In 2013, Romania a atins un nivel de absorbtie a fondurilor UE de aproximativ 34%, sumele decontate de Comisia Europeana in acelasi ani atingand suma de 2,88 miliarde euro, potrivit unui studiu realizat de KPMG. Comparativ cu aceasta suma, pe intreaga perioada cuprinsa intre 2007 si 2012, a fost atrasa o suma de 2,2 miliarde euro.

"Desi in anul 2013 s-a inregistrat o imbunatatire semnificativa in rata de absorbtie a fondurilor UE, Romania inca se afla in urma altor tari membre UE din perspectiva ratei de absorbtie, manifestand insa o tendinta pozitiva de recuperare a decalajului in perioada 2007-2013. Cu toate acestea, exista semnale ca anul 2014 va fi mai bun decat 2013, ca rezultat al progreselor recente inregistrate de Programul Operational Sectorial de Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice", se arata in studiul "EU Funds in Central and Eastern Europe - Progress Report 2007-2013".

Dupa sapte ani de implementare a fondurilor, cele zece tari din Europa Centrala si de Est (ECE) supuse evaluarii in cadrul raportului au contractat impreuna 98% din bugetul alocat lor pentru perioada de programare. La sfarsitul anului 2013, programele cuprinse in Cadrul Strategic National de Referinta al Bulgariei si Ungariei au aratat cel mai ridicat coeficient de contractare, cuprins intre 112% si 106%, ceea ce este remarcabil si din perspectiva diacronica. Cel mai mare progres s-a inregistrat in Ungaria. La sfarsitul anului 2013, tarile cu rata cea mai redusa de contractare au fost Slovacia si Romania. Nivelul de plati a oferit o imagine usor diferita, tarile Baltice preluand conducerea, potrivit sursei citate.

Iata mai jos cateva extrase din acest studiu, care poate fi consultat in documentul atasat:

  • Un important factor care indica nivelul real al gestionarii fondurilor UE este diferenta dintre sumele contractate si sumele platite. Cu cat este mai mica diferenta dintre acesti doi factori cu atat sunt mai eficient gestionate fondurile UE din perspectiva distributiei reale a acestora. Estonia este lider in ceea ce priveste distributia fondurilor UE, cu o diferenta de doar 19% intre sumele contractate si sumele platite.  Lituania a obtinut, de asemenea, rezultate bune (25%). Cele mai mari diferente intre sumele contractate si cele platite sunt inregistrate in Bulgaria (58%) si Romania (57%).     
  • In ce priveste noua perioada de programare 2014-2020, volumul de fonduri UE alocat difera de la tara la tara - cel mai mare buget fiind alocat Poloniei, cu cea mai mare populatie intre tarile ECE.  Cu toate acestea, fondurile UE pe cap de locuitor au cel mai mare nivel in Slovenia. Polonia si Republica Ceha beneficiaza de aproape 50% din fondurile alocate de UE. Impreuna cu Ungaria si Romania, valoarea totala a fondurilor reprezinta aproape 2/3 din totalul fondurilor UE alocate regiunii ECE. 
  • Florin Banateanu, Director pentru Consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania, adauga: "Se remarca, fara indoiala, progresul inregistrat de Romania la capitolul imbunatatirii ratei de absorbtie a fondurilor europene, insa acest rezultat pozitiv trebuie sustinut in continuare de formularea si sustinerea unor politici coerente precum si de o mai eficienta alocare si utilizare a fondurilor dedicate asistentei tehnice".