Ministerul Fondurilor Europene reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si recalibreaza sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene, a declarat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-un interviu acordat Euractiv si HotNews.ro. Oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU. Inca din luna martie, autoritatile romane si-au retras o cerere de rambursare de 15 milioane de euro de la Comisie, pentru a face reverificari.

Eugen TeodoroviciFoto: UELIVE.RO

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa asigure fluxul exact intre aplicatia informatica ActionWeb, prin care beneficiarii introduc datele primare in sistemul informatic de gestioare a fondurilor europene, si Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru fondurile europene (SMIS), astfel incat sa existe coerenta intre datele primite de autoritatile romane de la beneficiari si datele prin care Guvernul cere banii europeni de la Bruxelles.

"Comisia Europeana a ridicat doua aspecte, printre care legatura dintre cele doua sisteme de la POSDRU - SMIS si ActionWeb, care este complet functional, aceasta cerinta este pe deplin realizata - adica de la beneficiarul final pana la Comisie informatia circula in sistem informatic", a declarat Tedorovici, intr-un interviu pentru Euractiv/HotNews.ro.

Misiuni de audit trimise anterior in Romania de catre Comisia Europene au facut observatii privind utilizarea limitata sau partiala a functionalitatilor Sistemului Unic de Management al Informatiei (SMIS), precum si asupra datelor limitate in ceea ce priveste Programul Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), disponibile in SMIS, au declarat, pentru HotNews.ro oficiali ai Comisiei Europene.

De asemenea, Comisia Europeana a cerut Romaniei sa reverifice datele istorice privind inclusiv cheltuielile din proiecele europene POSDRU.

"A doua chestiune este legata de datele istorice din sistem, pe care noi trebuie sa le reverificam pentru a fi siguri ca datele sunt corecte", a precizat Teodorovici.

La randul lor, oficialii Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca (DG Employment) din Comisia Europeana au declarat pentru HotNews ca asteapta de la autoritatile romane sa-si potriveasca cererile de bani de la Bruxelles cu inregistrarile contabile si documentele justificative primite de catre autoritati de la beneficiarii care au efectuat cheltuielile in poiectele europene.

"Romania ar trebui sa permita reconcilierea sumelor declarate Comisiei Europene pentru Programul Dezvoltarea Resurselor Umane in SMIS si in ActionWeb cu inregistrarile contabile detaliate si documentele justificative", au declarat oficialii europeni.

Potrivit acestora, autoritatile romane lucrau la upgradarea sistemele informatice, pentru a permite astfel de reconcilieri si pentru a genera in mod automat toate declaratiilor de cheltuieli.

  • Patru firme au primit contracte succesive pentru managementul informatic

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a dat, marti, asigurari ca ministerul sau lucreaza la recalibrarea aplicatiei informatice ActionWeb, prin care datele de baza de la beneficiarii care deruleaza proiecte europene sunt introduse in sistemul informatic de gestionare a POSDRU.

"Sistemul este in curs de finalizare, Comisia Europeana se pare ca va veni in a doua parte a lunii august, pentru a constata ca ceea ce noi am facut corespunde cerintelor dansilor", a afirmat Teodorovici, in interviul acordat Euractiv/HotNews.

"Nu este o menetanta, este o recalibrare a sistemului. In ActionWeb, daca exista un act aditional, nu se putea introduce acest act aditional in sistem. (...) Tot ce este adus de beneficiar urmeaza sa intre in sistem", a explicat el.

Din 2007 pana in prezent, 4 firme au fost contractate succesiv de catre autoritatile romane pentru managementul aplicatiei informarice ActionWeb prin care beneficiarii de fonduri POSDRU introduc datele care trebuie sa ajunga la Comisia Europeana in final.

Mai intai, firma italiana Archidata SRL a luat un contract de 273.000 de lei, pe cinci luni, de la Ministerul Muncii, in subordinea caruia se afla atunci Autoritatea de Management pentru POSDRU.

Contractul care privea "un bun management al sistemului Actionweb pentru activitatile de intretinere si realizare a unor rapoarte financiare si procedurale pentru proiectele finantate din Fondul Social European", a fost atribuit prin cerere de oferte.

Apoi, firma Eurobit Consult & Management SRL a primit un contract pentru "dezvoltare software pentru realizarea unui modul integrat ActionWeb pentru centralizarea activitatilor expertilor angajati in proiectele finantate prin POSDRU". Valoarea contractului - 66.000 d elei, pe doua luni, prin procedura de atribuire directa.

