pt ca sunt tzigani, atunci sa nu mai aiba nici shatra, nici bulibasha, nici legi proprii de-ale lor! Atunci delicventzii dintre ei vor fi condamnatzi numai pt ca sunt delicventzi, ca si cei de alte etnii.
  Dar delicventzii tzigani se asociaza si striga tare ca este discriminare pe criterii etnice, pe cand cei care sunt cinstiti chiar prefera sa se dezica de aceasta etnie.
 • +1 (13 voturi)    
  Batutul campaniilor ascunse.... (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:55)

  nenumit [utilizator]

  Femeia are perfecta dreptate iar ministrul bate campii! Problema romilor este mai intai romaneasca pentru ca romii din Romania sunt cei care pleaca in vest la cersit fiind foarte vizibili si deranjand. UE a acordat Romaniei fonduri si pentru rezolvarea acestei probleme dar ca si la alte capitole fondurile au fost bine absorbite de buzunarele sus-puse. In masura in care in tara noastra Administratia = Mafia bineinteles ca autoritatile de la Bucuresti nu vor sa fie controlate. Nu stiu cine a invatat furatul de la cine: romanii de la romi sau viceversa?
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Joi, 24 aprilie 2014, 12:48)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui nenumit

   romii nu sunt doar din Romania dar sunt expulzati cu predilectie catre Romania.
   Practic apare reeditarea problemei evreiesti din sec XIX cand Germania si Imperiul Austro-Ungar incercau sa scape de ei si impuneau Romaniei de atunci sa-i accepte in schimbul recunoasterii independentei.
   Romania de atunci (Moldova + Valahia) a avut un influx masiv de evrei care a schimbat radical raportul etnic in Moldova si apareau inclusiv idei de recreeare a Israelului pe teritoriul Romaniei.
   In 1850 de la 15000 de evrei sefarzi (chiar de origine spaniola) in tarile romane la 1905 vorbim deja de peste jumatate de milion de evrei din care mai putin de 3% erau de origine din principate.
   De ce credeti ca oamenii de cultura romani ai sec XIX erau antisemiti sau aveau macar niste opinii contra? Nu din cauza populatiei originare din Romania ci din cauza impunerii Romaniei sa accepte acest val de oameni.
   Ce garantii are Romania de la Suedia si de la UE ca nu i se va impune sa accepte toti romii din UE?
   Niciuna!
   Prin infiintarea task force-ului, parerea conducerii Romaniei este pur consultativa si drept urmare fara posibilitate de veto.
 • +1 (7 voturi)    
  ... (Marţi, 22 aprilie 2014, 17:59)

  dragos234 [utilizator]

  Nu putem sa ingradim libertatea de circulatie a romilor, daca asta insinueaza individa.
 • +4 (8 voturi)    
  ... (Marţi, 22 aprilie 2014, 18:28)

  dragos234 [utilizator]

  Ohlson asta are senzatia ca succesul programelor pt romi se masoara invers proportional cu numarul romilor pe strazile din Suedia. Ea nu intelege ca oamenii au diverse motivatii pt a emigra si ca este dreptul lor sa isi caute o viata mai buna inclusiv in Suedia.
  De fapt, e o rasista care nu vrea sa ii mai vada pe romi in Suedia. Asta o intereseaza pe ea. Sa facem noi ceva aici in Romania, orice, numai sa nu mai apara romi la ea in Suedia. Cam asta si ar dori madam Ohlson.
  • +2 (4 voturi)    
   Bravo, Dragos! (Marţi, 22 aprilie 2014, 20:26)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   Ai punctat exceptional... Asta este adevarul... si mi se pare a fi cel mai bun comentariu de pana acum: corect, concret, la obiect...
 • +4 (6 voturi)    
  well (Marţi, 22 aprilie 2014, 18:38)

  nash pandelica [utilizator]

  in suedia este la putere tot o alinata de soc. dem cu labarali.
  tot un fel de usl. mai civilizat.
  deci, despre ce vorbim ?
  nu sunt astea partidele clasei muncitoare, care scapa lumea de saracie ?!
 • +4 (6 voturi)    
  Romania tara tziganilor (Marţi, 22 aprilie 2014, 18:39)

