Ce pregateste Guvernul tinerilor care au iesit din scoala si nu au joburi/ 211 milioane euro ancorate in Programul Capital Uman 

de Ioana Morovan     HotNews.ro, EurActiv.ro
Marţi, 2 decembrie 2014, 19:04 Economie | EuROfonduri

Gasirea primului job, cea mai dificila
Foto: Parlamentul European
​Prin schema “Garantia pentru tineret” UE a pus la dispozitie fonduri, inca de anul trecut, pentru masuri dedicate tinerilor care nu sunt in educatie si nu au job. Masuri nu s-au realizat pana acum, dar sunt incluse in viitorul Program Operational Capital Uman 2014-2020. Ministrul Fondurilor Europene anunta consultari cu organizatiile de tineret fiindca doreste sa lanseze primele linii de finantare pana la sfarsitul anului. Tinta este de 53.000 tineri someri care sa beneficieze de aceste fonduri. Conform variantei Programului existenta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, se vor finanta masuri precum participarea la cursuri de formare profesionala dar si stimulente financiare pentru angajatori sau sprijinirea infiintarii de firme de catre tineri.

Prin “Garantia pentru tineret”, program al Uniunii Europene special dedicat tinerilor care nu sunt in educatie, training sau angajati (categoria denumita la nivel european NEET – Not in education, employment or training, tineri intre 16 si 25 de ani) Romania primeste aproximativ 106 milioane euro in perioada 2014-2015, iar suma trebuie dublata prin alocari din Fondul Social European. 

UNDE SE GASESC MASURILE?  

De aceste fonduri Romania nu s-a atins pana acum, desi sunt disponibile de la finalul anului 2013. In schimb, Guvernul a inclus in viitorul program Capital Uman, o Axa prioritara dedicata acestei scheme. Este vorba chiar despre Axa Prioritara 1, denumita Iniţiativa „Locuri de muncă pentru tineri”. Proiectele urmează să fie implementate în cele trei regiuni eligibile, conform Regulamentelor europene, în care rata şomajului în rândul tinerilor depăşeşte 25%, şi anume: regiunea Centru (31,7%), regiunea Sud-Est (31,3%) şi regiunea Sud Muntenia (30,2%). Conform informatiilor publicate in varianta Programului existenta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, se vor finanta masuri precum participarea la cursuri de formare profesionala dar si stimulente financiare pentru angajatori sau sprijinirea infiintarii de firme de catre tineri. 

CAND?  

Programul se afla in curs de negociere intre autoritatile romane si serviciile tehnice ale Comisiei Europene. Nu exista mari sanse ca Programul sa fie aprobat in decembrie, insa Ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca doreste sa lanseze niste linii de finantare pana la sfarsitul anului chiar daca nu a primit aprobarea de la Bruxelles pe document.

Citeste articolul integral pe uelive.roMaterial sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

2486 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri