Ianuarie mort: Romania a avut absorbtie zero a fondurilor structurale si de coeziune, in prima luna a anului 2015. Explicatia MFE: Contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice este lipsita de relevanta

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Marţi, 10 februarie 2015, 14:34 Economie | EuROfonduri


Absorbtie zero pe ianuarie 2015 la fondurile structurale
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Romania nu a absobit niciun ban de la Comisia Europeana, in ianuarie 2015, in termeni de rambursari de fonduri structurale si de coeziune, arata datele oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene. "Contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice este lipsita de relevanta", explica MFE.

La data de 31 ianuarie 2015, Romania avea o rata efectiva de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44,89%, la fel ca in 31 decembrie 2014. Astfel, tara a primit de la Bruxelles circa 8,625 miliarde de euro, fara avansuri, in perioada 2007-31 ianuarie 2015.

Din perspectiva cheltuielilor efectuate in proiectele europene, in ianuarie 2015 Romania a cerut de la Bruxelles rambursari de circa 11,5 milioane de euro. Cererile de rambursare au fost trimise pentru cheltuieli efectuate in Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Din punctul de vedere al banilor ceruti de la Bruxelles, rata de absorbtie inregistrata de Romania a ajuns la 51,87%, la 31 ianuarie 2015. Astfel, in perioada 2007-31 ianuarie 2015, tara a solicitat Comisiei sa-i deconteze chletuieli de 9,965 miliarde de euro, din care tara a rimit pana acum 8,625 miliarde de euro.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marti, la RFI, ca rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene in ianuarie 2015 este ceva "normal". El a sustinut ca spre finalul anului, "lucrurile se vor schimba radical si cresterea va fi una spectaculoasa".

Fondul Monetar International si Comisia Europeana si-a facut o obisnuinta din a solicita Romaniei sa absorba mai mult si mai util fondurile europene care i-au fost puse tarii la dispozitie. 

Si la cea mai recenta evaluare in acordul stand-by cu Romania, incheiata luni, delegatia FMI a atras atentia Romaniei ca este perceputa ca avand cea mai slaba infrastructura din Uniunea Europeana, motiv pentru care are nevoie de o prioritizare mai buna a investitiilor publice si de o mai buna absorbtie a fondurilor europene.

"Pentru solutionarea deficitului tot mai mare de infrastructura se impun investitii publice mai eficiente, determinate de o absorbtie mai mare de fonduri UE. In pofida unui trecut marcat de cheltuieli de capital peste media celorlalte tari similare ei, densitatea infrastructurii din Romania este relativ scazuta, in timp ce calitatea acesteia este perceputa ca fiind cea mai slaba din UE, reflectand o irosire a resurselor cheltuite si o planificare precara pe termen mediu, in pofida unor eforturi ce au fost realizate in scopul mai bune prioritizari a proiectelor", mentioneaza delegatia FMI.

"Pe plan intern, in absenta reformelor atat de necesare,continuarea unei absorbtii slabe de fonduri UE ar intarzia modernizarea atat de necesara a infrastructurii", se mai arata in cocluziile evaluatorilor FMI.

Investitiile pe fonduri UE in infrastructura ar potenta si cresterea economica a Romaniei cu 0,5 puncte procentuale, mai sustine FMI. 

"Cresterea potentiala este proiectata in prezent la aproximativ 3 procente pe termen mediu. Misiunea estimeaza ca impulsionarea substantiala a absorbtiei de fonduri UE, conducand la o infrastructura de densitate mai mare si de calitate mai buna ar putea majora aceasta crestere cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pe an, pe termen mediu", considera Fondul.

 • MFE: In decembrie scade semnificativ valoarea facturilor
Ministerul Fondurilor Europene explica absorbtia zero din luna ianuarie 2015 prin faptul ca in decembrie, anul precedent, a scazut valoarea facturilor introduse in sistem, MFE fiind de parare ca este lipsita de relevanta "contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice".

"Rezultatele in atragerea fondurilor europene se masoara la sfarsitul fiecarui an calendaristic si mai ales la finalul fiecarei perioade de programare. Pentru perioada de programare 2007 ¬ 2013, sunt foarte importante rezultatele inregistrate la sfarsitul anului 2015, ultimul in care Romania poate sa cheltuie sumele alocate de Uniunea Europeana.

Contabilizarea rezultatelor la nivelul unei singure luni calendaristice este lipsita de relevanta. Suplimentar, sumele solicitate Comisiei Europene sunt mici in prima parte a fiecarui an, in conditiile in care incepand cu luna decembrie scade semnificativ valoarea facturilor introduse in sistem de catre beneficiari", precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.

MFE reia si o serie de informatii mentionate de HotNews si in acest articol, si in alte materiale.