  Koczka [utilizator]

  Asta e solutia europeana pentru rromii din Romania si poate si pentru alti rromi din teritoriul UE.
  De multe ori aflat in afara tzarii am fost intrebat daca sunt intradevar roman pentru ca nu prea seman cu concetatenii mei . Aceasta confuzie este intretinuta constant de catre concetatenii nostrii din vestul UE si nu numai. Chiar autoritatile romane se complac in aceasta postura. Academia romana in martie 1990 a ekis un comunicat in care anunta public ca numele tarii noastre este Romania ( cu i din a ) tcmai pentru accentua romanitatea originii populatiei. Rezultatul, numarul din Newsweek din aprilie 1990:pe contracoperta continea un mic anunt in care se preciza ca denumirea tarii in ob. engoeza va fi Romania si nu Rumania sau Roumania cele doua versiuni incetatenite incepand cu 1878 in presa internationala. Si pentru ca sa existe o confuzie si mai mare tt Academia Romana stabileste ca dpdv literar e corect sa existe termenul de rrom cu pkurarul romi pentru a descrie pe un membru ak comunitatii tiganesti iar in ceea ce priveste cuvantul tzigan impamantenit de secole acesta nu ar trebui folosit deoarece are un sens peiorativ ! Cu asta confuzia a devenit generala. Nu cres ca va mai trece mult timp pana se va creea chiar o regiune autonoma a rromilor in Romania ( cu capitala la Craiova se pare ).
  Autoritatile romane ar trebui sa adopte de urgenta urmatoarele masuri;
  1, Sa inregistreze cat mai fidel pe tiganii din Romania precum si ponderea acestora in totalul populatiei. Probabil ca vom avea cea mai mare minoritate din Romania.
  2. Sa restabileasca incetatenitul cuvant tzigan cu privire la descrierea acestei minoritati din Romania. Sa se anunte international ca denumirea tarii in limba engleza este Roumania ( pentru ca este cuvantul creat din 1878 cu privire la denumirea tarii )
  3, Sa se creeze conditii pentru emanciparea minoritatii tiganesti din Romania si implicit o mai mare integrare a acestora in societate.
  Asa toate aceste dialoguri nu-si au rostul si problematica tziganilor va disparea treptat din agenda europeana cu beneficii atat pentru romani cat si pentru minoritatea tiganeasca din Romania.
  • +4 (4 voturi)    
   Denumirea corecta: tzigani, iar nu romi! (Marţi, 22 aprilie 2014, 20:45)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Aceasta minoritate este cunoscuta in toata Europa sub o denumire derivata din grecescul "atziganoi" (cu exceptia englezilor care ii numesc "gypsies" = "egipteni"). Totodata, in raport de originea lor, tiganii se impart in doua categorii: "romales" (cei carora unii - interesati in a fi confundati cu romanii - le-au dat denumirea de "romi" si "sinti"...) Deci, in nici un caz nu poti sa spui ca sinti sunt romi, tot asa cum nu poti spune ca ardelenii sunt olteni... dar, pentru a pastra analogia, putem spune ca atat romales cat si sinti sunt tigani... tot asa cum atat ardelenii cat si oltenii sunt romani... In acelasi timp, este aberant ca politicienii romani si Academia Romana incearca sa siluiasca limba romana inlocuind denumirea data de secole acestei populatii ("tzigani") printr-un cuvant inventat... Maine, poimane ne vom trezi ca aceeasi politicieni si aceeasi Academie vor scoate din limba romana cuvantul "neamt" (pentru ca, vezi Doamne are sens peiorativ) si ne vor obliga sa spunem "deutsch"!
   • +3 (3 voturi)    
    Intr-adevar, tiganii ne-au furat si numele (Miercuri, 23 aprilie 2014, 0:30)

    mictatorul [utilizator] i-a raspuns lui Herodot

    si noi nu am facut nimic pentru asta.
    Sa nu uitam ca gypsies = egipteni este pentru ca ei s-au prezentat ca egipteni, inducand lumea in eroare. Mai nou, se prezinta ca rromi, pentru a crea si mai mare confuzie.
    Ma uit in satele noastre din ce in ce mai depopulate insa pline de acesti rromi, ma uit la tarile civilizate care ne confunda cu tiganii si nu stiu ce sa mai cred...
 • +9 (9 voturi)    
  Greu la deal cu boii mici (fonduri UE-task force) (Marţi, 22 aprilie 2014, 18:41)

