Ministerul Fondurilor Europene sustine, joi, ca in luna octombrie Romania va cere de la Comisia Europeana fonduri structurale si de coeziune de peste 1 miliard de euro, dupa ce HotNews a aratat, intr-un articol, ca in primele 9 luni ale anului 2014 tara nu a putut sa solicite de la Bruxelles decat 1 miliard de euro.

"In baza estimarilor transmise de Autoritatile de Management, Ministerul Fondurilor Europene estimeaza ca in luna octombrie 2014 va fi solicitata Comisiei Europene rambursarea unei sume de peste un miliard de euro. Astfel, la finalul lunii octombrie a.c., suma solicitata Comisiei va ajunge la aproximativ doua miliarde de euro si va depasi nivelul estimat pentru perioada ianuarie - octombrie 2014", promite Ministerul Fondurilor Europene, intr-o precizare transmisa HotNews.ro.

Daca prognozele si proiectiile transmise, joi, de Ministerul Fondurilor Europene se vor adeveri, va urca in jurul a 44% rata de absorbtie in termeni de bani ceruti eligibil de la Comisia Europeana.

Potrivit situatiei MFE privind cererile de rambursare tansmise la Comisia Europeana, in primele 9 luni ale anului 2014, Romania a obtinut o absorbtie de fonduri structurale si de coeziune de 4,99% din totalul alocat tarii in perioada de programare 2007-2013.

Tara a ajuns, astfel, la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 38,46% in perioada 2007 - 30 septembrie 2014, in termeni de declaratii de cheltuieli transmise, in conditiile in care Romania mai poate folosi banii europeni din perioada de programare 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2015, arata HotNews, miercuri.

Referitor la obiectivul Guvernului de a evita riscul de piedere a banilor europeni, prin dezangajare automata, MFE da asigurari ca isi va atinge toate tintele la finalul anului 2014.

"Ministerul Fondurilor Europene îşi va atinge ţintele asumate pentru acest an: solicitarea spre rambursare a unei sume de peste trei miliarde de euro, respectiv încasarea unei sume de aproximativ trei miliarde de euro. Cu alte cuvinte, şi în acest an, actualul Guvern va depăşi ţintele pe care şi le-a asumat în faţa Comisiei Europene", sustine MFE.

Riscul de dezangajare a fondurilor structurale si de coeziune era de 2,8 miliarde de euro la inceputul anului 2014.

Aceasta inseamna ca in medie, Romania ar fi trebuit sa cheltuiasca eligibil, in medie, 233 de milioane de euro pe luna, pe parcursul anului 2014. In primele 3 trimestre, insa, tara a reusit sa transmita la Bruxelles cereri de decontare de circa 100 de milioane de euro pe luna, in medie.

MFE sustine, insa, ca acestea sunt doar "simple exercitii de matematica".

"Calculele matematice care arată câţi bani ar trebui să atragă în medie România în fiecare lună pentru atingerea ţintelor asumate de actuala guvernare sunt simple exerciţii de matematică deoarece nu ţin cont de aspecte cheie precum ciclul de implementare a proiectelor sau efectele modului defectuos în care fostele guvernări au gândit implementarea fondurilor UE la începutul perioadei de programare 2007 – 2013", afirma sursa MFE.

De asemenea, referitor la Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), MFE avertizeaza ca Romania risca sa ajunga in situatia de a nu putea sa inchida programele operationale la sfarsitul perioadei de programare 2007-2013, daca ministerul nu va rezolva problema unor date vechi, eronate introduse in sistemul informatic de gestionare a absorbtiei fondurilor UE.

"Ministerul Fondurilor Europene a ales ca in acest an sa rezolve si problemele din sistem ignorate de mult timp din doua motive principale: pentru a evita ca tara noastra sa plateasca corectii financiare suplimentare din cauza datelor eronate introduse in 2007-2012 in sistemul informatic, respectiv ca Romania sa nu ajunga in situatia de a nu putea inchide programele operationale la finalul perioadei de programare 2007- 2013, din cauza acestor date eronate din sistemul informatic", a precizat ministerul.

"In ceea ce priveste POS DRU, Ministerul Fondurilor Europene a demarat in momentul preluarii coordonarii acestui program, adica in martie 2014, un proces de reverificare a datelor <> introduse in sistemul informatic SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale). In urma inceperii acestei verificari, Autoritatea de Management POS DRU a solicitat Comisiei Europene returnarea unei aplicatii de cheltuieli in vederea reverificarii datelor, in conditiile in care suma nu era rambursata de catre Comisie", a adaugat sursa citata.

Citeste si:

DOCUMENT Absorbtia banilor europeni in primele 9 luni: Romania a cerut de la Bruxelles 5% din fondurile structurale si de coeziune alocate, sub necesarul pentru evitarea pierderilor