Comisarul european pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu, i-a atras atentia, marti, la Bruxelles, ministrului roman al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ca nu incurajeaza practica prin care Romania cere Comisiei Europene sa-i acopere cheltuielile efectuate in proiecte de infrastructura care initial erau prevazute sa foloseasca alte fonduri decat cele europene, insa executivul comunitar face eforturi sa accepte si aceasta solutie pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune. In schimb, oficialul european l-a indemnat pe colegul ei de partid sa foloseasca instrumentele financiare europene pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, pe care ministrul PSD le refuzase initial. In schimb, ministrul Eugen Teodorovici insista sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe lucrarile autoritatilor centrale, ci va solicita bani europeni si pentru proiectele autoritatilor locale altele decat cele europene.

Corina Cretu si Eugen TeodoroviciFoto: Comisia Europeana

Potrivit unui comunicat de presa transmis HotNews.ro de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Corina Cretu l-a primit marti pe Teodorovici, la Bruxelles, si i-a spus ca executivul comunitar nu incurajeaza, pe viitor, finantarea retroactiva a proiectelor nationale cu bani europeni.

"Vreau sa intelegeti ca este un efort foarte mare pentru Comisie sa analizeze si sa avizeze aceste proiecte intr-un timp atat de scurt si ca nu incurajam aceasta practica in viitor, dar avem toata bunavointa de a recurge si la aceasta ultima solutie pentru a ajuta statele membre sa utilizeze o parte cat mai mare din fondurile ramase. Cu totii ne dorim sa atingem obiectivele stabilite de comun acord intre Romania si Comisie", a spus Cretu, potrivit sursei citate.

Practica finantarii retroactive este prevazuta in regulemantele europene ca masura speciala pentru cheltuirea banilor europeni.

Prin aceasta metoda, in 12 ianuarie, Comisia Europeana a hotarat sa acopere costurile de constructie a tronsonului Cernavoda - Constanta din Autostrada Soarelui, finantat initial de statul roman printr-un imprumut.

Prin decizia semnata de comisarul european Corina Cretu, statul roman nu mai returneaza acest imprumut, care este astfel acoperit de Fondul de Coeziune. Suma de 305,7 milioane euro acordata de Comisia Europeana acopera 85% din costurile de constructie ale celor 51,3 kilometri de autostrada dati in folosinta deja in noiembrie 2012, a mentionat sursa citata.

  • Instrumentul UE pentru IMM-uri, refuzat de Teodorovici, oferit de Cretu

La intalnirea de marti, de la Bruxelles, Corina Cretu i-a mai recomandat ministrului Teodorovici sa se implice activ in lucrarile Task Force-ului european creat pentru a ajuta statele UE cu probleme in absorbtia fondurilor structurale.

"Suntem gata sa facem tot ce tine de noi pentru a va ajuta sa investiti cat mai multi bani in lunile care au mai ramas din perioada 2007 -2020, dar avem nevoie sa veniti in intampinarea noastra cu cele mai bune si mai eficiente solutii pentru a face acest lucru", a spus Cretu, potrivit sursei citate.

Comisarul pentru politica regionala a insistat ca Romania sa foloseasca instrumentele financiare in implementarea politicii de dezvoltare regionala.

"Instrumentele financiare reprezinta viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeasi bani. Ma astept ca Romania sa inteleaga aceasta oportunitate si sa dubleze ponderea instrumentelor financiare in perioada 2013 - 2020", a spus ea, potrivit comunicatului.

Comisarul l-a incurajat pe Teodorovici sa sprijine si implementarea Initiativei europene pentru intreprinderile mici si mijlocii in Romania.

"Romania are sansa de a da un exemplu si altor state membre prin implementarea Initiativei pentru IMM-uri. Am sa scriu Guvernului de la Bucuresti si am sa le recomand sa acorde intreaga sustinere acestei Initiative", i-a mai spus comisarul social-democrat colegului ei de partid.

Ministerul Fondurilor Europene a refuzat Instrumentul financiar propus de noile regulamente europene, destinat IMM-urilor.

"Masura propusa a reprezentat o noua initiativa comuna (joint instrument) de finantare pentru IMM-uri care combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI) cu resursele bugetare ale UE gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale FEI si BEI.

Ministerul Fondurilor Europene a facut o analiza a argumentelor pro si contra privind oportunitatea participarii Romaniei la Initiativa pentru IMM-uri si a avut consultari cu Autoritatile de Management, care ar fi putut contribui, pe baze voluntare, din alocarea FEDR si FEADR, la finantarea initiativei pentru IMM-uri", a precizat Ministerul Fondurilor Europene, intr-un raspuns la solicitarea Euractiv.ro .

