O analiza "panoramica" publicata marti, 25 noiembrie cu privire la riscurile pentru gestiunea financiara a bugetului UE,Curtea de Conturi Europeana semnaleaza riscuri si aspecte esentiale pentru buna gestiune financiara a fondurilor Uniunii, fara a indica situatii concrete la nievelul uneia sau alteia dintre tari. Intre acestea, "prea multe niveluri de norme" aplicate de statele membre, capacitatea administrativa (competenta si resurse) inegala a autoritatilor locale si regionale, prea putina orientare pe rezultate si efecte ale cheltuirii fondurilor. Un semnal de alarma, adresat Comisiei Europene, se refera la un posibil blocaj la platile catre statele membre in anii urmatori, din cauza acumularii unor plati restante de 326 miliarde euro care provin din angajamente de plata aferente exercitiilor financiare anterioare.

Spre exemplu, la capitolul "Ce nu functioneaza in mod corespeunzator si de ce" se analizeaza complexitatea normelor si conditiilor aplicate in cheltuirea dfondurilor la nivelul statelor membre - altfel spus, birocratia:

Comisia ia masuri pentru a reduce si a simplifica legislatia, insa numarul si complexitatea normelor creeaza inca dificultati pentru autoritatile de gestiune din statele membre, pentru alti intermediari si pentru beneficiari, dupa cum se explica mai jos.

(a) In cazul anumitor domenii bugetare, exista pana la sapte niveluri de norme, iar conditiile aplicabile sunt dispersate in numeroase texte legislative. Aceasta situatie poate determina interpretari diferite si, in consecinta, o aplicare inconsecventa.

(b) Normele si gradul de complexitate perceput de participanti ii pot descuraja pe acestia de la solicitarea sprijinului acordat de UE si ingreuneaza respectarea conditiilor de catre participanti.

(c) Exista posibilitatea ca o parte dintre actorii implicati in colectarea veniturilor sau in cheltuirea fondurilor UE sa nu cunoasca normele aplicabile, in special atunci cand cheltuielile sunt cofinantate din bugetele statelor membre.

(d) De asemenea, exista posibilitatea ca autoritatile statelor membre sa nu fie in masura sa adopte la timp masuri prin care sa se asigure ca modificarile surveni¬ te la nivelul normelor UE sunt cunoscute si se aplica pe teritoriul lor.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro