"Autoritatile romane trebuie sa faca tot ceea ce este necesar pentru a garanta ca dimensiunile acestei fraude sunt pe deplin cunoscute si pentru a recupera fondurile care au fost acordate in mod incorect", a fost reactia Comisiei Europene dupa retinerile operate de DNA la APIA Suceava. Cercetarile in acest dosar vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate, arata procurorii.

"Autoritatile romane sunt chemate sa garanteze ca buna gestionare a fondurilor UE, prin intermediul Agentiei Nationale de Plati, se face in deplina siguranta si sa ia toate masurile necesare in acest sens. ", se mai arata in comunicatul CE.

Procurorii DNA Suceava au dispus, miercuri noaptea, retinerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general in cadrul APIA Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de foloase necuvenite si favorizarea faptuitorului.

Anterior, directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, si medicul veterinar concesionar Toma Neculai au fost retinuti de DNA Suceava, miercuri seara, dupa cateva ore de audieri, in acelasi caz.

In acelasi caz, medicul din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz in serviciu contra intereselor publice, si avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectata de instigare la abuz in serviciu, in acelasi dosar, sunt cercetati in libertate, dupa ce au fost si ei audiati la DNA Suceava, anunta Mediafax.

Ionela Melania Blanariu, angajata a APIA Suceava in functia de consilier, audiata si ea de catre procurorii anticoruptie in dosarul privind acordarea ilegala de subventii agricole, are calitatea de suspect si este cercetata pentru abuz in serviciu si aprobarea unor fonduri europene fara drept, fiind cercetata in stare de libertate.

Avocatul acesteia, Radu Ursu, a declarat, la iesirea de la audieri, ca in acest caz clienta sa are calitatea de suspect, si nu pe cea de invinuit.

Tot miercuri seara, a fost audiata si Lya Chiriac, alta angajata a APIA Suceava, ea iesind de la audieri fara a fi retinuta, cercetarile urmand sa fie facute cu ea in stare de libertate. La iesirea de la audieri, Chiriac a refuzat sa faca declaratii presei.

Cercetarile in acest dosar vizeaza admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate, arata procurorii.

Anchetatorii sustin ca, pentru obtinerea ilegala de subventii in domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Suceava, in complicitate cu doctori veterinari concesionari, au infiintat exploatatii fictive de crestere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au inregistrat in Registru National al Exploatatiilor si in Baza Nationala de Date a ANSVSA, in vederea obtinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acorda producatorilor agricoli in cadrul platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic.

Astfel, pentru indeplinirea conditiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectati in acest dosar ar fi modificat, in Baza Nationala de Date a ANSVSA - SNIIA, data infiintarii exploatatiilor sau a miscarilor de animale, in unele cazuri fiind utilizate exploatatii virtuale.