Producatorii romani de vin pot accesa fonduri in valoare totala de 47,7 de euro pe an, de la Comisia Europeana, in perioada 2014-2018, potrivit unei hotarari adoptate miercuri de Guvern, privind aplicarii acestei scheme in Romania.

Potrivit Ministerului Agriculturii, hotararea de Guvern creeaza cadrului juridic necesar aplicarii directe in legislatia nationala a noilor directii de actiune stabilite de noul cadru legislativ al UE care vizeaza sectorul vitivinicol.

Masurile pentru care producatorii din sectorul vitivinicol pot lua bani europeni in acest program sunt:

  • restructurarea si reconversia plantatiilor viticole
  • promovarea vinurilor cu doua submasuri, respectiv promovarea vinurilor produse in Uniune care consta in actiuni de informare in statele membre privind schema de denumiri de origine controlata si  indicatii geografice, precum si promovarea vinurilor in tari terte;
  • asigurarea recoltei de struguri;
  • investitii.

Comisia Europeana a majorat sprijinul acordat producatorilor romani de vin fata de programul similar din 2009-2013, cand alocase 42,1 milioane euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in perioada 2009-2013 viticultorii romani au absorbit in totalitate sprijinul european.