Guvernul a decis, miercuri, sa aloce 555 de milioane de lei pentru efectuarea platilor interne catre beneficiarii care deruleaza proiecte europene in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, din imprumuturi de la Trezorerie. In context, Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca a reinceput sa ceara de la Comisia Europeana rambursari de fonduri europene in POSDRU dupa opt luni de intrerupere a acestei proceduri.

Printr-o hotarare aprobata miercuri de Guvern, 755 de milioane de lei se scot temporar din Trezorerie, pentru plata beneficiarilor din 3 programe operationale:

  • POS DRU (Gestionat direct de Autoritatea de Management din subordinea Ministerului Fondurilor Europene)- 555 milioane de lei.
  • Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (gestionat de autoritatea de management din subordinea MFE) - 100 de milioane de lei.
  • Programul Operational Regional (POR - gestionat de autoritatea din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale) - 100 de milioane de lei.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la data de 25 noiembrie 2014, la POS DRU rata de absorbtie, ca sume cerute de la Comisia Europeana a ajuns la 33%, adica 1,15 miliarde de euro in perioada 2007-25 noiembrie 2014. Astfel, numai in luna noiembrie, prin POSDRU Romania a cerut de la Comisia Europeana peste 150 de milioane de euro.

Reamintim ca incepand cu luna martie 2014 Ministerul Fondurilor Europene s-a abtinut sa mai ceara rambursari de cheltuieli de la Comisia Europeana, in cadrul POSDRU, pana la concilierea datelor transmise la Bruxelles cu facturile si celelalte documente contabile pentru cheltuielile respective.

Prin comunicatul sau, MFE consemneaza, practic, ca in luna noiembrie a reluat transmiterea la Comisia Europeana a cererilor de rambursare a banilor europeni. Cererile de rambursare a celor 150 de milioane de euro prin POSDRU sunt transmise la Bruxelles dupa ce pana la iceputul anului 2014 absorbtia in acest program a stagnat la sub 1 miliard de euro.

In cele 7 programe operationale pentru fondurile strcturale si de coeziune, Romania a atins, pana la 25 noiembrie 2014, o rata de absorbtie de 45% din suma alocata pentru perioada de proggramare 2007-2013. Aceasta rata de absorbtie corespunde unei sume totale de 8,58 miliarde de euro cerute de Romania in perioada 2007-25 noiembrie 2014.

Tara mai poate atrage bani europeni din aceasta perioada de programare pana la finalul anului 2015.