Comisia Europeana a validat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in aceasta perioada, anunta marti Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat. In luna iulie, Executivul de la Bruxelles atentionase Guvernul de la Bucuresti ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles este incoerent si fara prioritati clare si a solicitat ca documentul sa fie refacut "peste vara", pana in luna septembrie.

"Romania are deja Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 validat de cei patru comisari, decizia Comisiei Europene de adoptare a acestui document urmand a fi publicata in zilele urmatoare. In urma acestei validari, devine de necontestat faptul ca documentul trimis de Romania raspunde exigentelor Comisiei. Va reamintesc, tara noastra a inceput inca din primavara anului 2013 negocierile pe marginea acestui document, in cadrul dialogului informal. De atunci si pana recent am avut in continuu negocieri cu reprezentantii Comisiei pentru a obtine o strategie cat mai buna de folosire a banilor europeni pentru romani si pentru Romania! Procesul de validare a Acordului de Parteneriat ar fi putut fi mult mai facil daca unii dintre romani, in special cei care fac parte din PDL si PNL, dar si altii, nu ar fi luptat impotriva intereselor nationale, impotriva romanilor, exact asa cum au facut si in perioada 2009 - 2011, perioada cea mai neagra din istoria absorbtiei fondurilor europene. Sper ca toti cei care ne-au criticat in trecut pe marginea acestui document sa constientizeze interesul national al Romaniei si in perioada urmatoare sa lupte cot la cot cu actuala guvernare pentru ca tara noastra sa beneficieze cat mai repede de suma alocata pentru viitoarea perioada de programare", arata ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in comunicatul citat.

In perioada de programare 2014 - 2020, Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune, mai arata Ministerul Fondurilor Europene.