Ministerul Fondurilor Europene (MFE) respinge integral afirmatiile legate de existenta oricarui risc de intarziere de atragere a fondurilor alocate pentru perioada 2014 - 2020, precum si a existentei unui risc de neadoptare a Programelor Operationale de catre Comisia Europeana.

MFE a transmis duminica un comunicat de presa, in replica la pozitia Institutului pentru Politici Publice (IPP), care a solicitat Guvernului sa urgenteze Programele Operationale (PO) pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile europene 2014 -2020 cat mai curand, informeaza Mediafax.

Ministerul Fondurilor Europene sustine ca IPP continua seria de "dezinformari si manipulari" pe tema atragerii fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 - 2020 si aminteste ca, in ianuarie 2014, Institutul lansa acuzatii cu privire la "incapacitatea Romaniei de a pregati un Acord de Parteneriat competent", afirmatii contrazise prin faptul ca CE a aprobat Acordul de Parteneriat in luna august 2014, Romania fiind cel de-al 11-lea stat din UE care a obtinut aprobarea pe acest document.

"Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea, iar in lunile urmatoare suntem pe deplin dedicati sa negociem cel mai bun rezultat posibil in ceea ce priveste investitiile realizate din fondurile structurale si de investitii europene in perioada 2014 - 2020. Pentru a asigura derularea unor programe de o buna calitate este nevoie de angajament din partea tuturor partilor implicate. (...) Obtinerea aprobarii Acordului de Parteneriat a reprezentat un proces de negociere. Si procesul de definitivare a programelor operationale pentru perioada 2014 - 2020 reprezinta tot un proces de negociere", precizeaza MFE.

Autoritatile romane au trimis Comisiei Europene primele versiuni ale programelor inca din lunile iulie/august, iar Comisa a transmis comentariile pe marginea acestora la finalul lunii octombrie, adauga sursa citata.

Ministerul arata ca, in prezent, din cele aproximativ 370 de programe operationale prin care cele 28 de state membre UE vor atrage fondurile UE alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020, Comisia a aprobat doar 34 de programe operationale.

"Daca IPP ar dori sa informeze corect publicul ar trebui sa prezinte stadiul negocierilor pentru obtinerea aprobarii programelor operationale la nivelul tuturor statelor membre", puncteaza MFE.

In context, ministerul reitereaza faptul ca primele apeluri de propuneri de proiecte pentru contractarea de fonduri UE 2014 - 2020 vor fi lansate in acest an.

"Ministerul Fondurilor Europene (...) a transmis informal Comisiei versiunile actualizate ale programelor precum si reactia la comentariile Comisiei care in opinia autoritatilor romane nu necesita modificarea programelor. In prezent, doua programe - Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate si Programul Operational Asistenta Tehnica, sunt deja pe circuitul oficial de aprobare al Comisiei Europene, urmand ca deciziile de aprobare sa fie emise pana la mijlocul lunii decembrie 2014", se afirma in comunicat.

De asemenea, MFE sustine ca Programul Operational Competitivitate a fost revizuit si a fost transmis informal catre Comisia Europeana la sfarsitul acestei saptamani.

"In ceea ce priveste Programul Operational Capital Uman, acesta a fost trimis informal Comisiei, iar MFE asteapta opinia informala a CE pe marginea acestui document. Si acest program urmeaza sa fie trimis oficial Comisiei, prin sistemul informatic de comunicare, pana la sfarsitul acestei luni. Programul Operational Infrastructura Mare a fost trimis formal Comisiei in data de 15 octombrie, iar la sfarsitul acestei saptamani au avut loc discutii informale pe marginea acestui program", arata MFE.

Ministerul subliniaza ca in mai putin de o luna de la primirea comentariilor Comisiei a intreprins toate demersurile pentru accelerarea procedurilor de adoptare pentru a se asigura ca cele mai multe programe operationale vor fi gata de adoptare pana la sfarsitul acestui an.

"In ciuda faptului ca se erijeaza intr-o organizatie neguvernamentala care militeaza pentru cresterea calitatii proceselor de elaborare a politicilor publice in Romania, IPP demonstreaza exact contrariul: inlocuieste dialogul constructiv cu acuzatii si cu interpretari incomplete si eronate, cu unicul scop de sabota eforturile constructive", conchide comunicatul MF