"Romania trebuie sa asigure concilierea sumelor declarate la Comisia Europeana pentru POSDRU in Sistemul Unic de Management al Informatiei (SMIS) si ActionWeb (sistemul prin care se asigura interfata intre beneficiarii care deruleaza fonduri UE si Autoritatea de Management POSDRU - n.r.), cu evidente contabile si documente de suport detaliate. Aceasta munca este in stadiul final. Imediat ce munca Autoritatii de Management (AM POSDRU- n.r.) pentru rezolvarea acestei probleme va fi finalizata, Comisia Europeana va verifica acuratetea. Nicio astfel de verificare nu a avut loc pana acum", a precizat, pentru HotNews.ro, DG EMPL.
"Intre timp, Romania s-a abtinut sa mai transmita vreo cerere de rambursare la Comisie", a mentionat executivul comunitar.
In cadrul POSDRU, Romania nu a mai incasat aproape niciun ban european in anul 2014 si nici nu a mai trimis la Bruxelles cereri de fonduri.
Astfel, POSDRU stagneaza de peste 8 luni la incasari de sub 1 miliard de euro, reprezentand o rata de absorbtie de 28,75%.
De precizat ca, la POSDRU, Autoritatea de Management a retras in primavara o cerere de 15 milioane de euro pe care o trimisese la Comisia Europeana, pentru a efectua noi verificari.
In 22 iulie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro si Euractiv.ro, ca MFE reverifica datele istorice privind cheltuielile efectuate cu proiectele din POSDRU si recalibra sistemul informatic de colectare si gestiune a informatiilor, la solicitarea Comisiei Europene.
La randul lor, oficialii de la Bruxelles declarasera, pentru HotNews, ca au facut observatii asupra datelor introduse in sistemul informatic de gestiune a POSDRU.
- Intre timp, la POSDRU: Contracte de finantare de peste 160 de milioane de euro semnate luni, inainte de finalizrea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte
In cazul apelului "Dezvoltarea Economiei Sociale", este pentru prima data cand se semneaza contracte de finantare inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse, a mentionat sursa citata.
"Am ales sa semnam proiectele care au obtinut 80 de puncte inainte de finalizarea evaluarii tuturor propunerilor de proiecte depuse deoarece nu exista nici un motiv real sa asteptam incheierea verificarii tuturor cererilor de finantare. Mai mult, sa semnam cat mai repede proiectele eligibile pentru ca banii europeni sa ajunga cat mai repede la cei care au nevoie de ei", a explicat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Conform MFE, luni au fost semnate primele 63 de proiecte evaluate in cadrul apelului "Dezvoltarea Economiei Sociale", acestea avand un buget de aproximativ 82 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 66 milioane de euro.
De asemenea, au fost semnate si patru proiecte finantate in cadrul urmatoarelor apeluri: "Formare profesionala pentru imbunatatirea participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii", "Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii", respectiv "Sanse egale si respect". Aceste patru proiecte au un buget de aproximativ 80 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta peste 74 milioane de euro.
Fondurile europene contractate prin aceste proiecte se ridica la 140 milioane de euro, echivalentul a 4% din fondurile de care dispune Romania prin POS DRU, a mentionat Teodorovici.
Citeste si:
- Fonduri europene: Romania a mai luat 1% in luna august. POSDRU trage in jos absorbtia
- VIDEO Ministerul Fondurilor Europene reverifica "datele istorice" privind cheltuielile din POSDRU, la cererea Comisiei Europene. Miza si implicatiile auditului asteptat in august
- 15 milioane de euro, lipsa din raportarea fondurilor europene. Comisia Europeana isi trimite misiunea de audit la Bucuresti. Ce e cu absorbtia de 1,3% din prima jumatate a anului
Era probabil un informator care doar intocmea niste rapoarte despre colegi sau prezenta la TV ce i se spunea.
Ceea ce este departe de un ofiter de informatii sau contrainformatii.
DG AMPOSDRU a finanțat de două ori același proiect.
( a se vedea CPP 163.!)
Traiasca copy paste-ul
Romania a atras pana la finalul lunii mai doar o treime din cele 4,4 miliarde de euro pe care Comisia Europeana le-a alocat pe programul de finantare cu fonduri europene a infrastructurii de transport (POS-T) pentru perioada 2007-2013. Desi este intr-o cursa contra cronometru, in care mai poate atrage celelalte 3 mld. euro disponibile doar pana la finalul lui 2015, statul a autorizat cereri de rambursare a banilor europeni de doar 53 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului.
In ciuda faptului ca Romania mai are la dispozitie doar un an si jumatate pentru a atrage 3 mld. euro – sume neconsumate de la Comisia Europeana prin programul POS -T -, in primele 5 luni ale anului statul roman a autorizat transmiterea catre Bruxelles a unor cereri de rambursare de doar 53 mil. euro, adica exista un "grad de autorizare" de 4,2% din suma totala de 1,24 mld. euro planificata a fi atrasa in 2014.
Potrivit informatiilor de pe site-ul AMPOST, gradul de autorizare reprezinta "valoarea cheltuielilor eligibile autorizate de AMPOST raportata la valoarea totala a cheltuielilor eligibile planificate de beneficiar pentru anul 2014". Cu alte cuvinte, gradul de autorizare este ceea ce a aprobat AMPOST spre a trimite la decontare (rambursare) catre Uniunea Europeana comparativ cu cat si-a propus.
"Ne descurcam noi " dar plafonul de dezangajare (practic, tinta de absorbtie asumata, daca nu este atinsa, exista risc de pierere de fonduri la sfarsitul anului) pentru 2014 pentru finantarea europeana venita din Fondul de Coeziune, respectiv din Fondul European de Dezvoltare Regionala.!
Romane, tara te vrea sarac si prost !
Pentru cei cu studii superioare sunt cautati specialisti in sisteme de asigurare a calitatii, specialisti in control nedistructiv (in special in industria offshore), constructori, specialisti in programare, administratori de sisteme, etc.
Acestea sunt domeniile in care ar trebui actionat dar acest lucru este dificil in Romania unde specialistii (bine platiti din fonduri POSDRU pentru "calificarea" aplicantilor) sunt recrutati pe baza de relatii, din universitati clasate pe ultimele locuri in lume.
Din pacate cand unul dintre medicii care au absolvit cursurile din cadrul proiectului a arata conducerii spitalului din care facea parte la vremea aia ca a reusit sa "economiseasca" aprox 9000 lei/an, directoru spitalului a redus numarul de paturi si a dat afara din personal - atat l-a dus capu. Astia care ne conduc au nevoie de astfel de cursuri, numai ca ei din pacate nu pot asimila informatie, creierele lor fiind suprasaturate de bani si putere si nimic altceva.
Cand intră morcovu' ... eficiența proastă sare în ochi.
Proteste, proteste, proteste,...
Asta trebuie să facem până le vine mintea la cap!