​​Programele Operationale pentru fonduri UE 2014-2020 care nu vor fi agreate tehnic in varianta finala de catre Comisia Europeana pana la sfarsitul acestui an vor mai putea incepe abia dupa a doua jumatate a anului viitor. Acesta va fi cazul Programului Infrastructura mare, pentru Romania, a explicat Mihaela Toader, director in cadrul Ministerului Fondurilor Europene joi, 4 decembrie, in cadrul conferintei„Noua perspectivă financiară 2014 – 2020. Oportunităţi şi provocări pentru România”organizata de Centrul Europe Direct Bucuresti si Institutul European din Romania.

Mihaela Toader a explicat ca procedurile Comisiei Europene prevad ca fondurile care nu sunt angajate prin programe aprobate in anul 2014 trebuie realocate pe anii urmatori, dar trebuie repartizate in mod egal pe urmatorii 6 ani si aceasta inseamna o intreaga procedura de modificare a Cadrului financiar 2014-2020.

Deci, implicit, aprobarea acestei modificari trebuie sa intre in procedura de negocieri si aprobari intre Comisie, Parlamentul European si Consiliul european, ceea ce va dura cateva luni bune. Prin urmare, aprobarile oficiale pentru aceste programe ar putea sa mai dureze inca jumatate de an.In aceasta situatie se va gasi Programul Operational Infrastructura Mare, dat fiind ca nu poate fi aprobat pana la finalul anului 2014.

In schimb, celelalte Programe au sanse sa obtina acordul final de la Comisia Europeana. In acest sens, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat cava transmite prin sistemul electronic la Bruxelles pana maine variantele modificate ale Programului Capital Uman si celui de Competitivitate.

Citeste articolul integral pe uelive.ro