  Plagarus [utilizator]

  De peste 900 de ani, de cand, prin traditie, stramosii tiganilor au fost izgoniti din zona Indiei estice/pakistanului, aceasta etnie nu a reusit sa se integreze nicaieri, pe tot parcursul lor migrational multisecular. Ei sunt nomazi esentiali, prin definitie si nu accepta stabilirea si integrarea.
  Diferentialul etnocultural fata de matricea de tip crestin sau musulman este imens, iar traditia lor ancestrala este extrem de solida (de ex. furtul ritualic).
  Occidentul nu a cunoscut, pana la masiva migratie a tiganilor acolo, adevaratele elemente esentiale ale acestei etnii. Aveau o viziune "romantica", vezi de exemplu gipsy look-ul din perioada hippy, superficiala si, mai ales, pe fondul Razboiului Rece, un excelent motiv de atac ref. drepturile omului. Acum occidentul este, pur si simplu, socat de comportamentul tiganilor, nu il intelege si ii considera semianimale.
  Vestul ne insarcineaza sa ii integram/educam pe tigani, stiind ca este o sarcina imposibila, construind un fals argument prin extensie la toti romanii. Este adevarat insa ca Romania este depozitara celei mai mari populatii de tigani, ca proportie, din Europa. Este o situatie irezolvabila, iar occidentul este constient de aceasta.
  Multiculturalismul ramane un ideal, limitat insa la populatiile din fostele colonii, care, prin redeventa istorica, sunt (scrasnit) acceptate - Commonwealth-UK, respectiv DOMTOM - Fr.
  • +1 (1 vot)    
   tiganii (Miercuri, 23 aprilie 2014, 0:35)

   mictatorul [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   nu pot fi considerati cetateni romani "in regula" pentru ca
   1. refuza educatia oferita de statul roman
   2. nu platesc contributii sociale poporului roman.

   exista si alte motive, dar acestea doua mi se par suficiente pentru a nu ii considera romani.

   in rest, imi pare rau sa te contrazic, dar tiganii si-au gasit loc in satele din Ardeal, depopulate dupa plecarea sasilor in Germania si mai nou in majoritatea satelor romanesti imbatranite si depopulate de saracie in care se inmultesc in voie.
 • 0 (2 voturi)    
  gipsy (Miercuri, 23 aprilie 2014, 2:07)

  liviusmaximus [utilizator]

  Dna. cu pricina ar putea folosi acei bani sa-i asimileze pe tigani ? au reusit cu bivolaru ala de la misa , de ce n-ar incerca si cu tiganii ? Pt ca, tiganii sunt si vor ramane pt multi ani o populatie migratoare cu regului de viata proprii. Atata timp cat interesele majoritarilor de a-i controla/asimila sunt incoerente si se contrazic prin respectarea unor asa zise drepturi comune si universale, tiganii vor manca banii si vor ramane "liberi". La ora asta sunt singura etnie libera din europa.libera, in sensul scaparii de sub controlul statelor, dar si al societatii moderne. Poate-i bine asa...
 • +1 (1 vot)    
  programe ONG (Miercuri, 23 aprilie 2014, 7:06)

  Teri [utilizator]

  La sumele uriase care au ajuns la diverse organizatii pretinse a milita pentru chestii sforaitor marete pt tigani, rezultatele sunt zero barat. Iaca alta consecinta a coruptiei, de data asta la nivel nonguvernamental (in parteneriat cu institutii ale statului, banii obtinandu-se prin asocieri intre cele doua sectoare). Daca acele organizatii ar face in mod real ceea ce pretind, mai probabil ca situatia minoritarilor ar fi fost putin diferita.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by