Comisia propune sa majoreze nivelul creditelor de plata pe anul 2014 pentru a acoperi cererile de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre in cadrul politicii de coeziune, a informat, joi, executivul comunitar. In schimb, in prima jumatate a anului 2014 Romania a transmis la Bruxelles cereri de finantare reprezentand doar 1,3% din suma alocata tarii.

Suplimentarea de buget propusa de CEFoto: Hotnews

Propunerea de majorare a creditelor cu 4,738 miliarde euro acopera necesitatile suplimentare de plati in programele Orizont 2020 (cercetare) si Initiativa "Locuri de munca pentru tineri", Erasmus+ (educatie), COSME (sprijin pentru intreprinderi).

Propunerea acopera si politica de coeziune, deoarece sunt necesare aproximativ 3,4 miliarde EUR, "pentru a face fata cererilor de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre, precum si pachetul de sprijin pentru Ucraina (250 de milioane EUR pentru a acoperi plata primei transe in iunie 2014)", potrivit sursei citate.

In schimb, in perioada 1 ianuarie-25 mai 2014, Romania a transmis la Bruxelles cereri de finantare de 250 de milioane de euro, reprezentand doar 1,3% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate tarii pe perioada de programare 2007-2013. Banii din aceasta perioada de programare mai pot fi absorbiti pana la finalul anului 2015.

Comisia propune sa utilizeze marjele nealocate de sub plafonul de plati si sa recurga la un instrument special, si anume marja pentru situatii neprevazute.

Marja pentru situatii neprevazute este un nou mecanism asupra caruia s-a convenit pentru perioada 2014-2020, care ii permite Comisiei sa solicite fonduri suplimentare in cazul unor situatii neprevazute. Un procent de 0,03% din VNB-ul UE-28 (4 027 de milioane EUR in 2014) se poate adauga la un buget anual. Viitoarele plafoane de plati trebuie sa fie diminuate cu aceeasi suma, pentru a se asigura ca plafonul global pentru intreaga perioada ramane neschimbat.

Cu toate acestea, costul net pentru statele membre va fi semnificativ mai redus, si anume de 2,165 miliarde EUR, deoarece Comisia va realiza venituri suplimentare de peste 1,5 miliarde EUR, in principal din amenzile aplicate pentru incalcarea normelor din domeniul concurentei, respectiv de peste 1 miliard EUR din executarea bugetului pe 2013, mentioneaza executivul comunitar.