Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), lanseaza in consultare publica documentele necesare pentru lansarea a trei apeluri de proiecte pe fonduri europene, care ar urma sa ofere sprijin si pentru romanii din strainatate.

Intr-un comunicat emis de MFE, ministrul Eugen Teodorovici a enumerat 3 tipuri de ajutor pe care ar urma sa-l primeasca romanii din disapora prin viitoarele proiecte europene.

"Vom lansa trei apeluri prin care dorim sa se le oferim sprijin romanilor care muncesc in afara tarii, pe trei cai distincte:

  • Odata, prin cursuri de formare profesionala continua care au menirea sa ii ajute sa se adapteze, mai repede si mai bine, specificitatilor culturii si economiei statelor de rezidenta.
  • Apoi, ii vom sprijini financiar pe romanii care vor sa se lanseze in antreprenoriat, in afara tarii.
  • Si nu ii uitam nici pe care si-au lasat aici familiile. Am gandit un program de tipul scoala dupa scoala pentru copii scolari si prescolari care au cel putin un parinte plecat in strainatate".

Potrivit proiectelor de ghiduri scoase in consultare publica, fiecare proiect ar urma sa aiba suma minima eligibila care sa fie asigurata din fonduri europene de 500.000 de euro si durata maxima de implementare de 7 luni.

Ghidurile supuse consultarii publice au fost elaborate in colaborare cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a precizat MFE.

Ministerul Fondurilor Europene asteapta propuneri si sugestii pe marginea documentelor lansate in consultare publica pana la data de 10 februarie 2015, ora 12.00, la adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro .

Ce prevad documentele scoase in consultare publica, potrivit MFE/POSDRU:

  • In cadrul viitorului apel "Formare profesionala continua pentru angajati", va fi acordat sprijin pentru participarea la cursuri de formare profesionala continua in vederea obtinerii unei calificari sau pentru cresterea nivelului de calificare, inclusiv asigurarea costurilor de transport, hrana pe durata desfasurarii formarii, dar si stimulente menite sa imbunatateasca participarea eficienta a acestora. Documentul scos in consultare poate fi accesat aici: Schiţa Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice „Formare profesională continuă pentru angajați”, Axa Prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.3 „Acces și participare la FPC” în cadrul POS DRU.
  • Prin intermediul apelului "Romani antreprenori in Europa" vor fi finantate proiecte care vor sprijini activitati de asistenta pentru ca romanii care traiesc in afara tarii sa inceapa o afacere pe cont propriu. Documentul scos in consultare poate fi accesat aici: Schiţa Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice „Români antreprenori în Europa”, Axa Prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale” în cadrul POS DRU;
  • In acelasi timp, in cadrul apelului "Prevenirea si corectarea fenomenului de parasire timpurie a scolii" vor fi sprijinite, in primul rand, activitati de tipul "scoala dupa scoala" (in special cursuri de alfabetizare si de formare a abilitatilor numerice etc.), dar si furnizarea de programe flexibile de educatie de tip "a doua sansa", care urmaresc dobandirea. competentelor de baza si dezvoltarea abilitatilor personale pentru cei care parasesc timpuriu sau abandoneaza scoala. Copiii cu parinti plecati la munca in strainatate trebuie sa reprezinte minimum 50% din totalul grupului tinta asumat la nivel de proiect. Documentul scos in consultare poate fi accesat aici: Schiţa Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii”, Axa Prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul Major de Intervenţie 2.2 „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii” în cadrul POS DRU;
  • Schița schemei de ajutor de minimis asociată Ghidului Solicitantului Condiții Specifice Domeniul Major de Intervenţie 3.1 POS DRU.