Ministerul Fondurilor Europene recunoaste ca a solicitat Comisiei Europene sa-i returneze o aplicatie de plata privind 15 milioane de euro pentru ca partea romana sa o reverifice, insa institutia guvernamentala acuza HotNews.ro ca ar fi publicat "date eronate" si ar fi facut o "afirmatie tendentioasa" referitoare la operatiunile ministerului.

MFE a trasmis o serie de precizari la articolul publicat vineri de HotNews, referitor la situatia absorbtiei de fonduri europene publicata oficial de catre acelasi minister, in care Autoritatea de Management (AM) pentru programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), din subordinea acestui minister, raporteaza ca in luna ianuarie 2014 a cerut de la Comisia Europeana 15 milioane de euro, pentru ca in situatia din data de 16 mai 2014 sa nu se mai regaseasca aceasta cerere.

"Ca urmare a faptului ca incepand martie 2014 la nivelul AM POS DRU, a fost demarat un proces de reverificare a datelor ,,istorice¬, introduse in SMIS, si tinand cont de faptul ca aplicatia de plata nr. 37 in valoare de 15.983.312 euro (reprezentand diferenta dintre suma de 1.015.435.757 euro raportata in coloana DLC transmise catre CE la data de 31.01.2014 si suma de 999.452.445 euro reprezentand suma din coloana DLC transmise catre CE la data de 16.05.2014) nu era rambursata de catre CE, si continea date istorice care trebuia reverificate, AM POS DRU a solicitat CE returnarea acesteia in vederea reverificarii datelor", precizeaza MFE.

Acelasi lucru era aratat si in articolul HotNews.ro, "15 milioane de euro, lipsa din raportarea fondurilor europene. Comisia Europeana isi trimite misiunea de audit la Bucuresti. Ce e cu absorbtia de 1,3% din prima jumatate a anului¬", care folosea chiar datele oficiale ale MFE si o adresa la fel de oficiala transmisa anterior de acelasi minister.

"Concret, prin POSDRU, in perioada 2007 - 31 ianuarie 2014, Romania a cerut de la Bruxelles fonduri europene de 1,015 miliarde de euro, in baza cheltuielilor efectuate in proiectele europene romanesti din acest program. In 16 mai 2014, aceasta suma - in loc sa creasca sau sa ramana macar pe loc - scade la mai putin de 1 miliard de euro. Practic, in 4 luni si jumatate, Romania nu numai ca nu a cerut de la Comisia Europeana niciun ban, dar a si cedat 15 milioane de euro, daca ar fi sa luam de bune datele oficiale ale MFE. Cei 15 milioane de euro reprezinta o cerere de rambursare trimisa de Romania la Bruxelles in luna ianuarie 2014, care ulterior a fost scazuta din evidenta.

Intr-un raspuns oficial acordat HotNews.ro, ministerul condus de Eugen Teodorovici pune aceasta anomalie pe seama raportarilor facute de Autoritatea de Management POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS).

<> introduse in SMIS", a precizat Ministerul Fondurilor Europene, pentru HotNews.ro>>", se arata in articolul HotNews.ro, care prelua intocmai datele furnizate de acelasi Minister al Fondurilor Europene.

De asemenea, in noile precizari, MFE arata ca "procentul platilor intermediare efectuate de CE catre Romania A CRESCUT de la 27,27 % la 28,75".

Nici HotNews.ro nu a contrazis acest fapt, pentru ca efectiv nu s-a referit la acest indicator. In articolul de vineri, HotNews a scris despre banii ceruti de Romania de la Comisia Europeana, nu despre platile efectuate de Comisia Europeana Romaniei, in urma acestor cereri.

Ceea ce a mai scris HotNews in articolul de vineri este ca in perioada urmatoare Comisia Europeana va face un audit la Bucuresti, privind datele introduse de autoritatile romane in SMIS.

"Ca urmare a auditului CE din februarie 2014, AM POS DRU implementeaza un plan de masuri, iar data misiunii de audit urmeaza a fi stabilita impreuna cu reprezentantii CE", afirma Ministerul Fondurilor Europene, informatie publicata ca atare, cu ghilimele, de HotNews.ro in articolul de vineri.

Dupa cateva ore, acelasi MFE ajunge la concluzia ca HotNews.ro face o "afirmatie tendentioasa" referindu-se la audit.

"Cat priveste afirmatia dvs. tendentioasa referitoare la faptul ca misiunea de audit va fi trimisa de catre CE in Romania, subliniem ceea ce si dvs. stiti deja. Comisia Europeana efectueaza audit in mod periodic IN FIECARE STAT MEMBRU, iar acest fapt firesc nu are nicio legatura cu trimiterea pe care o faceti catre ¬lipsa unor bani care nu exista in fapt. Totodata, ca urmare a auditului CE din februarie 2014, AM POS DRU implementeaza deja un plan de masuri, iar o data a misiunii de audit urmeaza a fi stabilita IMPREUNA cu reprezentantii CE", se arata in precizarile MFE la articolul HotNews.ro.

Dincolo de faptul ca HotNews.ro nu a afirmat in articolul contestat de MFE ca ar lipsi bani, ci s-a referit la cereri de rambursare, subliniem ca articolul de vineri a redat intocmai informatiile transmise de acelasi MFE care acum contesta articolul.

