Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectueaza in perioada 28 - 30 august, o vizita oficiala in Croatia, unde se va intalni cu reprezentanti ai guvernului croat, carora "le va prezenta experienta Romaniei in atragerea fondurilor europene", a anuntat joi Ministerul Fondurilor Europene intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Eugen TeodoroviciFoto: Guvernul Romaniei

Vizita lui Teodorovici are loc la invitatia ministrului Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene din Croatia, vicepremierul Branko Grcic.

"In cadrul vizitei, oficialul roman va participa la o reuniune cu reprezentantii Guvernului din Croatia, carora le va prezenta experienta Romaniei in atragerea fondurilor europene. Totodata, ministrul Eugen Teodorovici va avea intalniri bilaterale cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene din Croatia, Branko Grcic, respectiv cu ministrul Afacerilor Maritime, Transporturilor si Infrastructurii, Sinisa Hajdas Doncic", a precizat Ministerul Fondurilor Europene.

Discutiile vor viza atragerea fondurilor structurale si de coeziune in actuala perioada de programare, 2007 ¬ 2013, dar si pregatirile pentru exercitiul financiar 2014 - 2020, a mentionat sursa citata.

Pe 6 august, Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania, documentul care prezinta modul in care vor fi folosite fondurile europene structurale si de investitii in viitoarea perioada de programare.

Romania a fost cel de al 11-lea stat european care a obtinut aprobarea Comisiei Europene pe acest document, a aratat MFE.

Romania a inregistrat o rata de absorbtie a fondurilor europene de numai 2,56 % in primele 6 luni ale anului 2014, in termeni de cereri de rambursare a cheltuieilor transmise de autoritati la Comisia Europeana. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, recunoaste oficial ca implementarea tuturor programelor operationale prin care Romania trage bani europeni inregistreaza sincope.