​Ordonanta de Urgenta aprobata sambata, 28 iunie in Guvern prevede introducerea unei plati pentru cei care fac contestatii pe documentatia de atribuire, in cadrul licitatiilor publice - aceasta "taxa" nu a existat pana acum - si majorarea sumelor retinute pentru contestatiile din faza de evaluare a ofertelor. "Mai concret, in cazul in care contestatia este respinsa, cel care o initiaza va pierde 1% din valoarea garantiei de participare, indiferent de valoarea contractului", a explicat pentru EurActiv Bogdan Paul Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Achizitiilor Publice.

Bogdan Paul Dobrin, presedintele ANRMAPFoto: ANRMAP

UPDATE: Ministerul Fondurilor Europene a transmis, la randul sau: "Pentru a proteja autoritatile contractante de contestatiile abuzive, Guvernul Romaniei a introdus obligativitatea constituirii de garantii de buna conduita in cazul contestarii procedurilor de achizitii publice. Astfel, operatorii economici care contesta procedurile de achizitie publica vor constitui garantii de buna conduita pe intreaga perioada cuprinsa intre data depunerii contestatiei, cererii sau plangerii si solutionarea definitiva a acesteia, inclusiv in cazul in care aceasta vizeaza continutul documentatiei de atribuire. Pana in prezent se retineau sume doar daca era atacat rezultatul procedurii de achizitie publica. In cazul respingerii contestatiei depuse, garantia de buna conduita este retinuta"

Context: Anul trecut, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis aproape 35% din contestatiile depuse (adica 2.000 de contestatii) si a respins circa 65%.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro