Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial Comisiei Europene versiunile oficiale a trei programe prin care Romania va putea atrage fonduri europene de pana la 5,76 miliarde de euro in perioada de programare 2014-2020, a informat, joi, MFE intr-un comunicat remis HotNews.ro .

Prin sistemul informatic de comunicare - Structural Funds Communication (SFC 2014) - ministerul a transmis versiunile oficiale ale Programului Operational Capital Uman (in 6 august), care are alocati 4,22 miliarde de euro, Programului Operational Competitivitate ( in 28 iulie), care are alocati 1,33 miliarde de euro, si Programului Operational Asistenta Tehnica (in 25 iulie), care are alocati 0,21 miliarde de euro.

Acesta este un nou pas in procedura pe care Romania trebuie sa o indeplineasca in procesul de construire si aprobare a mecanismului de atragere a fondurilor europene in perioada 2014-2020, dupa ce marti Comisia Europeana a aprobat Acordul de parteneriat cu tara, un important document programatic in care Guvernul arata cum vrea Romania sa utilizeze fondurile comunitare.

Ministrul Fondurilor Europene asteapta mai departe "propuneri si sugestii" de la Comisia Europeana pentru definitivarea programelor prin care tara trebuie sa traga banii europeni.

"Mizam pe reactia rapida a Comisiei Europene si in privinta acestor documente de programare. Daca vom primi propuneri si sugestii de la Comisie, acestea ne vor ajuta sa imbunatatim calitatea documentelor in scopul utilizarii cat mai eficiente a fondurilor alocate tarii noastre", a declarat Eugen Teodorovici.

In paralel, MFE lucreaza la primele proiecte de ghiduri, "care vor fi publicate in aceasta toamna", a adaugat ministrul Fondurilor Europene.

Pe langa aceste trei programe oerationale, MFE mai are in management direct inca un program european major - Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), de 9,41 miliarde de euro. "Propunerea pentru POIM va fi trimisa Comisiei pana la sfarsitul lunii august 2014", a precizat MFE.

Separat, Ministerul Agriculturii a transmis la Bruxelles proiectul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Vezi AICI situatia curenta a transmiterii drafturilor de programe operationale de catre celelalte state ale Uniunii Europene.

Proiectele celor trei programe europene transmise deja la CE de MFE:

documente

POCU

(7 Aug 2014) PDF, 763KB

Programul Operational Capital Uman are o alocare financiara de aproximativ 4,22 miliarde de euro, suma din care vor fi finantate proiecte care vor incuraja ocuparea si mobilitatea fortei de munca, in special in randul tinerilor si a persoanelor situate in afara pietei muncii, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei, alaturi de sustinerea educatiei, dezvoltarea competentelor si incurajarea invatarii pe tot parcursul vietii.

documente

POC

(7 Aug 2014) PDF, 368KB

In ceea ce priveste Programul Operational Competitivitate, acesta are alocate fonduri cu o valoare de aproximativ 1,33 miliarde de euro, din care vor fi finantate proiecte care vor sprijini consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si inovarii, dar si imbunatatirea utilizarii, calitatii si accesului la tehnologiile informatiei si comunicatiilor.

documente

POAT

(7 Aug 2014) PDF, 274KB

Pentru Programul Operational Asistenta Tehnica sunt alocate fonduri de 221 milioane de euro, din care vor fi finantate proiecte pentru sprijinirea orizontala in utilizarea fondurilor europene structurale si de investitii.