"In urma consultarilor cu Autoritatile de Management s-a ajuns la concluzia ca resursele financiare sunt prea limitate pentru a putea utiliza alte instrumente financiare in afara celor absolut necesare sprijinirii directe a IMM-urilor inovative.

In plus, din cele 28 de state membre, la nivelul lunii aprilie 2014, 22 state membre si-au declinat participarea la aceasta initiativa", a adaugat ministerul condus de Eugen Teodorovici.

  • UPDATE Teodorovici: Cererm CE sa ne plateasca si lucrarile bugetare ale primariilor

In schimb, ministrul Eugen Teodorovici insista sa ceara Comisiei Europene finantarea retroactiva nu numai pe lucrarile autoritatilor centrale, ci va solicita bani europeni si pentru proiectele autoritatilor locale altele decat cele europene.

"Pentru a accelera absorbția în acest an, ultimul în care mai putem cheltui fondurile alocate României pentru perioada de programare 2007 – 2013, identificăm proiecte finanţate din surse publice, care pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE. Am aplicat deja această soluție la nivelul Programului Operațional Sectorial Transport și la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu, iar acum intenționăm să extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autorităților publice locale, care sunt în implementare și care respectă regulile și principiile europene", a spus Teodorovici, intr-un comunicat d epresa separat, transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

El vrea sa-i atraga pe primari in aceasta procedura oferindu-le bani de la Comisia Europeana.

"Pentru a cointeresa primarii să sprijine această soluție, propunerea mea este ca autoritățile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte importantă din suma rambursată de Comisia Europeană", a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Teodorovici a mentionat ca vrea să identifice "noi categorii de cheltuieli eligibile în scopul amendării programelor operaționale 2007 – 2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare".

"Subliniez că această soluție este permisă de regulamentele europene și a fost folosită și de alte state membre", a completat el.

In plus, pentru a mai salva din fondurile europene alocate Romaniei in perioada de proramare 2007-2013, MFE vrea sa recurga la solutia refazarii proiectelor europene care treneaza si care nu au sanse sa fie terminate pena la finalul acestui an.

"Proiectele vor fi împărțite în două etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 – 2013. Sumele cheltuite în a doua etapă a implementării acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014 – 2020", a explicat el.

Romania mai poate absorbi fondurile europene din perioada de programare 2007-2013 pana la finalul anului 2015. Banii europeni alocati tarii si necheltuiti pana atinci vor fi pierduti de Romania. Mai mult, pentru proiectele europene nefinalizate pana atunci, Romania va fi obligata sa puna bani de la bugetul de stat pentru a le incheia, in caz contrar riscand sa-i fie luati inapoi si banii europeni deja absorbiti pana atunci in acele proiecte, a avertizat Comisia Europeana, la inceputul anului 2014, intr-o scrisoare prezentata de HotNews.ro.

Solutia ministrului Teodorovici pentru a preveni acest deznodamant devastator pentru bugetul Romaniei este tocmai aceasta refazare a proiectelor europene care treneaza, astfel incat sa receptioneze o prima etapa a lucrarilor pe care sa ia banii europeni.

"Am discutat astăzi despre soluțiile pentru optimizarea utilizării fondurilor europene și pentru accelerarea absorbției. În principal, optimizăm utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârșitul acestui an, iar prin această soluție degrevăm bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate după 31 decembrie 2015", a spus ministrul, marti, dupa discutiile de la Bruxelles cu Corina Cretu.

De asemenea, dupa ce a fost trimis de Corina Cretu la Task-Force-ul european pentru asistenta destinata statelor UE cu absorbtie de fonduri europene slaba, Eugen Teodorovici a salutat initiativa colegie lui de partid.

"Apreciez inițiativa doamnei Comisar Corina Crețu de a crea inițiativa Task Force, care va ajuta statele membre cu o rată de absorbție redusă să investească o parte cât mai mare din fondurile rămase din perioada 2007 – 2013 și să adopte măsuri strategice pentru exercițiul 2014 - 2020", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit comunicatului MFE.

Citeste si:

EXCLUSIV Bruxelles-ul avertizeaza Romania: Terminati proiectele europene pana in 2016, ca sa nu le platiti cu bani din tara sau sa nu dati inapoi si fondurile UE primite. Ce trebuie sa faca Guvernul imediat. Bubele si progresele din programe