Comisarul european pentru Politica Regionala, social-democrata Corina Cretu, a atras atentia, vineri, Guvernului Ponta ca nu a elaborat nici pana "la ora actuala" o harta a prioritatilor pe infrastructura sociala, pre-conditie pentru ca Romania sa poata atrege banii europeni in acest domeniu in perioada de programare 2014-2020.

Corina Cretu si Rovana PlumbFoto: Comisia Europeana

"Faptul ca nu avem nici la ora actuala o harta a prioritatilor pe infrastructura sociala este o problema. Am recomandat Executivului de la Bucuresti sa incurajeze o mai buna colaborare intre Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Fondurilor Europene pentru ca aceasta pre-conditie a accesarii fondurilor in perioada 2014 - 2020 sa fie indeplinita", i-a spus Cretu ministrului social-democrat al Muncii, Rovana Plumb.

Cretu, care a primit-o vineri la Bruxelles pe Plumb, a mai atras atentia ca va "veghea personal" ca Guvernul Romaniei sa-si respecte angajamentul de a nu mai finanta din fonduri europene vechile orfelinate, pentru a directiona, in schimb, investitiile catre case de tip familial pentru copiii abandonati.

"Ma bucur ca, in perioada 2014 - 2020 Romania si-a luat angajamentul, prin semnarea Acordului de Parteneriat, de a nu mai finanta constructia acestor centre de tip vechi si vreau sa stiti ca voi veghea personal ca aceasta promisiune sa fie respectata", a spus Corina Cretu, potrivit unui comunicat emis de cabinetul comisarului european pentru politica regionala.

In context, Comisia Europeana atrage atetia ca "Romania este tara cu cei mai multi copii abandonati din Europa (in fiecare zi, in Romania este abandondat un copil):, motiv pentru care executivul comunitar subliniaza ca "urmareste cu mare atentie aceasta problema", se mai arata in comunicatul emis de cabinetul comisarului Corina Cretu.

"In legatura cu acesti copii, Comisia Europeana are o politica foarte ferma de incurajare a trecerii de la centrele de tip vechi de tip orfelinat la cresterea lor in case de tip familial, iar eu insami m-am exprimat in repetate randuri in legatura cu acest imperativ. Cu toate acestea, in Romania, in perioada 2007 - 2013 a continuat sa se finanteze din bani europeni constructia de centre de tip vechi, ceea ce este regretabil", a mai spus oficialul european.

La intalnirea cu ministrul roman al Muncii, comisarul european pentru politica regionala a subliniat ca Romania trebuie sa gestioneze "o probmela sociala foarte grava", avand 40% din populatie la limita saraciei si a excluderii sociale.

"Cu peste 40% din populatie aflata la limita saraciei si a excluderii sociale, Romania are de gestionat o problema sociala foarte grava, iar fondurile de dezvoltare regionala trebuie folosite cu prioritate pentru rezolvarea acestei probleme", a spus Corina Cretu, potrivit comunicatului.

Ea a sustinut ca masurile pentru combaterea saraciei sunt la fel de importante ca autostrazile pentru Romania.

"Drumurile si autostrazile sunt importante pentru Romania, dar la fel importanta trebuie sa fie combaterea saraciei. Salut preocuparea doamnei ministru pentru categoriile sociale defavorizate din Romania si eforturile depuse de dumneaei pentru ameliorarea situatiei acestora", a declarat comisarul european pentru politica regionala.