Liderii europeni se intrunesc la Bruxelles in 18-19 decembrie pentru ultimul summit al acestui an, totodata primul condus de Donald Tusk ca presedinte al Consiliului. Teme principale pe agenda: Ucraina si planul de investitii de 315 miliarde de euro propus de Jean-Claude Juncker. Important pentru Romania: Posibil ca discutiile sa includa propunerea de prelungire cu 1 an a finantarilor 2007-2013 si scoaterea de sub deficit bugetar a cofinantarii fondurilor UE/ Presedintele Traian Basescu va avansa, la randul sau, o propunere legata de utilizarea fondurilor UE.

Foto:

IMAGINI VIDEO de atmosfera:: sosirea si inceputul primei intalniri, masa rotunda de joi 18 decembrie

Oficiali romani au declarat recent ca la acest Consiliu se va discuta propunerea Slovaciei de a fi prelungita cu un an perioada admisa pentru utilizarea fondurilor structurale 2007-2013. Aceleasi declaratii aratau ca teoretic ar exista un acord la nivel politic intre statele membre pentru a obtine aceasta prelungire.

Citeste articolul integral pe acest subiect aici

In acelasi timp, un alt subiect posibil, tot din zona fondurilor structurale, se refera lapropunerea Comitetului Regiunilor ca si cofinantarile nationale destinate fondurilor structurale sa fie scoase din calculul deficitului bugetar, in mod similar celor destinate Planului de Investitii propus de Jean-Claude Juncker.

Citeste articolul legat de solicitarile Comitetului Regiunilor - aici

Pe acelasi subiect, in Romania: Joi, 4 decembrie, Mihaela Toader, director la Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca Romania va solicita Comisiei Europene pentru 2015 derogare pentru 0,5 puncte procentuale din PIB care sa fie destinate cofinantarii proiectelor structurale. "Anul 2015 va fi un an foarte greu, in care se suprapun doua perioade de programare: finalizarea proiectelor pe 2007-2013 si startul programelor 2014-2020. Efortul bugetar trebuie sa fie semnificativ; in plus si capacitatea de absorbtie a beneficiarilor care trebuie sa duca la final proiectele actuale si sa acceseze noile programe". Celebrul Pact de Stabilitate si Crestere pune pe toate statele membre si inclusiv pe Romania o presiune suplimentara", a explicat aceasta in cadrul evenimentului"Noua perspectiva financiara 2014-2020 - oportunitati si provocari pentru Romania"

Romania este reprezentata la Summit de Presedintele Traian Basescu. Acesta, la randul sau, a declarat, inaintea plecarii la Bruxelles, ca intentioneaza sa formuleze o propunere legata de cheltuirea fondurilor UE, si anume caacele fonduri necheltuite pentru perioada 2007-2013 sa fie incluse in Planul Juncker:

"Avand in vedere procesul redus de absorbtie, raportat la faptul ca ne aflam in ultimul an al exercitiului bugetar care s-a incheiat, faptul ca mai avem inca 9-10 miliarde de euro alocati si necheltuiti inca, ma gandesc sa propun, sigur acest lucru trebuie bagat in masinaria Comisiei, dar ma gandesc sa propun ca statele care au bani necheltuiti sa contribuie cu propriile proiecte neterminate la acest program, adica sa nu ni se ia banii si daca la sfarsitul anului 2015 vom mai avea 4-5 miliarde necheltuiti, eisa fie considerati ca fiind in acest programsi Romania sa-si poata continua, pana in 2017, implementarea proiectelor care au fost licitate pana la sfarsitul exercitiului bugetar, 31 decembrie 2015, sau proiecte care sunt in derulare si care nu au fost terminate, sa nu ni se ia baniisi sa fie considerati introdusi in acest program. Sigur, este o procedura complicata, dar daca exista bunavointa si eu voi lansa acest subiect cu ocazia acestui Consiliu, poate ca, cu sprijinul Parlamentului, care ar trebui sa modifice Regulamentul de utilizare a banilor destinati fondurilor structurale, a Parlamentului European, cu sprijinul Comisiei Europene, cu intelegerea statelor donatoare care nu si-ar mai primi banii inapoi poate reusim sa salvam cat mai mult din banii alocati Romaniei pentru exercitiul bugetar care se incheie. Mai am si alte idei, dar sa vedem. Oricum, pentru salvarea banilor pe care, eventual, am reusi sa nu-i cheltuim, le voi discuta cu Jean-Claude Juncker, cu Donald Tusk si cu ceilalti, in mod deosebit cu contributorii si poate in perioada urmatoare Guvernul, depunand documentatii in sprijinul a ceea ce voi sustine, sa reusim sa oprim dezangajarea consistenta, previzibila la sfarsitul acestui an."

Citeste comunicatul integral pe site-ul Administratiei Prezidentiale

Vezi mai multe detalii si relatarea in timp real a informatiilor direct de la Summit, preluata de pe EurActiv.com