1 milion de euro pentru accesul romanilor din mediul rural la servicii medicale, in bugetul UE pe anul 2015
Initiatorul proiectului-pilot, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD/S&D), isi motiveaza initiativa prin necesitatea combaterii decalajelor sate-orase in Romania.
"Astfel de decalaje trebuie combatute si este rolul Parlamentului European sa ajute guvernele nationale cu finantari. Acesti bani prevazuti in cadrul proiectului pilot pe care l-am initiat sunt destinati schimbului de idei intre profesionisti in domeniu si decidenti, care sa duca la noi masuri de crestere a accesului la Sanatate. Practic, prin acest milion de euro, se vor gasi solutii pentru sistemul de Sanatate din mediul rural", sustine Negrescu.
Anterior, proiectul-pilot fusese validat de Comisia Europeana, primind calificativul A.
Aceasta procedura este o premiera pentru Romania, fiind un proiect-pilot initiat de catre un europarlamentar, nu de catre Comisia Europeana.
Proiectul de buget al UE pe anul 2015, initiat in iunie 2014 de catre Comisia Europeana, prevede o reducere suplimentara de 1% a personalului, precum si o majorare cu 2,1% a creditelor de angajament si cu 1,4% a celor de plata, din cauza inflatiei.
Astfel, creditele de angajament vor ajunge la 145,6 miliarde de euro, iar cele de plata la 142,1 miliarde de euro, conform draftului trimis de executivul comunitar in Parlament.
Aceasta este si forma in care Comisia pentru bugete a aprobat proiectul, anuland o varianta a Consiliului UE, prin care se scadeau cu 500 de milioane de euro creditele de angajament si cu 2,1 miliarde de euro creditele de plata.
Comisia europarlamentara pentru bugete urmeaza sa voteze o rezolutie pe 7 octombrie, in urma recalcularilor care se vor opera dupa votul de marti. Parlamentul European urmeaza sa voteze, in plen, pe 22 octombrie, proiectul bugetului UE pe anul 2015, in care sunt prevazuti cei 1 milion de euro din proiectul-pilot pentru accesul la servicii medicale in Romania.
Ulterior, bugetul trebuie acceptat de Consiliul Uniunii Europene, incepand cu 28 octombrie urmand sa aiba loc discutii Parlament-Consiliu pentru conciliere asupra bugetului. Pe 26 noiembrie, Parlamentul urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de buget rezultat astfel.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Unde este aparatura minima necesara medicilor de familie din marile orase? Cum pui in 2014 un diagnostic banal sau cum monitorizezi un pacient cronic fara un EKG, fara trusa de recoltare ginecologica, minilaborator pentru diabet, hemograme, colesterol, acid uri, creatinina etc. Pai europarlamentarul ar trebui sa se duca la cabinetul uni medic din Bruxelles sa vada standardul UE.
Saptamina trecuta am fost in cel mai mare spital de urgenta din Romania, in buricul capitalei si, dupa ce am lesinat, m-au tinut pe scaun sa-mi revin pina s-a gasit un pat liber. Apoi , trebuind sa-mi puna o perfuzie, s-au cictit 30 min sa-mi puna o branula... sanatatea in Romania e un dezastru, si la oras, si la sat.
Si un soft, unul... mic-mic... eventual facut de SIVECO? sau de ASESOFT? :P
drumuri, apa potabila, canalizare si gaze in mediul rural, calea modernizarii si cresterii economice in ro, pt. viitori zece ani.
alaturi de incurajarea agriculturii de familie, a micilor intreprinderi satesti, de preluare si prelucrare a produselor agro alimentare: cereale, carne, lapte, legume, fructe.
asta inseamna locuri de munca si generare de venit local.
reducerea rolului samsarilor.
De fapt canalizarea e doar o solutie la sistemul de colectare a apelor menajere. Asta nu merge ori si unde. O canalizare are nevoie de o anumita cantitate de apa ca sa functioneze si asta costa. Daca trebuiesc facute reparatii se va plati la gramada. Deci e un sistem centralizat.
Alternative ar fi toalete cu compostare si lacuri proprii de epurare. De aici rezulta si ingrasamant si biogaz. Proiecte de genul asta se fac deja in alte tari.
Faptul ca multe gospodarii au toalete in curte nu e chiar asa de rau, dar e si un punct bun de plecare pentru a folosi alte tehnologii decat canalizarile si statiile de epurare centralizate.
si nici pt. apele freatice nu'i rau ?
atunci, cum e apa de baut ?
Eu stiu destule pensiuni cu sistem de epurare cu alge samd. ;)
Dar intr-adevar, "toaleta in curte" nu-i ok! Ce te faci, insa, cu acei "batrani de 70 ani" care nu ti-ar accepta DE FEL "sa se c*ce in casa"?
cum zici sa vedem tzepe peste tzepe !
in piata publica :))
Acolo insa camera era de o mizerie de nedescris, cu saltele care miroseau si stateau DOI PACIENTI INTR-UN PAT! I-a parut rau ca a ajuns acolo. Fara avizul medicului nu iesi!
La sfarsit de saptamana nu era nici un medic, nici analize nu s-au facut si nici nu stia ce are!
Dupa 4 zile cat a stat acolo s-a activat "Zona Zoster"
Medicul era din Bulgaria care striga la pacienti, cu o romana precara.