Sectorul transporturilor este cel in care Romania risca sa piarda cei mai multi bani europeni, din cauza contractelor incheiate pe valori foarte mari, a recunoscut, luni, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. El a sustinut, insa, ca Romania poate ajunge la o rata de absorbtie de 80% din totalul fondurilor structurale si de coeziune.

"Sectorul Transporturi este sectorul care reprezinta cel mai mare risc de pierdere pe fonduri europene si pentru faptul ca au fost contracte de valori foarte mari, dar si din cauza problemelor binecunoscute din anii trecuti", a spus ministrul Fondurilor Europene, citat de Agerpres.

El a atras atentia responsabililor din Ministerul Transporturilor sa implementeze cat mai repede contractele pentru caile ferate ERTMS.

"Oamenii de la Transporturi care se ocupa de aceste proiecte ar trebui sa se concentreze foarte mult pe a realiza cat mai repede acele proceduri si sa implementeze acele contracte cat mai repede. Riscul de pierdere de bani pe acele proiecte nu prea exista, pentru ca ele vor fi transpuse pe urmatorul cadru financiar in cazul in care finalizarea lor nu va fi posibila pana la finalul anului 2015", a spus Teodorovici.

"Numai ca va trebui sa gasim solutii alternative la aceea ce ramane acum dislocat pe actualul cadru financiar, pentru ca acele proiecte aveau o suma alocata, iar daca ele vor fi trecute dincolo, pe cealalta zona, automat ce este pe acest cadru financiar ramane neacoperit. Aici trebuie sa gasim noi solutii", a completat el.

Pentru a nu pierde banii europeni pentru Transporturi, ministrul Teodorovici a invocat ca solutie ca proiectele care deja au fost realizate din bani de la bugetul de stat ori din imprumuturi de la institutii financiare internationale sa fie trecute ca fiind proiecte europene, iar Romania sa ceara Comisiei Europene rambursarea acestor fonduri din bani europeni.

  • Echipament second-hand din fonduri POSCCE

In schimb, in privinta Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), aflat sub managementul Ministerului Fondurilor Europene, Teodorovici a sustinut ca pana la finalul anului 2015 absorbtia fondurilor europene va fi de 100%.

"Eu sunt convins ca programul de competitivitate va avea la finalul lui 2015 o absorbtie de 100%, vom lansa si anul viitor o serie de programe, pentru ca daca pe sumele actuale apar corectii si alte situatii sa putem transfera acele sume ramase necheltuite pe alte proiecte, sa le putem inchide 100%", a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acestuia, de la inceputul anului 2014 pana oin prezent, in POS CCE s-au semnat peste 1.500 de contracte de finantare, cu o valoare totala de peste 2,5 miliarde de lei.

In plus, si in Romania autoritatile incearca introducerea de noi reguli, pentru acceptarea echipamentelor second hand la finantarea din fondurile europene prin POS CCE.

"Citeam chiar ieri, ma uitam cat de multe reguli pe care le dorim si noi sunt deja aplicate in alte zone ale Europei, ca exemplu regulile de acceptare a echipamentelor second hand. Este o regula aplicata altor state membre, la noi, din pacate, acest lucru nu s-a intamplat", a spus el.

Teodorovici a invocat, insa, doua conditii pentru eventuala acceptare a echipamentului second hand:

  • ca acel echipament sa fie achizitionat la pretul de piata ci nu mai mult,
  • echipamentul sa nu fi fost achizitionat la initial din bani europeni.

In context, el a sustinut ca pana la sfarsitul anului 2015 Romania va reusi sa absorba 80% din fondurile structurale si de coeziune alocate tarii in periada de programare 2007-2013.

"Sa absorbim integral fondurile pana in 2015 nu este imposibil, dar extrem de dificil. 36%, cat este astazi procesul de absorbtie, arata ca putem sa atingem in viitor un nivel cat mai ridicat. Multi nu ne dadeau sanse de nici macar 50% anul viitor, eu spun ca ne vom duce undeva la 80% cele 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei pe actualul cadru financiar, ceea ce ne va duce la un nivel fruntas in Europa. Asta nu inseamna ca lucrurile vor fi simplu de facut", a mai aratat ministrul.

Eurgen Teodorovici a participat luni la conferinta finala a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), organizata de Autoritatea de Management POS CCE.

Citeste si: