Guvernul a aprobat programul transnational Dunarea 2014-2020

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 18 februarie 2015, 17:02 Economie | EuROfonduri


Guvernul a aprobat printr-un Memorandum negocierea si semnarea de catre Romania a Programului transnational DUNAREA 2014-2020, un instrument de finantare ce are ca scop sustinerea integrarii politicilor din domeniile selectate in macroregiunea Dunarii. Prin acest program se urmareste obtinerea unui grad mai ridicat de integrare teritoriala a regiunii eterogene a Dunarii, informeaza Guvernul.

Aria eligibila pentru acest program este compusa din 14 state, respectiv noua state membre ale Uniunii Europene - Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Germania (landurile Baden-Wurttemberg si Bayern), Romania, Slovacia si Slovenia - si cinci state ne-membre  - Bosnia si Hertegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia si patru provincii din Ucraina - , cuprinzand 69 de asa numite "regiuni NUTS-2" (Nomenclature of Units for Territorial Statistics, nivelul 2, care pentru Romania sunt reprezentate de cele 8 regiuni de dezvoltare).

Pentru perioada financiara 2014-2020, programul DUNAREA este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (202.095.405 euro) si Instrumentul de Pre-Aderare (19.829.192 euro) pentru perioada financiara 2014 - 2020. Partenerii din statele membre, inclusiv Romania, au la dispozitie doar bugetul FEDR - Romaniei ii va reveni aproximativ 75,4 milioane de euro -, fondurile IPA fiind alocate statelor candidate si potential candidate. In ceea ce priveste alocarile ENI (European Neighbourhood Instrument), destinate partenerilor din Republica Moldova si Ucraina, acestea nu au fost inca transmise de catre Comisia Europeana. Cofinantarile nationale sunt prevazute la aproximativ 37,5 milioane de euro, Romania urmand a contribui cu 14,01 milioane de euro.

Programul Dunarea 2014-2020  va opera sub patru obiective tematice, cuprinse in cadrul axelor prioritare, anume:

Axa prioritara 1: Inovare si responsabilitate sociala in Regiunea Dunarii
Axa prioritara 2: Responsabilitatea fata de mediu si cultura in Regiunea Dunarii
Axa prioritara 3 Conectivitate si responsabilitate energetica in Regiunea Dunarii
Axa prioritara 4: Guvernanta in Regiunea Dunarii
De asemenea, exista si o axa prioritara 5 - Asistenta tehnica, dedicata finantarii structurilor de management ale programului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1643 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by