"Subliniem ca indicatorul de referinta este rata de absorbtie curenta a fondurilor europene, care in prezent este de aproximativ 52%. In acelasi timp, suma totala incasata de Romania de la Comisia Europeana este de 10,73 miliarde de euro, valoare care include atat fondurile rambursate cat si avansurile", mai precizeaza MFE.
De asemenea, MFE aminteste ca HotNews a scris, in urma cu un an, si despre ianuarie 2014 ca a fost o luna cu absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero pe parte de bani rambursati de Bruxelles, ministerul fiind de parare ca titlul acelui articol a fost unul "tendentios".

"Va reamintim ca in urma cu aproximativ un an, HotNews.ro publica articolul "Ianuarie mort - Romania a cerut 32 de milioane de euro si nu a primit nimic de la Comisia Europeana, din fondurile structurale si de coeziune". In pofida acestui titlu tendentios, la finalul anului 2014, Romania a inregistrat rezultate remarcabile in atragerea fondurilor europene: rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 52% si, pentru al doilea an consecutiv, tara noastra nu a pierdut niciun euro din fondurile UE alocate pentru cele sapte programe operationale", mentioneaza MFE.

In context, Ministerul Fondurilor Euroene da asigurari ca rata de absorbtie va ajunge la 80%, la finalul anului 2015.

"La sfarsitul acestui an, Romania va ajunge la absorbtie de 80%, recuperand o buna parte din intarzierile inregistrate in atragerea fondurilor europene in primii ani ai perioadei de programare. Va reamintim, in anii 2007 si 2008, Romania nu a solicitat si nu a incasat nici un euro in suma alocata pentru perioada de programare 2007 ¬ 2013", mai sustine sursa citata.

Citeste si:

Bilantul fondurilor UE: In 8 ani, Romania a cheltuit putin peste jumatate din banii alocati, dar rambursarile au ramas sub 50%, la fondurile structurale si de coeziune. TOP programe operationale


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8942 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Nu se poate (Marţi, 10 februarie 2015, 14:37)

  Je__ [utilizator]

  Asta e intoxicare de presa, sigur Coldea a bagat fitilul sa abata atentia de la dosarul Udrea!

  Cum, cel mai performant guvern, condus de Puie Monta, care a declarat ca mai si lucreaza, nu a absorbit nici un EURO?

  Nu se poate...incredibil...REFUZ sa cred.
  • -6 (6 voturi)    
   nenea (Marţi, 10 februarie 2015, 17:07)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Ponta a avertizat despre asta acum cateva saptamani, ai ratat momentul ? A zis ca se intampla ceva dubios si ca toate proiectele sunt blocate din cauza viciilor de proceduri. Dar se pare ca legislativul are alte preocupari acum decat sa stabileasca un cadru prin care proiectele sa nu mai fie blocate.
   • +5 (5 voturi)    
    Mi se pare mie (Marţi, 10 februarie 2015, 17:28)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

    sau chiar incerci sa sustii pe cineva?
    • +4 (4 voturi)    
     Sustine Cimpazaul Dottor (Marţi, 10 februarie 2015, 17:46)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Cica ar avea maaari realizari, a marit taxe si scazut pretul la paine cu 0,26351726 bani....hahaha...mancator de paine.
     • 0 (0 voturi)    
      Scadera pretului la paine s-a datorat scaderi (Miercuri, 11 februarie 2015, 11:01)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      pretului de achizitie a graului in acel an de la 0.80 la 0.60 lei/Kg. Cei ce au pierdut au fost producatorii de grau respectiv detinatorii de parcele agricole. Au castigat marii angrosisti. Datorita scaderi TVA au castigat doar producatorii de paine.
      Restul e doar propaganda.
    • -2 (4 voturi)    
     Nu-mi plac cliseele, doat atat (Marţi, 10 februarie 2015, 18:43)

     numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Sustin ceva, nu pe cineva. Sutin faptul ca am fost avertizati de Ponta (si noi si Parlamentul) ca asta se va intampla daca nu se iau masuri. Si nu, nu Ponta trebuia sa ia masuri. El trebuia sa ridice problema catre legislativ, ceea ce a si facut. "Hai sa dam in Ponta ca asa ne place" mi se pare gandire medievala. Putina obiectivitate nu v-ar strica.
     • +3 (3 voturi)    
      In Ponta trebuie dat non stop (Marţi, 10 februarie 2015, 21:55)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

      Pentru ca e incompetrent, impostor si...sluga, adica e un nevertebrat.
      • -4 (4 voturi)    
       ce inseamna impostor ? (Marţi, 10 februarie 2015, 22:46)

       numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

       cand ai consultat ultima data un dictionar ? ce inseamna nevertebrat ? Tu esti ceva specie cu gandire de dinozaur.
       • +3 (3 voturi)    
        Ca si in engleza, un farsor (Miercuri, 11 februarie 2015, 0:16)

        Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

        Unul care isi aroga o falsa identitate sau competenta. CLAR?
        Nevertebrat, metaforic inseamna unul cu mentalitate de PISIC plouat, CLAR?
        ps: ma magulesti cand ma compari cu dinozaurii, aia au existat 150 milioane de ani, posibil sa fi fost extrem de rationali....comparativ cu tine care pui semnele de punctuatie dupa o pauza la finalul cuvantului. Nu se mai face gramatica in scoala prin Romania?
 • +17 (17 voturi)    
  asata-i activitatea lui Ponta != 0,000. (Marţi, 10 februarie 2015, 14:57)

  andreesanu [utilizator]