Spre exeplificare, redam mai jos dialogul HotNews.ro - MFE care a stat la baza articolului de vineri:

documente

Adresa initiala a MFE

(24 Mai 2014) DOC, 56KB

"HotNews: De ce "scade" absorbtia de fonduri UE pe partea de declaratii de cheltuieli pe unele programe operationale. La POSDRU, la 31 ian 2014 erau DCL-uri de 1.015.435.757 euro iar la 16 mai sunt de 999.452.445 euro. Cum este posibil sa scada? Cum se explica inadvertenta aceasta din datele MFE?

MFE: Absorbtia nu scade, rata este calculata in functie de sumele trimise CE pentru rambursare. Incepand cu luna martie 2014 la nivelul AM POSDRU, a fost demarat un proces de reverificare a datelor ¬istorice¬ introduse in SMIS.

HotNews: Cand vine misiunea de audit de la CE pentru problemele legate de sistemul SMIS?

MFE: Ca urmare a auditului CE din februarie 2014, AM POS DRU implementeaza un plan de masuri, iar data misiunii de audit urmeaza a fi stabilita impreuna cu reprezentantii CE.

HotNews: Cum ati rezolvat/rezolvati/veti rezolva problemele legate de SMIS si raportarile catre CE? Cum stati in prezent cu sistemul SMIS?

MFE: Ca orice sistem informatic si SMIS este actualizat permanent ca urmare a dinamicitatii programelor operationale".

Va prezentan integral precizarile facute de MFE in contestarea articolului HotNews.ro de vineri:

documente

Absorbtie ianuarie2014

(24 Mai 2014) PDF, 141KB

"In legatura cu articolul publicat astazi de Hotnews.ro cu titlul "15 milioane de euro, lipsa din raportarea fondurilor europene. Comisia Europeana isi trimite misiunea de audit la Bucuresti. Ce e cu absorbtia de 1,3% din prima jumatate a anului", Ministerul Fondurilor Europene face urmatoarele precizari:

Redactia Hotnews.ro a solicitat si a primit raspunsuri din partea Ministerului Fondurilor Europene pentru 6 intrebari pe tematica fondurilor europene de continutul carora nu s-a tinut cont sau s-a denaturat, informatia transmisa catre public fiind una eronata.

documente

Absorbtie16mai2014

(23 Mai 2014) PDF, 77KB

Asadar, pentru o buna si corecta informare a cititorilor dumneavoastra, va transmitem ca procentul platilor ¬intermediare efectuate de CE catre Romania A CRESCUT de la 27,27 la suta la 28,75 la suta.

Astfel, referitor la "diferenta negativa de 15 milioane de euro de la POS DRU", respectiv "gaura" de la POS DRU precizam urmatoarele:

Conform primului document atasat articolului Hotnews.ro cu privire la Absorbtia fondurilor Structurale la 31 ianuarie 2014, pentru POS DRU totalul sumelor trimise prin declaratii de cheltuieli la Comisia Europeana era de 1.015.435.757 euro, iar totalul platilor intermediare efectuate de CE catre Romania era de 948.109.892 euro.

Din al doilea document atasat articolului referitor la Absorbtia fondurilor Structurale la data de 16 Mai 2014 pentru POS DRU se poate observa ca totalul platilor intermediare efectuate de CE catre Romania A CRESCUT de la 948.109.892 euro la 999.452.445 euro. Deci, procentul platilor intermediare efectuate de CE catre Romania A CRESCUT de la 27,27 % la 28,75.

Ca urmare a faptului ca incepand martie 2014 la nivelul AM POS DRU, a fost demarat un proces de reverificare a datelor ,,istorice", introduse in SMIS, si tinand cont de faptul ca aplicatia de plata nr. 37 in valoare de 15.983.312 euro (reprezentand diferenta dintre suma de 1.015.435.757 euro raportata in coloana DLC transmise catre CE la data de 31.01.2014 si suma de 999.452.445 euro reprezentand suma din coloana DLC transmise catre CE la data de 16.05.2014) nu era rambursata de catre CE, si continea date istorice care trebuia reverificate, AM POS DRU a solicitat CE returnarea acesteia in vederea reverificarii datelor.

Cat priveste afirmatia dvs. tendentioasa referitoare la faptul ca misiunea de audit va fi trimisa de catre CE in Romania, subliniem ceea ce si dvs. stiti deja. Comisia Europeana efectueaza audit in mod periodic IN FIECARE STAT MEMBRU, iar acest fapt firesc nu are nicio legatura cu trimiterea pe care o faceti catre ¬lipsa unor bani care nu exista in fapt. Totodata, ca urmare a auditului CE din februarie 2014, AM POS DRU implementeaza deja un plan de masuri, iar o data a misiunii de audit urmeaza a fi stabilita IMPREUNA cu reprezentantii CE.

MFE isi exprima convingerea ca redactia Hotnews.ro va corecta datele eronate si va alege sa isi informeze in mod corect cititorii, intreaga Romanie fiind cea care va pierde sau va castiga in urma actiunilor noastre, ale demnitarilor, dar si in urma informatiilor transmise catre public de catre presa".

Citeste si:

15 milioane de euro, lipsa din raportarea fondurilor europene. Comisia Europeana isi trimite misiunea de audit la Bucuresti. Ce e cu absorbtia de 1,3% din prima jumatate a anului