documente

Raportul OLAF

(29 Apr 2014) PDF, 4MB

Autoritatile romane au primit, in anul 2013, 70 de recomandari judiciare din partea Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), insa in numai 10 cazuri s-a dispus punerea sub acuzare a unor persoane, releva bilantul OLAF pe anul 2013, publicat marti. Romania se claseaza astfel pe locul doi in UE, dupa Italia, cu 71 de cazuri. (N. Red: Titlul si lead-ul articolului au fost rectificate. Initial, Romania era data drept numarul unu la recomandari, in locul Italiei).

OLAF face recomandari judiciare autoritatilor competente din statele membre UE - in principal, parchete - in cazuri suspecte de fraude cu fonduri europene.

Din cele 70 de recomandari, in 17 situatii autoritatile romane nu au luat nicio decizie, in perioada raportata, iar alte 31 de cazuri sunt in reulare.

22 de recomandari judiciare ale OLAF au fost urmate de decizii ale autoritatilor romane competente, din care in 12 cazuri au fost respinse (dismissal), iar in 10 cazuri au fost puneri sub acuzare (indictment).

Astfel, rata de punere sub acuzare in Romania este de 46%, sub media europeana, de 54%, raportat la recomandarile judiciare ale OLAF care au fost urmate de actiuni ale autoritatilor nationale.

Pe langa actiuni privind fondurile europene, OLAF a derulat si activitati in domeniul vamal, peste 40 de milioane de tigari fiind confiscate in urma operatiunilor, de-a lungul Europei, se arata in raport.

"OLAF a coordonat si activitati derulate intre autoritatile judiciare si vamale din Spania, Cehia, Portugalia, Romania, Andorra, Polonia si Olanda", precizeaza organismul european.

In context, OLAF mentioneaza operatiunea Romoluk, derulata in contextul Planului de Actiune al UE de combatere a traficului cu tigari si alcool de-a lungul frontierei estice a Uniunii Europene.

Actiunea a fost coordonata de OLAF, impreuna cu Autoritatea Nationala a Vamilor din Romania, cu participarea autoritatilor din Ucraina si Republica Moldova, precizeaza sursa citata. In acest caz, OLAF a oferit suport analitic si logistic.

Per total, in intreaga Uniune Europeana, OLAF a recomandat recuperarea la bugetul UE a sumei de 402,8 milioane euro, "care va permite finantarea altor proiecte si va reduce contributiile suportate de contribuabilii din UE", se arata intr-un comunicat al Oficiului.

In anul 2013, OLAF a primit, din partea cetatenilor si diverselor institutii din statele membre, cel mai mare numar de informatii susceptibile sa prezinte interes pentru investigatii de la crearea sa, respectiv 1.294 de astfel de informatii.

Prin comparatie, acest lucru inseamna ca in 2013 Oficiul a primit cu 35% mai multe informatii decat acum cinci ani, "ceea ce reflecta atentia permanenta a cetatenilor, a institutiilor si a altor parteneri din UE fata de problemele legate de frauda", sustine OLAF.

De asemenea, anul trecut OLAF a deschis 253 de investigatii in intragea UE, cu 58% mai multe decat in 2009.

In plus, in 2013, au fost finalizate 293 de investigatii. Durata medie a unei investigatii a scazut la 21,8 luni, sustine OLAF.

In total, OLAF a emis 353 de recomandari privind adoptarea de masuri financiare, judiciare, administrative si disciplinare de catre autoritatile competente, adica cu 81% mai multe decat in 2009.

Pe viitor, OLAF isi exprima sprijinul pentru proiectul Comisiei Europene de infiintare a unui Parchet european.

"Continua sa sprijinim in mod activ planurile Comisiei de a institui un Parchet European. Acest proiect este un element fundamental al viziunii noastre pentru o mai buna protectie a intereselor financiare ale UE", a declarat directorul general al OLAF, Giovanni Kessler.