  Guvernul lui zero,zero ponta !
  Activitate- canci,rezultate fisssssssssssssss.
 • +3 (5 voturi)    
  las' ca vine Ponta (Marţi, 10 februarie 2015, 15:10)

  lili [anonim]

  Si ne spune ca de fapt e de bine, e foarte bine!!
  E bine ca nu e mai rau, ne va zice de fapt maine poimaine Premierul Ponta!
  De 25 de ani asta auzim, ca e bine, e foarte bine, ca PIBul creste, ca Guvernul face si drege si de 25 de ani vedem incompetenta clientelara ce colcaie in toata administratia publica romaneasca, pornind de la Primul Ministru!
  E bine, e foarte bineeeee!!!
  • +4 (4 voturi)    
   Din nou va trebui sa ai putintica rabdare (Marţi, 10 februarie 2015, 17:32)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui lili

   de data aceasta doar vreo saptamana pana se inoarce din vizita americana.
 • +5 (5 voturi)    
  Ministrul Fondurilor Europene (Marţi, 10 februarie 2015, 16:09)

  Mircea [anonim]

  Ministrul Fondurilor Europene este un adevarat pericol pentru Romania.

  Goana lui de a placea in ochii sefilor de partid si foamea lui de putere vor periclita fondurile europene in Romania.
  Este un colos incapabil care trebuie oprit cat mai curand cu putinta.
 • +8 (8 voturi)    
  GREA E VIATA DE PREMIER ! (Marţi, 10 februarie 2015, 16:12)

  arheopterix [utilizator]

  La ce va asteptati fratilor ? Daca a-ti fi in locul lui :Plagiat nerezolvat , baroul e ca si pierdut ,presedintia pe tobogan , guvernul de penali in fata plutonului DNA, dosarul de la referendum pe teava tata socru cu genocidul de la revolutie in spinare, cretinii cauta acum si in Elvetia . Nu asa trebuia sa arate viata de premier ! Si voi nerecunoscatorilor mai vreti si absorbtie de fonduri , cind dracu sa ma ocup de ele!
 • +7 (7 voturi)    
  Marea Mahmureala din Guvern (Marţi, 10 februarie 2015, 16:22)

  Fu Leng [utilizator]

  Au tras din greu de sarba(U)tori. Oamini competenti domle...dupa chipul si asemanarea Dottorelului.
 • +7 (7 voturi)    
  optimism (Marţi, 10 februarie 2015, 17:04)

  gebeleizis [anonim]

  Eu zic sa privim cu optimism problema. Sunt sigur ca vor trece si februarie si chiar martie fara sa avem vreo absortie de fonduri europene...

  Avem vreo 7 ani sa cheltuim vreo 34 miliarde de euro. Asta inseamna aproape 5 miliarde pe an. La un PIB de 150 de miliarde, inseamna 3.5%
  Deci orice crestere economica sub aceasta cifra este de fapt un an de stagnare, de furt si distrugere a viitorului unei natiuni.

  Daca din fiecare an 3-4 luni se pierd, apoi din restul accesam doar 25%, inseamna ca la final vom fi accesat cca 7-8 miliarde.
  Dam cu piciorul la sume uriase, destinate dezvoltarii, doar pentru ca parandaratul pentru acesti bani este aproape imposibil de realizat.

  Si totusi oamenii nu reactioneaza; sunt doar statistici pentru ei, nu inteleg ca painea de maine depinde de presiunea pe care o pun ei azi pe guvern, sa-si faca treaba
  • +3 (3 voturi)    
   Mai avem doar 5 ani si eventual prelungiri (Marţi, 10 februarie 2015, 18:18)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui gebeleizis

   Presedintele Basescu: Tării noastre îi sunt fi alocate aproximativ 40 de miliarde de euro (39,884 miliarde de euro) în Bugetul Uniunii Europene pentru 2014- 2020.
   - 19,21 miliarde de euro au fost alocate Romaniei în exerciţiul bugetar 2007-2013. Cum nu au reusit guvernanti nostri sa se ocupe si de absorbtia fondurilor europene au ma ramas vreo 5 miliarde astfel incat a fost prelungit termenul in care putem absorbi acesti bani pana la sfarsitul acestui an.
   • +1 (1 vot)    
    in fine (Marţi, 10 februarie 2015, 18:31)

    io [anonim] i-a raspuns lui ty

    Cineva care mai spune si un adevar si depaseste galagia de galerie de fotbal! restul niste ..oameni si ei platiti sa minta in continuare! dar de fapt ei au ramas convinside propriile minciuni!
 • 0 (0 voturi)    
  Pildă (Marţi, 10 februarie 2015, 18:32)

  feisbuk [anonim]

  Graba strică treaba!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by