JEREMIE este o initiativa de sprijinire a accesului la finantare al intreprinderilor mici si mijlocii, prin instrumente financiare finantate din fondurile structurale alocate statelor membre. Prin cele trei facilitati de finantare active in Romania, JEREMIE creeaza un efect de multiplicare pentru resursele financiare alocate si functioneaza ca o sursa de finantare adaptata riscurilor specifice sectorului IMM. Initiativa JEREMIE este finantata in Romania prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Ministerul Fondurilor Europene invita intreprinderile mici si mijlocii sa aplice in continuare la facilitatile de finantare JEREMIE:

Credite JEREMIE cu 80% garantie gratuita

Garantia JEREMIE reprezinta 80% din valoarea creditului si poate fi obtinuta cu comision de garantare zero. Finantarea solicitata trebuie sa fie una noua, urmand a fi utilizata pentru activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei, in sectoare de activitate precum industrie, comert, turism, constructii, servicii etc. Creditul ofera credite de investitii sau facilitati revolving sau non-revolving pentru capital de lucru.

Facilitatea este disponibila in prezent prin BCR si Unicredit Tiriac Bank. Prin intermediul acestei facilitati au fost acordate deja aproape 2400 de credite in valoare totala de 270 mil. EUR.

Credite JEREMIE cu dobanzi si comisioane reduse cu 50%

Creditele Jeremie pot fi folosite pentru investitii si pentru finantarea activitatii curente pe termen scurt si mediu (credite revolving), pentru asigurarea capitalului de lucru, atat pentru activitati noi, cat si pentru activitati existente. Costul creditelor Jeremie (dobanda si comisioane) este cu 50% mai mic decat in cazul finantarilor acordate in conditii standard. Creditele sunt disponibile prin intermediul: Banca Transilvania, BRD Societe Generale, CEC Bank, ProCredit Bank si Raiffeisen Bank.

Investitii JEREMIE de Capital de Risc

Catalyst Romania este cel mai important fond de private equity pentru crestere si venture capital dedicat Romaniei, care sustine IMM-urile din sectorul Tehnologie – Media-Telecom (TMT). Catalyst Romania reprezinta o premiera locala, fiind primul fond de private equity si venture capital finantat in principal de catre Fondul European de Investitii (FEI) prin initiativa JEREMIE, ca parte a Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Pentru mai multe informatii, cei interesati sunt rugati sa consulte website-urile institutiilor mentionate.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.