Guvernul vrea sa subventioneze dobanzile la creditele unor firme private, iar statul sa intre actionar. Ce crede inventatorul care a luat de doua ori Marele Premiu la Geneva
Prezent la Summit-ul Romanian Business Leaders de la Bucuresti, Teodorovici a criticat schema de finantare prin care statul, cu bani europeni, finanteaza cu 25.000 de euro noi afaceri, in principal ale studentilor cu varste intre 18 si 24 de ani, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
"Eu nu sunt multumit, sincer. Dar ideea a fost sa putem sa adunam aceste granturi de idei de afaceri, cu riscul asumat de a pierde bani. Este un pic departe de ceea ce voiam initial sa lansam", a spus Teodorovici.
El a precizat, insa, ca intentioneaza sa dezvolte doua etape suplimentare ale schemei de finantare.
In urmatoarea etapa, ar urma sa fie finantate cu granturi de pana la 200.000 de euro cele mai bune idei dintre cele incluse deja in schema, in acest moment.
Intr-o a treia etapa, cele mai bune proiecte de afaceri ar urma sa ia credite bancare pentru dezvoltare, iar statul sa le plateasca dobanzile, dar sa intre actionar in acele companii cu pana la 20%.
"Intr-o a treia etapa, statul roman sa subventioneze dobanda in limita a 200.000 de euro pentru imprumuturile pe care le iau firmele. Si statul sa devina actionar in limita a 20%", a spus ministrul.
Ulterior, dupa o perioada de 3-5 ani, statul se retrage din firmele respective, iar cu banii obtinuti prin vanzarea pachetului de pana la 20% finanteaza alte idei de strat-up-uri, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.
El a mentionat, insa, ca in perioada in care va fi actionar la firmele private respective, statul nu se va implica in activitatea lor.
Ideea ca statul sa intre ca actionar in firmele private in schimbul ajutorului oferit il nemultumeste pe inventatorul si antreprenorul Mircea Tudor.
"Domnule ministru, tocmai ma pregateam sa va felicit pana cand ati spus ca vreti 20% din actiunile firmelor pe care le sustineti. Va rog sa va mai ganditi. Derulez in Elvetia un proiect cu 45 de milioane de franci, contributie a statului elvetian si nu are nici 0,5% din proiectul meu. Mi-a dat 45 de milioane si nu mi-a pus niciun fel de conditie", a spus Tudor.
Mircea Tudor si firma sa, MB Telecom, au realizat dispozitivul Roboscan, ale carui aplicatii au fost premiate cu Marele Premiu al Salonului International de Inventii de la Geneva, in anii 2009 si 2013, cea mai importanta distinctie pentru inventica din lume. Roboscan este un scanner de mare fidelitate, folosit pentru controlul vamal sau pentru verificarea aeronavelor, in cele doua aplicatii premiate la Geneva.
De asemenea, in anul 2014, Marele Premiu a revenit inventiei IREWIND, realizata de Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativa Interdisciplinara (CEECAI) de la Otopeni, condus de Mircea Tudor. IREWIND este un sistem format din camere video care se pot amplasa, de exemplu, pe o partie de schi si care transfera in mod automat secvente video gata editate in telefoanele de tip smart ale schiorilor abonati la sistem, atunci cand acestia se afla in campul vizual al camerelor.

Mitul că lockdownul ajută cuplurile să procreeze se spulberă de la lună la lună. Și nu doar în România, ci în aproape întreaga Europă
INTERVIU Daniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv
The Truman Show? Un bărbat s-a încuiat într-o încăpere timp de 100 de zile și a transmis totul live / „Prețul corect” pentru care ar petrece 5 ani în izolare
Datele a peste un milion de utilizatori Clubhouse, rețeaua socială a miliardarilor, au fost publicate pe un forum de hacking
2. Cand se retrage statul proprietarul trebuie sa aiba drept de preemptiune sa isi rascumpere actiunile. Altfel te poti trezi cu niste baieti “destepti” cu 20% din afacere sau sa ti le vanda concurentei.
Recredibilizati institutiile statului, altfel nu vad decat spagi si interese in orice.
2. raspuns: dandusi bani doar lor firmele vor fi indatorate, falimentate si datoriile le va plati bugetul de stat.
puturosul nu isi pune intrebarea de ce sant asa de multi banui : pt ca taxele sant enorme , ci se intreaba cum sa-i chelturesc !!!!sau cum sa-i fur ?