Ministerul Fondurilor Europene a reactionat, duminica, dupa afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind utilizarea fondurilor europene pentru a reduce somajul in randul tinerilor, precizand ca schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la 1 ianuarie 2014.

"Schema de finantare a locurilor de munca pentru tineri este functionala in Romania de la data de 1 ianuarie 2014. Masurile sunt finantate momentan din bugetul asigurarilor sociale si din bugetul de stat, sumele cheltuite urmand a fi decontate de Comisia Europeana dupa ce aproba Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020. Deci, nu exista nicio intarziere in implementarea acestei scheme in Romania" , se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, remis duminica si citat de Mediafax.

Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca a transmis Comisiei Europene versiunea oficiala a acestui program in data de 6 august si ca si alte state membre UE au optat sa finanteze din buget masurile aferente Initiativei Locuri de Munca pentru Tineri, urmand sa le deconteze ulterior din Fondul Social European deoarece nu au inca programele operationale aprobate de CE.

Schema se finanteaza prin Programul Operational Capital Uman 2014 ¬ 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice este responsabil cu implementarea efectiva.

Conform sursei citate, sume pentru tineri prevazute in Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020 sunt: Axa Prioritara 1 - 212 milioane de euro; Axa Prioritara 2 - aproximativ 362 milioane de euro.

Pe Axa prioritata 1, 106 milioane de euro sunt din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni in care rata somajului la nivelul anului 2012 in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16-24 ani este mai mare de 25%, respectiv Centru, Sud-Est si Sud-Muntenia. Alocarea financiara mentionata este aferenta anilor 2014-2015, platile efective pentru proiecte putandu-se realiza pana in anul 2018. La aceasta suma, Romania a alocat inca aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE), precizeaza MFE.

Pe Axa Prioritara 2, avand in vedere importanta sustinerii tinerilor din perspectiva cresterii ratei de ocupare in randul acestui grup tinta, Romania a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finantarea masurilor de sustinere a tinerilor in celelalte cinci regiuni (Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Aceasta suma dedicata tinerilor poate fi decontata de Romania din FSE pana in 2023, se mai arata in comunicat.

"Ne propunem ca prin Axa Prioritara 2 sa continuam finantarea si pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finantate din Initiativa Locuri de Munca pentru Tineri dupa anul 2015 in cazul in care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia", precizeaza MFE.

Conform sursei citate, Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020, transmis Comisiei Europene de catre Ministerul Fondurilor Europene in data de 6 august 2014, prevede masurile dedicate acestui grup tinta precum: masuri active de ocupare; imbunatatirea nivelului de educatie si competente; incurajarea participarii pe piata muncii; incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu; incurajarea mobilitatii fortei de munca; alte masuri pentru implementarea Garantiei pentru Tineret.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, la Mamaia, la Scoala de Vara a PMP, ca Romaniei i s-au alocat peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru crearea de locuri de munca pentru tineri, suma din care pana in prezent Guvernul nu a cheltuit "niciun leu".

El le-a explicat celor prezenti ca subiectul "locuri de munca pentru tineret" a preocupat Consiliul European inca din 2012, decizii importante fiind luate in 2013, care s-au manifestat prin alocarea de resurse financiare pentru fiecare tara. Astfel, in programul "Locuri de munca pentru tineret" Romania are alocati 106 milioane de euro, bani care trebuie cheltuiti in perioada 2014-2015.

"Daca acesti bani nu se cheltuie, se realoca altor tari. Trebuie sa cheltuim 106 milioane de euro destinati crearii de locuri de munca pentru tineri. Pana acum s-au cheltuit zero lei. Programul transmis de Guvern la Comisia Europeana nici macar nu este aprobat, ceea ce e nepermis", a pus presedintele.

Seful statului a mentionat ca banii sunt destinati regiunilor Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est, unde somajul in randul tinerilor depaseste 25%.

"Daca as fi in locul vostru, as face zilnic proteste la Guvern pentru ca nu sunt bani pe care sa ii ai la dispozitie multa vreme, ei sunt pentru perioada 2014-2015. La 31.12.2015, acesti bani se realoca altor tari", a spus Basescu.

El le-a mai transmis tinerilor ca la nivelul Uniunii Europene in proiectul "Garantii pentru tineri" sunt create trei surse de finantare, respectiv programul "Locuri de munca pentru tineret", cu cele 106 milioane de euro, accesarea de bani din Fondul Social European si Banca Europeana de Investitii, unde finantarea este rambursabila in 20 de ani, dar nu de catre tineri, ci de catre stat.

"Asta este ce au putut face altii pentru noi si niciuna dintre cele trei surse nu a fost utilizata pentru crearea de locuri de munca pentru tineri pentru simplul motiv ca acest Guvern nu stie sa utilizez decat banii de la buget pe care ii utilizeaza discretionar. Preponderent merg catre pomeni electorale care, spun ei, ca aduc voturi, dar nu aduc si locuri de munca. Asta arata dispretul si mentalitatea deformata a politicienilor care astazi iau decizii", a spus Basescu.

El a sustinut ca programul "Garantii pentru tineri" este recomandat sa aiba ca sursa de finantare si contributia nationala, iar Guvernul poate sa aloce bani pentru a crea locuri de munca.

"Din acest punct de vedere cred ca iarasi avem deficiente de intelegere a prioritatilor. Nimeni nu spune ca nu avem probleme sociale, dar problematica sociala se rezolva chipurile catre cei care sigur merg la vot si fara niciun fel de prioritate catre tinerii care presupune Guvernul PSD ca nu prea merg la vot sau nu voteaza cu ei", a spus Basescu.