Comisia Europeana a aprobat, vineri, Romaniei primul program operational pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020: aprobat Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, prin care statul roman imparte romanilor defavorizati ajutoare, in principal alimente, din bani de la Bruxelles. Anuntul a fost facut de Ministerul Fondurilor Europene, printr-un comunicat remis HotNews.ro .

Pentru acest program, Romania dispune de fonduri europene in valoare de 441 milioane de euro (suma exprimata in preturi curente), la care se adauga cofinantarea de 15% din bugetul national, pentru intreaga perioada 2014-2020.

Banii europeni, care provin din Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), trebuie cheltuiti de Guvern "in scopul oferirii de produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si rechizite pentru copiii aflati in dificultate", a mentionat MFE.

Romanii defavorizati vor incepe sa primeasca pachete cu alimente din decembrie 2014.

Categoriile de persoane indreptatite sa primeasca acest ajutor sunt stabilite prin HG 799/2014 privind implementarea Programului Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

In acest an, ajutoarele alimentare vor fi distribuite intr-o singura transa. Incepand cu anul 2015, pachetele cu alimente vor fi distribuite in doua transe, a precizat MFE.

De asemenea, tot din 2015 va fi inceputa si distributia de rechizite pentru copii.

3,3 milioane de persoane vor beneficia de aceste ajutoare, cu 700.000 mai multe decat anul trecut. La momentul efectuarii recensamantului din anul 2011, 18,3 milioane de romani erau in tara.

Categoriile de beneficiari ai ajutoarelor de la UE si cofinantate din bugetul de stat sunt definite de Hotararea de Guvern 799/2014:

  • familiile si persoanele singure carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat.
  • familiile beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei acordata in baza Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.
  • somerii care beneficiaza in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatie de somaj in cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale pana la 400 lei, inclusiv, si somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi, obtinute din pensie sau, dupa caz, din pensii cumulate, se afla sub 400 lei/luna.
  • pensionarii sistemului public de pensii beneficiari de indemnizatia sociala pentru pensionari, acordata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 6/2009privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, al caror venit se afla sub 400 lei/luna.
  • persoanele cu handicap grav si accentuat, neinstitutionalizate, adulti si copii.
  • invalizii, veteranii si vaduvele de razboi, revolutionarii raniti, urmasii celor usisi in revolutie etc.