O noua modificare, un nou contract prin atribuire directa: firma Abaco SRL s-a ocupat de "asistenta tehnica pentru AMPOSDRU in vederea unui bun management al sistemului ActionWeb pentru depunerea cererilor de propuneri de proiecte". Contractul, derulat pe o perioada de 4 luni, avea o valoare de 64.700 de lei.

In fine, AM POSDRU s-a vazut nevoita sa cumpere si servicii pentru "dezvoltarea si implementarea unei solutii software aferenta aplicatiei ActionWeb pentru ameliorarea gestiunii informatice a programului POSDRU". SC Tremend Softweare Consulting SRL a primit, tot prin atribuire directa, contractul in valoare de 149.000 de lei, pe o perioada de trei luni.

Informatiile au fost furnizate de AMPOSDRU la cererea HotNews.ro.

  • Miza misiunii din august: ridicarea penalizarilor de 25% pe POSDRU

In vara anului 2012, Comisia Europeana a plasat in presuspendare POSDRU, ca urmare a neregulilor din trecut, constatate in cheltuirea banilor din proiectele europene. Consecintele presuspendarii au fost blocarea programului si imposibilitatea statului roman de a mai cere rambursari de bani europeni de la Bruxelles, ceea ce a condus la intarzieri si blocaje in efectuarea platilor interne de la bugetul de stat catre beneficiarii care investeau din banii lor.

In februarie 2013, Guvernul a reusit sa obtina deblocarea POSDRU, insa cu aplicarea unei corectii financiare de 25%. Practic, Comisia Europeana nu mai platea Romaniei 25% din cheltuielile eligibile efectuate in proiectele europene.

Practic, miza misiunii de audit a Comisiei Europene asteptate de Teodorovici pentru august 2014 este eliminarea corectiilor financiare de 25% in POSDRU, daca MFE va dovedi ca a reusit sa remedieze problemele din trecut, inclusiv cele referitoare la sistemul informatic.

"Aceste lucrari sunt efectuate de catre autoritatile nationale. Dupa ce vor fi finalizate si verificate de Comisia Europeana, corectia de 25% nu se va mai aplica. In plus, de anul trecut, autoritatile romane au adoptat mecanisme ranforsate pentru selectarea proiectelor si verificarea cheltuielilor", mentioneaza functionarii DG EMPL din Comisia Europeana, pentru HotNews.ro.

  • De ce si-a retras Guvernul cererea a 15 milioane de euro de la Comisia Europeana

In contextul reverificarilor pe care le fac autoritatile romane in proiectele europene pentru a evita corectiile financiare si noi blocaje ale POSDRU, Romania s-a vazut nevoita sa-si retraga si cereri de rambursare deja trimise la Comisie.

In ianuarie 2014, autoritatile romane au transmis la Comisia Europeana o cerere de rambursare de 15 milioane de euro in POSDRU, insa in martie autoritatile romane au decis sa-si retraga cererea si sa nu mai solicite banii.

Retragerea aplicatiei de rambursare a venit in stransa legatura cu neajunsurile din sistemul informatic de la POSDRU, care au si contribuit, in trecut, la presuspendarea programului.

"Autoritatea de Certificare romana a cerut retragerea cererii de plata din motive tehnice. In astfel de cazuri, statul membru nu este obligat sa furnizeze informatii mai detaliate cu privire la motivele retragerii", a precizat Comisia Europeana, pentru HotNews.ro.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat marti ca Autoritatea de Management a POSDRU, aflata in subordinea sa acum, a considerat ca cererea de rambusare de bani europeni continea "elemente din trecut care poate nu dau imaginea reala a unei plati".

"Fiecare cerere de rambursare trimisa la CE cuprinde mai multe plati pe mai multe proiecte. Cand dam Comisiei Europene orice informatie, trebuie sa fie pe deplin verificata si certa si aceasta a fost decizia, de a retrage ceea ce noi trimiseseram Comisiei Europene pentru rambursare in intregul sistem. Pentru ca o astfel de plata poate sa aiba si din trecut elemente care poate nu dau imaginea reala a unei plati si am spus retragem, reverificam si retrimitem intregul calup Comisiei Europene cand totul este finalizat", a explicat ministrul Teodorovici.

Citeste si:

15 milioane de euro, lipsa din raportarea fondurilor europene. Comisia Europeana isi trimite misiunea de audit la Bucuresti. Ce e cu absorbtia de 1,3% din prima jumatate a anului���