Memorandumul privind neindeplinirea conditionalitatilor ex-ante, aprobat in sedinta de Guvern de astazi, 22 septembrie a.c., evidentiaza ca ministerele de linie trebuie sa accelereze implementarea planurilor de actiune, deja asumate, pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante in termen de cel mult 12 luni de la data transmiterii oficiale a programelor operationale pentru atragerea fondurilor europene in perioada 2014 -2020. Implementarea acestor planuri de actiune va conduce la evitarea oricarui risc de suspendare a fondurilor in perioada 2014-2020, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Reamintim ca toate conditionalitatile ex-ante trebuie indeplinite pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2016, conform prevederilor regulamentelor europene. Prin aceste conditionalitati, fiecare stat membru UE garanteaza existenta conditiilor prealabile necesare pentru utilizarea eficienta a fondurilor europene structurale si de investitii. Astfel, statele membre evalueaza daca sunt indeplinite conditionalitatile ex-ante aplicabile, iar pentru cele care nu sunt indeplinite la data transmiterii Acordului de Parteneriat sau a programelor operationale, se stabilesc actiunile care urmeaza sa fie realizate, organismele responsabile si calendarul de implementare a actiunilor in cauza.

Comisia Europeana a adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020 cu Romania la data de 6 august a.c. Pentru atragerea fondurilor europene structurale si de investitii, Romania a transmis oficial Comisiei Europene urmatoarele programe: Programul Operational Capital Uman, Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Asistenta Tehnica, Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, Programul Operational Regional, Programul Operational Capacitate Administrativa si Programul National pentru Dezvoltarea Rurala.